#cukrász

Attól, hogy undorodik tőle, a rovar tökéletes étel
 

Attól, hogy undorodik tőle, a rovar tökéletes étel

Étkezési céllal rovarokat forgalmazni ma Magyarországon lényegében törvényen kívüli tevékenységnek számít, a tudományos kutatások előremutató eredményei, a robbanásszerűen fejlődő nemzetközi piac, és a csillapíthatatlan gasztronómiai érdeklődés viszont hamar elsöpörheti a tiltást. Arról nem is beszélve, hogy rovart fogyasztani nem csupán egészséges és fogyókúrás, hanem környezetkímélő is. Pintér Richárd, a rovarevés úttörő hazai kutatója mesélt a lisztkukacok és a gyászbogárlárvák gasztronómiai karrierjéről.

Hercsel Adél Hercsel Adél


A cronutkirály lett a világ legjobb cukrásza
 

A cronutkirály lett a világ legjobb cukrásza

Az idén Melbourne-ben rendezett nemzetközi gasztrogálán – ahol bejelentették a világ 50 legjobb éttermének és szakácsának rangsorát – ismét kiosztották a legjobb cukrásznak járó címet is. A elismerést Dominique Ansel, a croissant és az amerikai fánkot (doughnut) összeházasító „cronutkirály” vehette át.

T.S. T.S.

Gulliver édességei
 

Gulliver édességei

Nem tudjuk, mennyire lehetett édesszájú Gulliver, de az biztos, hogy a monzai cukrász, Matteo Stucchi igencsak kedvelheti Swift óriását. Egy egész játékos kollekciót nevezett el róla.

T.S. T.S.



Kezd túl édes lenni Illés bácsi cukrászdájának története
 

Kezd túl édes lenni Illés bácsi cukrászdájának története

Egyre nehezebb tisztán látni a gödöllői cukrász, Barna Illés történetében, annyian próbálnának segíteni neki. Pedig lehet, hogy nincsen szükség erre, mert a mester azt mondta, hogy nem akarja már tovább működtetni a cukrászdát – legalább is ezt írták bulvárlapok.

hvg.hu hvg.hu


Az év újabb legjei
 

Az év újabb legjei

A 22. Best of Budapest & Hungary szavazásra idén több mint kilencezer szavazat érkezett. A voksok és a szakmai zsűri döntése alapján 59 különböző kategóriában osztották ki a legjobbaknak járó elismerést. A díjözönből szépen jutott a magyar gasztronómia és vendéglátás meghatározó szereplőinek.

hvg.hu hvg.hu

Így készül a díjnyertes torta
 

Így készül a díjnyertes torta

A fehér füst felszállt, megvannak az idei Szent István napi tortakirályok. A sütemények receptjei pedig hamarosan hozzáférhetők lesznek a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete honlapján. A fehérvári Damniczki Balázs cukrászmester ezzel is orrhosszal beelőzőtt.

hvg.hu hvg.hu

Rumkert a várudvarban
 

Rumkert a várudvarban

Csütörtökön délután nyitja meg kapuit a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál, amelynek idei vendégpárlata a Karib-térség legnépszerűbb itala, a rum.

hvg.hu hvg.hu

Tönkremehet a rekorder cukrász marcipánszobája Egerben
 

Tönkremehet a rekorder cukrász marcipánszobája Egerben

Lezárták a látogatók elől az egri vár tövében, a minaret szomszédságában található Kopcsik Marcipánia barokk szobáját, mivel az alkotás egy részét nedvesség érte és megrongálódott. Kopcsik Lajos világhírű mestercukrász már 2011-ben jelezte a problémát a fenntartó EVAT Zrt. felé, ami után az elmúlt évben történt némi szigetelésjavítás az épületen. A cukrász és a cég azonban összeveszett, így pusztulás fenyegeti a marcipánszobát.

Kovács István, Miskolc Kovács István, Miskolc