#cukrász


Attól, hogy undorodik tőle, a rovar tökéletes étel
 

Attól, hogy undorodik tőle, a rovar tökéletes étel

Étkezési céllal rovarokat forgalmazni ma Magyarországon lényegében törvényen kívüli tevékenységnek számít, a tudományos kutatások előremutató eredményei, a robbanásszerűen fejlődő nemzetközi piac, és a csillapíthatatlan gasztronómiai érdeklődés viszont hamar elsöpörheti a tiltást. Arról nem is beszélve, hogy rovart fogyasztani nem csupán egészséges és fogyókúrás, hanem környezetkímélő is. Pintér Richárd, a rovarevés úttörő hazai kutatója mesélt a lisztkukacok és a gyászbogárlárvák gasztronómiai karrierjéről.

Hercsel Adél Hercsel Adél


A cronutkirály lett a világ legjobb cukrásza
 

A cronutkirály lett a világ legjobb cukrásza

Az idén Melbourne-ben rendezett nemzetközi gasztrogálán – ahol bejelentették a világ 50 legjobb éttermének és szakácsának rangsorát – ismét kiosztották a legjobb cukrásznak járó címet is. A elismerést Dominique Ansel, a croissant és az amerikai fánkot (doughnut) összeházasító „cronutkirály” vehette át.

T.S. T.S.

Gulliver édességei
 

Gulliver édességei

Nem tudjuk, mennyire lehetett édesszájú Gulliver, de az biztos, hogy a monzai cukrász, Matteo Stucchi igencsak kedvelheti Swift óriását. Egy egész játékos kollekciót nevezett el róla.

T.S. T.S.



Kezd túl édes lenni Illés bácsi cukrászdájának története
 

Kezd túl édes lenni Illés bácsi cukrászdájának története

Egyre nehezebb tisztán látni a gödöllői cukrász, Barna Illés történetében, annyian próbálnának segíteni neki. Pedig lehet, hogy nincsen szükség erre, mert a mester azt mondta, hogy nem akarja már tovább működtetni a cukrászdát – legalább is ezt írták bulvárlapok.

hvg.hu hvg.hu


Az év újabb legjei
 

Az év újabb legjei

A 22. Best of Budapest & Hungary szavazásra idén több mint kilencezer szavazat érkezett. A voksok és a szakmai zsűri döntése alapján 59 különböző kategóriában osztották ki a legjobbaknak járó elismerést. A díjözönből szépen jutott a magyar gasztronómia és vendéglátás meghatározó szereplőinek.

hvg.hu hvg.hu


Így készül a díjnyertes torta
 

Így készül a díjnyertes torta

A fehér füst felszállt, megvannak az idei Szent István napi tortakirályok. A sütemények receptjei pedig hamarosan hozzáférhetők lesznek a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete honlapján. A fehérvári Damniczki Balázs cukrászmester ezzel is orrhosszal beelőzőtt.

hvg.hu hvg.hu


Turrón helyett drogbonbon
 

Turrón helyett drogbonbon

Egy spanyolországi turrónkészítő mester különleges kollekcióval bővítette édességválasztékát. A tradicionális alapanyagokat kissé újragondolta.

-t- -t-


Wikipedia Alain Ducasse módra
 

Wikipedia Alain Ducasse módra

Az idén tavasztól még csak franciául, de jövőre már több világnyelven is elérhető lesz az éttermeivel 11 Michelin-csillagot birtokló francia séf és cukrász, Alain Ducasse internetes konyhai lexikonja.

T.S. T.S.

 

" Nekünk, ha valami pocsék, az tényleg pocsék" - interjú Varga Gábor cukrásszal

Cukorbetegség, gluténérzékenység, laktózintolerancia, tojásallergia, még sorolhatnánk a ma már szinte népbetegségnek számító ételallergiákat. Varga Gábor cukrász legújabb, harmadik könyvével bebizonyítja, hogy a reform is tud jó ízű lenni, és senkinek sem kell lemondania az édes falatokról. Egy jótékonysági eseményen beszélgettünk vele, ahol az új könyv és az egészségtudatos táplálkozás fontossága mellett kislányáról, Lucáról is szólt, és arról, felnőtt fejjel is jó diáknak lenni.

Szauer Judit Szauer Judit

A tökéletes somlói – eredeti recept
 

A tökéletes somlói – eredeti recept

A somlói galuska az a desszert, ami a legtöbb hazai étterem, bisztró, cukrászda kínálatában szerepel, számos változata és még több félreértelmezése létezik. A csokis piskótás, krémes, tejszínhabos édesség nagyon sokak nagy kedvence. De hogyan is készül, és mitől somlói? Íme a desszert története és az eredeti recept házi használatra.

SZJ SZJ

Rumkert a várudvarban
 

Rumkert a várudvarban

Csütörtökön délután nyitja meg kapuit a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál, amelynek idei vendégpárlata a Karib-térség legnépszerűbb itala, a rum.

hvg.hu hvg.hu

Tönkremehet a rekorder cukrász marcipánszobája Egerben
 

Tönkremehet a rekorder cukrász marcipánszobája Egerben

Lezárták a látogatók elől az egri vár tövében, a minaret szomszédságában található Kopcsik Marcipánia barokk szobáját, mivel az alkotás egy részét nedvesség érte és megrongálódott. Kopcsik Lajos világhírű mestercukrász már 2011-ben jelezte a problémát a fenntartó EVAT Zrt. felé, ami után az elmúlt évben történt némi szigetelésjavítás az épületen. A cukrász és a cég azonban összeveszett, így pusztulás fenyegeti a marcipánszobát.

Kovács István, Miskolc Kovács István, Miskolc