Kis János Vélemény

Kis János: Illiberális demokrácia nem létezik

Új könyvvel jelentkezik az egykori demokratikus ellenzék egyik vezetője, a rendszerváltás meghatározó alakja, Kis János filozófus. A „Mi a liberalizmus?” címet viselő munkájában többek közt vitába száll azzal a széles körben terjedő nézettel, amely szerint a liberalizmus és a demokrácia egymástól elválasztható fogalmak.

Dercsényi Dávid - Kálmán Attila Itthon

"Sokkal átélhetőbb ez a szerveződés" – Miért szólnak manapság nagyobbat a tüntetések?

A civil tüntetéseknek nincsenek arcai, nincsenek régi értelemben vett értelmiségijei – állítja a mozgalmak kutatásával foglalkozó Mikecz Dániel politológus. Különösen olyan emberek szimpatizálnak és támogatják ezeket a szerveződéseket, akik proaktívak, a hétköznapokban sok döntést hoznak, elutasítják a hierarchiát és a politikai autoritást. Ha alternatívát akarnak felmutatni, a szervezőknek nemcsak a készenléti állapotot kell fenntartaniuk, hanem többet kell mondaniuk annál is, hogy normálisan működő államot szeretnének.

MTI Itthon

A Fidesz szerint megint megtámadták Magyarországot

Az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának fideszes elnöke az ország elleni újabb támadásként értékelte a magyarországi demokráciáról kedd estére szervezett európai parlamenti (EP-) vitát és azt a DK kezdeményezte közmeghallgatást, amelyet előző nap tartottak Strasbourgban a magyar médiahelyzetről.

hvg.hu Itthon

Két koki, egy nagy saller: rég volt ilyen rossz hete az Orbán-kormánynak

Kizárási eljárás indult Magyarország ellen a világ demokráciáit tömörítő szervezetben. Egy sor fél-, és valódi diktatúra után Magyarországra érkezett vizsgálódni az újságírókat védő nemzetközi tanács, most először dolgoznak az EU-ban. Ezek egyelőre csak presztízsveszteséget jelentenek az Orbán-kormánynak, az amerikai kitiltási botránynak súlyos következményei lehetnek. Mindezt egy hét alatt behúzni: igazi diplomáciai bravúr.

hvg.hu Világ

Occupy Hongkong: szerdán jön a fordulat?

A Tienanmen tér kísértete járja be Kínát: kérdés, meddig tolerálja a pekingi vezetés azt a napok óta tartó megmozdulást, amely alapjaiban rengetheti meg nemcsak Hongkong, de saját belső rendjét is. Az ott élő magyarok szerdára várják a fordulatot, nemzeti ünnep miatt ugyanis még többen vonulhatnak az utcára.

MTI Itthon

Szijjártó: a demokráciát nem tőlünk kell félteni

Ha valaki úgy fogalmaz meg kritikát mással szemben, hogy azt semmilyen konkrétummal sem támasztja alá, akkor legkevésbé sem az európai értékek mentén cselekszik – így reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nyilatkozatára. Szijjártó Péter úgy látja: Michael Roth homályos általánosságokra utalgató megszólalását nehéz nem politikailag motiváltnak tekinteni.

hvg.hu Gazdaság

Ha Orbán beszél, az üzleti élet megremeg

A magyar kormányfő emlékezetes tusnádfürdői beszédével ismét a nemzetközi média címlapjára lőtte magát, a beszéd pedig nem arra utal, hogy jön a konszolidáció. Az üzleti élet szereplőinek nem alakult túl jól az utóbbi négy év, és bár vannak beruházások az országban, a forint továbbra is rosszul teljesíthet, a bizonytalanság pedig tovább nőhet a devizahiteles csomag és devizahitelek belengetett forintosítása miatt.

MTI Vélemény

Külföldi lapok: "Orbán végez a demokráciával"

Ha Orbán Viktor csak a felét is komolyan gondolja annak, amit mondott, akkor is meg kell állapítani, hogy déli szomszédjainknál "nagyon súlyos forgatókönyv" van kialakulóban – írta a pozsonyi Pravda. A Sme című lap is Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével foglalkozott.

MTI Világ

Kínai pártlap: Kína nem kér a nyugati demokráciából

A nyugati demokratikus berendezkedés felsőbbrendűségét és eredményességét vonja kétségbe a kínai központi pártlap, a Zsenmin Zsipao hétfői kommentárja, amelyben a "színes forradalmak" által előidézett káoszra és a brit parlament összetételére is kitér.

Neuberger Eszter Világ

Habermas: Magyarország távolabb került Európától

A szorosabb uniós együttműködés és egy európai alkotmány megalkotásának szükségességéről, valamint ennek korlátairól beszélt Jürgen Habermas az ELTE-n. A neves német filozófus úgy érzi, Magyarország mára sokkal távolabb került Európától, mint 1989-ben.

MTI Világ

A kelet-európai demokráciák miatt aggódtak Washingtonban

Le kell bontani a civil társadalom működése előtt emelt falakat, ugyanakkor falat kell építeni a demokráciák visszacsúszásának megakadályozására - jelentette ki pénteken Washingtonban Tomicah Tillemann, az amerikai külügyminiszternek a civil társadalom és a fejlődő demokráciák kérdésében illetékes vezető tanácsadója.

hvg.hu Itthon

Így is lehet demokráciát tanulni

Újra meghirdették középiskolások számára az Online Demokrácia Activity (O:DA) elnevezésű társadalomismereti versenyt. Pesthidegkúti gimnazisták ennek keretében többek között Tündérkertet álmodtak.

Heindl Péter Vélemény

Hogyan lesz itt egyszer demokrácia?

Az ellenzéki próbálkozások zsákutcába jutottak, ma már az Orbán-rendszer leváltásáról alig esik szó, legfeljebb kormányváltásról hallani. Vannak azonban, akik nem nyugodtak bele ebbe. Heindl Péter írása.

hvg.hu Itthon

"Nem tehertétel, hanem a megoldás maga" – Mérlegen a kormány, 1. rész

Alig több mint két hónap múlva véget ér a kormányzati ciklus, eljött a számvetés ideje, amit érdemes talán a kormányprogram újraolvasásával kezdeni. 2010-ben a kétharmados többséget szerző Fidesz óvatosan ígért, programjából azonban utólag mégis kihámozható egészen sok konkrét vállalás, ezeket érdemes megvizsgálni, teljesültek-e. A demokratikus elvek és a jogállamiság terén például a kormányprogram hosszan kárhoztatta az elődöket, de ma már tudjuk, maga sokszorosan elkövette ugyanazokat a hibákat.

Elek István Vélemény

Elek István: Igen, a remény hal meg utoljára

A Lehet Más a Politika a rendszer megújításának programjával került az Országgyűlésbe, ott azonban hirtelen a rendszer védelmezőjének szerepében találta magát. Ráadásul a választási rendszer eltorzítása újabb kihívás elé állította a pártot, amely valósággal belerokkant a stratégiai dilemmájával való birkózásba. Mégis – mivel a hagyományos baloldal utódszervezetei csak az eleve balra szavazó tábort osztották újra, és ezen nem sokat javíthat a Mesterházy vezette közös lista sem – az LMP teheti a legtöbbet, hogy a liberális demokrácia hívei ne föltétlenül a vesztesek oldalára kerüljenek.

1
5 6 7 8 9
15

A címlapról ajánljuk