Hagyma, zsír, paprika – íme a világ konyhái három fűszerben
Infografikában foglalta össze egy konyhai cég a világ 36-féle konyhájának fűszerezési szokásait. A magyarok sem maradtak le: hagymával, zsírral és pirospaprikával szerepelünk.
Infografikában foglalta össze egy konyhai cég a világ 36-féle konyhájának fűszerezési szokásait. A magyarok sem maradtak le: hagymával, zsírral és pirospaprikával szerepelünk.
Bizonyos fűszerfajták pár száz éve értékesebbek voltak az aranynál is. Ölni, rabolni, csatákat vívni is képesek voltak értük eleink. Ilyen kincs volt a szegfűszeg is, amit besunyvasztunk a spájzba, és leginkább a karácsonyi mézeskalács, meg a forralt bor készítésekor veszünk elő. Pedig a jellegzetes illatú és formájú fűszernek számos létjogosultsága van a konyhán innen s túl.
Kozmetikumok és növényi gyógyszerek alapanyaga, fűszernövények kivonata készül biotechnológiával a Tolna megyei Bikácson, a cég több százmillió forintos árbevételt vár az idén.
Az Európában élők már hatezer évvel ezelőtt is fűszerezték az ételeiket - derült ki egy tudományos kutatásból.
Torma a húsvéti sonkához, mustár a füstölt csülökhöz, paprika, bors: magyar embernek mindig.
Rablás miatt indult eljárás azzal a tolvajjal szemben, aki több csomag fűszert próbált ellopni egy budapesti áruházból, majd az őt megállító biztonsági őrt megfenyegette.
A curryt a legtöbben jellemzően fűszerként ismerik. Pedig a szónak több jelentése is van, nem szólva arról a sokféle ételről, ami világszerte a tányérunkra kerülhet.
Filléres termékről van szó, ami minden fűszerpolcon ott van: a szegfűszegről. Manapság nem is gondolnánk, hogy egykor monopóliumát a hollandok oly féltve őrizték, mint a kínaiak a selyemgubóét.
Kevés trópusi örökzöld fa akad, amelynek elég lehántani a belső kérgét, s darabokban vagy porrá őrölve máris értékes fűszert ad. Semmivel sem összetéveszthető, kellemes illata pedig mindig ünnepi hangulatot idéz.
Visszahívja a kereskedelmi forgalomból a Penny Market által árusított fűszerkeverékét a német Teuto Markenvertrieb GmbH. A cég szerint üvegdarabok kerülhettek a fűszerbe a hibás darálófejből.
A megfelelő mennyiségű csili mindent elpusztít, ami megmérgezne minket. Az élelmiszer-biztonságért azonban égető fájdalommal kell fizetnünk.
Hányféle fűszer kell az ideális fűszerezéshez? Ebben a műfajban a sok a kedvenc számunk.
Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai a curry nevű fűszer egészségvédő hatásait tanulmányozta, újabb indokokkal támasztva alá, hogy a gyógyászat évszázadok óta jó úton járt a hatóanyagot illetően.
A népiesen petrezsilomnak vagy petrezselemnek is becézett szerény zöld levelűt nap mint nap használja bármely háziasszony. Háztartásaink egyik legelterjedtebb és méltánytalanul lebecsült fűszernövénye. De mire jó, ha nem a levesbe szórjuk, vagy az újkrumplira forgatjuk?
"Úgy szeretem édesapámat, mint a sót" – ki ne ismerné a magyar népmeséből származó mondatot. És valóban, a só szinte nélkülözhetetlen. Nincsen konyha só nélkül, mi több, manapság már komoly sókultusz van kialakulóban.
Articsóka és olíva, sajt és dohány. Mi kerülhet még a desszertes tányérra?
Talán a legmegosztóbb fűszernövényünk. Van, aki imádja, és van, aki még a szagát se bírja elviselni. A népi gyógyászat mint görcsoldót, és puffadás gátlót ismeri. Sőt, komolyabb panaszokra kaportea fogyasztását is ajánlja, ami azért elég rosszul hangzik, még egy született kaporimádónak is.
Bárki, aki evett már curryt életében, egyetért azzal a megállapítással, hogy addiktív.
Heti egy-két currys étel étrendünkben megelőzheti az Alzheimer-kórt és a demenciát - állítják amerikai kutatók.