#defláció

hvg.hu Gazdaság

Helyesnek látja Matolcsyék lépését az IMF

Az IMF európai részlegének igazgató-helyettese Budapesten járt és azt mondta: helyénvaló a kamatcsökkentési ciklus esetleges további fenntartása a jegybank részéről. Jörg Decressin helyeselte, hogy az MNB akadályozni igyekszik a fogyasztói árak csökkenését, mert ha egyszer elkezdődik egy deflációs periódus, akkor annak nagyon nehéz véget vetni.

Farkas Zoltán Gazdaság

Pénzügykutató: Jó év lesz az idei

Nem hisz a jegybanki 3,2 százalékos növekedési célban a Pénzügykutató, de úgy véli, viszonylag jó év lesz az idei, az árcsökkenés pedig folytatódik. Az árfolyam idén nem teszi próbára a költségvetést, azt ugyanis 310 forintos euróárfolyammal állították össze, és ezt az elemzők reálisnak tartják. A keddi kamatvágás átírta a Pénzügykutató korábbi alapkamat-prognózisát: az év végére akár 1,5–1,6 százalékra is csökkenhet.

hvg.hu Gazdaság

Erre a rekordra biztos nem büszke Európa

Rekordalacsony szintre, mínusz 0,9 százalékra zuhant az éves infláció – ez már inkább defláció – az eurózónában idén januárban. Az Eurostat adatai szerint az üzemanyagárak csökkenése volt a mutató fő motorja, az adat pedig megerősítheti az Európai Központi Bankot abban, hogy jó döntés volt elindítani eszközvásárlási programját.

Nagy Gergő Gazdaság

Percenként 430 millió forintot tapsolnak el. Mi az?

Olyat jelentett be ma az Európai Központi Bank elnöke, amire még nem volt példa. Havonta 60 milliárd euróért vesznek államkötvényeket, ezzel pörgetnék fel az eurózónás gazdaságot és inflációt. A program ellen a németek nagyon berzenkedtek, mivel attól tartanak, hogy így a nem versenyképes és a reformokkal adós déli országokat tömik ki olcsó pénzzel. A percenként 430 millió forintos gazdaságélénkítő program addig megy, ameddig az eurózónás infláció 2 százalék közelébe nem jut. Magyarország számára is jól jöhet az EKB pénzszórása.

MTI Gazdaság

Londonban akad, aki szerint tovább mélyült a magyar defláció

Decemberben is minden bizonnyal negatív volt az éves összevetésben számolt magyarországi infláció, mivel az előző hónapok mélyülő deflációját okozó tényezők nem sokat módosultak - jósolták a decemberi inflációs adatsor szerdai ismertetése előtt londoni pénzügyi elemzők. Egyes vélemények szerint még mélyülhetett is a teljes kosár alapján mért éves defláció.

Nagy Gergő Gazdaság

Mi is kínlódni fogunk, mint a japánok?

Öt éve, a világgazdasági válság óta nem volt olyan, mint ami most történt: az európai gazdaság legerősebb körénél csökkentek az árak. Az EU-ban a gazdaság nem túl acélosan teljesít, ez pedig felidézheti a durván harminc éve ugyanezekkel a bajokkal küszködő Japán példájának megismétlődését. Van mitől tartanunk?

hvg.hu Gazdaság

2009 óta nem történt ilyen az eurózónában

Több mint öt éve nem történt olyan az eurózónában, mint tavaly decemberben: mínusz 0,2 százalékot mutatott ekkor az éves árindex. Vagyis itt lehet az eurózónás defláció. Ezek a fejlemények komoly fejtörést okozhatnak az Európai Központi Banknak.

Gazdaság

Újabb kamatvágásra készülhetnek Matolcsyék

Januárban várhatóan tovább mélyül a magyarországi defláció, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban valószínűleg újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd, ha a forint addig valamelyest visszaerősödik - jósolták a jövő év első negyedére szóló előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

MTI Gazdaság

Már a jelenlegi olajárak is deflációba sodorják az euróövezetet

Ötven dollárra, vagy akár az alá is csökkenhet a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti ára – jósolja a japán intézményi befektetők jelentős hányada az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport csütörtökön ismertetett új felmérésre szerint. citybeli elemzői vélemények szerint szinte biztos, hogy már a jelenlegi olajárak is deflációba sodorják az euróövezetet; a kérdés csak az, hogy a deflációs időszak meddig tart és mennyi kárt okoz.

MTI Gazdaság

Most már lépnie kellene az EKB-nek, különben baj lesz

A legutóbbi euróövezeti inflációs és munkanélküliségi adatok nyomán az eurójegybanknak (EKB) most már sürgősen hozzá kellene kezdenie a mennyiségi enyhítési ciklus előkészítéséhez a defláció egyre súlyosabb kockázatának kivédése végett, de lehet, hogy ezzel már el is késett - vélekedtek hétvégi helyzetértékelő kommentárjaikban londoni pénzügyi elemzők.

MTI Gazdaság

Nincs még defláció Magyarországon

Az egyszeri tételek nélkül számított maginfláció pozitív, így korai deflációs veszélyről beszélni – vélik elemzők a KSH által közölt inflációs adatok után.

MTI Gazdaság

Ilyen is régen volt már: 2014 deflációs év lehet

A magyarországi infláció várhatóan legkorábban két év múlva éri el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos középtávú célját, miközben a gazdasági növekedés lendülete is apad, és ebben a környezetben az ezzel ellentétes jegybanki kommunikáció ellenére is megnőtt a további MNB-kamatcsökkentések esélye – vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

hvg.hu Gazdaság

Itt jön hamarosan az összeomlás

Egy amerikai elemző, aki állítása szerint mindeddig pontosan jelezte előre a tőzsdei emelkedéseket és zuhanásokat, úgy véli, 2018 és 2020 között komoly lejtmenet, akár összeomlás is várható. Charles Nenner szerint főként a defláció áll a háttérben.

MTI Gazdaság

Pluszba fordult az infláció júliusban

0,1 százalék inflációt mért a KSH júliusban. Az előző három hónapban csökkentek a fogyasztói árak. Londoni pénzügyi elemzők zéró körüli éves szintű inflációt vártak júliusra.

hvg.hu Gazdaság

Minél olcsóbb nekünk, annál rosszabb másnak?

Különböző alkalmazások, internetes oldalak egyre inkább kiiktatják a közvetítőket a gazdasági rendszerből, a hatalmas online piactereken pedig sok esetben fillérekért lehet vásárolgatni, gondolhatnánk eljött az olcsóság kora. Egyes feltételezések szerint azonban a jelenleg zajló technológiai fejlődés deflációt gerjeszt, ami egyáltalán nem tesz jót a gazdaságnak. De vajon tényleg rossz az, ha olcsón tudunk például ruhát rendelni a netről, vagy automatizált gépjárművekben utazunk majd?

MTI Gazdaság

Defláció volt Nagy-Britanniában is

Defláció volt májusban Nagy-Britanniában, a lakossági fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek havi bázison. Áprilisban még 0,4 százalékos infláció volt, és az elemzők májusban is legalább 0,2 százalékos áremelkedésre számítottak.

hvg.hu Gazdaság

Itt van minden kormány réme a határon

A fejlett világban jelenleg csak Japánt és Európát fenyegeti deflációs veszély, Európának azonban viszonylag jó esélyei vannak, hogy elkerülje a Japán-szindrómát – értékelte a világgazdaság helyzetét a Pioneer Alapkezelő mai sajtóreggelijén Forián-Szabó Gergely befektetési igazgató. Bár Magyarországon is negatívba fordult a fogyasztói árindex, egyelőre nyoma sincs valódi deflációs veszélynek, így a jegybank viszonylag kényelmes helyzetben van.

1 2 3
Anglia-Skócia: 0-0 - percről percre közvetítés a hvg.hu-n

Anglia-Skócia: 0-0 - percről percre közvetítés a hvg.hu-n

Jegyezze meg az oldal címét, itt regisztráció nélkül, korlátlanul küldhet fájlokat

Jegyezze meg az oldal címét, itt regisztráció nélkül, korlátlanul küldhet fájlokat

Unja a Zoom-értekezletet? Így szabadulhat gyorsan

Unja a Zoom-értekezletet? Így szabadulhat gyorsan

Kezd kibontakozni, mekkora pusztítást végez a Srí Lankánál elsüllyedt méreghajó

Kezd kibontakozni, mekkora pusztítást végez a Srí Lankánál elsüllyedt méreghajó

Kezdő tizenegy: Magyar elődöntő, francia kiesés a 16 között, vagy sima spanyol alázás lesz az Eb meglepetése?

Kezdő tizenegy: Magyar elődöntő, francia kiesés a 16 között, vagy sima spanyol alázás lesz az Eb meglepetése?

Radar360: Orbán szerint "ez egy szabad ország, mindenki úgy él, ahogy akar"

Radar360: Orbán szerint "ez egy szabad ország, mindenki úgy él, ahogy akar"

Hitelességi próba elé állította magát a nemzeti bank – vajon átmegy-e a vizsgán?

Hitelességi próba elé állította magát a nemzeti bank – vajon átmegy-e a vizsgán?

Érkezik a Windows 11 – mennyibe fog kerülni? Egyáltalán: kell majd érte fizetni?

Érkezik a Windows 11 – mennyibe fog kerülni? Egyáltalán: kell majd érte fizetni?

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával