Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
[{"available":true,"c_guid":"2053cb49-3ffa-4323-8c30-dd604b623f9f","c_author":"Dobos Emese","category":"360","description":"Sportos és elegáns, színes és extravagáns, könnyed és mutatós. Más-más stílust képvisel a három fiatal magyar cipőtervező, ám a szándékuk ugyanaz: a fenntartható lábnyom. ","shortLead":"Sportos és elegáns, színes és extravagáns, könnyed és mutatós. Más-más stílust képvisel a három fiatal magyar...","id":"201949__magyar_cipodizajnerek__sajatmarkaepites__zoldre_valtas__konnyen_viselik","image":"https://img2.hvg.hu/image.aspx?id=2053cb49-3ffa-4323-8c30-dd604b623f9f&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"3e428cda-4328-4cc4-a6f3-181ff71a1c56","keywords":null,"link":"/360/201949__magyar_cipodizajnerek__sajatmarkaepites__zoldre_valtas__konnyen_viselik","timestamp":"2019. december. 13. 19:00","title":"Ananászlevélből divatos lábbeli - a fenntarthatóság jegyében készül a magyar dizájnercipő","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1ee92f10-ca0f-43a5-a42c-7fd8d3d21505","c_author":"hvg.hu","category":"cegauto","description":"A két rendőrnek két járókelő segített a mentésben.","shortLead":"A két rendőrnek két járókelő segített a mentésben.","id":"20191214_kiskunhalas_gazolas_biciklis_gyerek_rendorok_eletmentes","image":"https://img2.hvg.hu/image.aspx?id=1ee92f10-ca0f-43a5-a42c-7fd8d3d21505&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"f06de31d-72e3-4ee1-8e1a-22ad1b1c4768","keywords":null,"link":"/cegauto/20191214_kiskunhalas_gazolas_biciklis_gyerek_rendorok_eletmentes","timestamp":"2019. december. 14. 12:50","title":"Kézzel emelték le a kocsit az alá szorult gyerekről a rendőrök Kiskunhalason","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f7dc3a7f-3db7-40ae-8953-bcf6c7496d7b","c_author":"MTI","category":"tudomany","description":"Már százmillió éve a dinoszauruszok is szenvedtek tetvekhez hasonló élősködőktől; paleontológusok fedezték fel az őshüllők tollaiban megtapadt, fosszilizálódott parazitákat.","shortLead":"Már százmillió éve a dinoszauruszok is szenvedtek tetvekhez hasonló élősködőktől; paleontológusok fedezték fel...","id":"20191215_dinoszauruszok_tetvek_mesophthirus_engeli","image":"https://img2.hvg.hu/image.aspx?id=f7dc3a7f-3db7-40ae-8953-bcf6c7496d7b&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"f9490db5-61b2-4180-9959-b285ab2f208b","keywords":null,"link":"/tudomany/20191215_dinoszauruszok_tetvek_mesophthirus_engeli","timestamp":"2019. december. 15. 14:03","title":"Sokáig tartott, de csak rájöttek, mi idegesítette 100 millió éve a dinoszauruszokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"38d0bbd6-2ea9-4b42-ab28-5df06a11f847","c_author":"hvg.hu","category":"cegauto","description":"Erről az időutazásra hívó járgányról sokan talán még nem is hallottak, de akár a laikusok is egyetlen pillantás alatt szerelembe eshetnek vele.","shortLead":"Erről az időutazásra hívó járgányról sokan talán még nem is hallottak, de akár a laikusok is egyetlen pillantás alatt...","id":"20191215_az_olasz_sportkocsik_kvintesszenciaja_uj_gazdajara_var_egy_regi_de_tomaso","image":"https://img2.hvg.hu/image.aspx?id=38d0bbd6-2ea9-4b42-ab28-5df06a11f847&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"bbf37d35-ff84-48e9-b2c8-e3ace74497c0","keywords":null,"link":"/cegauto/20191215_az_olasz_sportkocsik_kvintesszenciaja_uj_gazdajara_var_egy_regi_de_tomaso","timestamp":"2019. december. 15. 06:41","title":"Az olasz sportkocsik kvintesszenciája: új gazdájára vár egy gyönyörű régi De Tomaso","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2bbc1036-3994-4f12-8ac0-21af6def451e","c_author":"HVG","category":"360","description":"Cseng mester konyhájában a gyönyörű ételkompozíciók felett szövődik románc.","shortLead":"Cseng mester konyhájában a gyönyörű ételkompozíciók felett szövődik románc.","id":"201950_film__eszi_nem_eszi_cseng_mester_konyhaja","image":"https://img2.hvg.hu/image.aspx?id=2bbc1036-3994-4f12-8ac0-21af6def451e&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"2f7498b4-ecfb-487f-9bd2-047079e20d99","keywords":null,"link":"/360/201950_film__eszi_nem_eszi_cseng_mester_konyhaja","timestamp":"2019. december. 14. 16:30","title":"Kellemesen zsibbaszt a lappföldi sügérlevesről és sült banánról szóló film","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"540ba979-e73a-41d0-b888-9fdc672251ca","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Eltartott pár percig, amíg a nebraskai Krcilek-család tudatáig eljutott, hogy egy ismeretlen férfi feltörte wifi-hálózatukat, és társalogni kezd velük.","shortLead":"Eltartott pár percig, amíg a nebraskai Krcilek-család tudatáig eljutott, hogy egy ismeretlen férfi feltörte...","id":"20191215_Ilyen_amikor_egy_idegen_behatol_a_csalad_wifirendszerebe_es_a_kamera_is_hozza_kerul","image":"https://img2.hvg.hu/image.aspx?id=540ba979-e73a-41d0-b888-9fdc672251ca&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"80ba2a95-78e8-4055-9ac3-5f752fd291e2","keywords":null,"link":"/tudomany/20191215_Ilyen_amikor_egy_idegen_behatol_a_csalad_wifirendszerebe_es_a_kamera_is_hozza_kerul","timestamp":"2019. december. 15. 10:50","title":"Ilyen, amikor egy idegen behatol a család wifi-rendszerébe, és a kamera is hozzá kerül","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"95f95265-48cf-445b-8813-63ab0a626626","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Becsó Zsolt azt mondja, tulajdonrésze eladásáról tavaly szeptemberben született döntés. A cégbírósági adatokban azonban nem látszik változás.","shortLead":"Becsó Zsolt azt mondja, tulajdonrésze eladásáról tavaly szeptemberben született döntés. A cégbírósági adatokban azonban...","id":"20191214_zugszalloda_becso_zsolt_fideszes_kepviselo_ublot_kft","image":"https://img2.hvg.hu/image.aspx?id=95f95265-48cf-445b-8813-63ab0a626626&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"c0866859-ca33-48bc-925a-617b5447c27a","keywords":null,"link":"/itthon/20191214_zugszalloda_becso_zsolt_fideszes_kepviselo_ublot_kft","timestamp":"2019. december. 14. 09:32","title":"Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"04915ba5-4e37-438d-9be1-d76958d6ff5a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A beruházás költsége így eléri a 2,22 milliárd forintot.","shortLead":"A beruházás költsége így eléri a 2,22 milliárd forintot.","id":"20191214_ferencvaros_futballpalya_kivitelezes_dragulas","image":"https://img2.hvg.hu/image.aspx?id=04915ba5-4e37-438d-9be1-d76958d6ff5a&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"1da4d642-c43d-4df5-8acb-39005ecd09e2","keywords":null,"link":"/itthon/20191214_ferencvaros_futballpalya_kivitelezes_dragulas","timestamp":"2019. december. 14. 07:45","title":"260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák a Népligetben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Köszönjük visszajelzését!
Ha a jövőben szeretné bekapcsolni az értesítéseket, itt megteheti.
Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Zöldségekből és fűszerekből készül a jövő süteménye?
Küldjön üzenetet
A cikk elküldése emailben
Küldjön üzenetet
Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek.
A cikk elküldése emailben
Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek.
szerző:
-gy-
Articsóka és olíva, sajt és dohány. Mi kerülhet még a desszertes tányérra?
Újabban a különböző desszert kreációk mindennek nevezhetők, csak klasszikusnak nem. Meglehetősen távolodnak a vanília-csokoládé, tejszínhabos eper vagy az alma-fahéj párosítástól. Parmezán szegődik az ananászhoz, olíva a csokoládéhoz, szárzeller a mandarinhoz. Ez már nem is annyira a futurisztikus jövő, hanem a jelen, amelyben a veteményesből, a fűszerkertből, a dohányföldről vagy éppen valamely kávéültetvényről kerülnek ki a desszertek hozzávalói.
A Die Presse hétvégi melléklete Édes uborkaszezon címmel közölt összeállítást az új trendről az ez idő tájt zajló ausztriai gourmet fesztivál apropóján (Nespresso Gourmet Weeks, március 28.-április 17.) Megszólaltatva a szakma nagyágyúit, akik szerint a zöldségek és a fűszerek egyre nagyobb teret nyernek az éttermi cukrászatban.
„A gyökerek mind fontosabb szerepet játszanak, a turbolyagyökér például kiváló desszertalapanyag” – állítja Rudi Obauer. Az Obauer testvérek 19 Gault Millau pontos werfeni konyhájában (Restaurant&Hotel Obauer) az articsókából, a paradicsomból és a szárzellerből is desszert készül. Náluk természetes a szárzeller-mandarin sorbet, az articsókáról pedig azt tartják, lekvárnak kiváló, és nem csak az articsókaszívet, hanem a külső leveleket is felhasználják, mert nagyon érdekes íze van. Az Obauer desszertes tányérján a zöldfűszerek is helyet kapnak. A zsázsát csokoládéval és édesgyökérrel kombinálják, de megkóstolhatjuk náluk a tigrismogyoró-fagylaltot sóskával és fehérbab krémmel is. S ezzel eljutottunk ahhoz az élelmiszercsoporthoz, amely Karl és Rudi Obauer konyháján a jövőben a legfontosabb szerepet játssza, ha a desszertek kerülnek szóba. Ezek pedig a hüvelyesek. „Egyelőre nem sokan használják őket, főleg vegetáriánus elő- és főételek alapanyagául szolgálnak. Sokan félnek is tőlük a felfúvódás miatt. Holott a babbal és a lencsével remekül lehet kísérletezni. Például megfőzzük a törökbabot, ropogós ostyát sütünk belőle, amit babvelővel, kávéval, karamellával és mogyoróval kínálunk. A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen”– vallja Rudi Obauer, de rögtön hozzá is teszi – "az egyetlen veszély abban rejlik, ha nem hagyjuk időben abba a kísérletezést. A vendégek nyitottak az újra, de nem szabad túlzásba esni. Ha a vendég vaníliafagylaltot kér, akkor azt is akar kapni, és nem mást”.
Az utóbbi idők meglehetősen változatos, ám esetenként inkább kérdéses, mint érdekes fagylaltkreációi kapcsán Martin Sieberer, a 18 Gault Millau pontos, Ischgl-beli Paznaunerstube séfje, aki szorosan együttműködik Peter Frankhauser cukrásszal, is megjegyzi: „nagyon óvatosnak kell lenni, az édességek terén éppenséggel nem minden lehetséges. A paradicsom és a csokoládé például egyszerűen nem illik egymáshoz, legfeljebb talán, ha csipszet készítünk belőle. Mindig fel kell tenni magunknak a kérdést, melyik zöldség édes magában is. Attól még, hogy a pfefferonit cukorba tunkoljuk, nem lesz jó, míg ugyanez a sárgarépával és a cukorborsóval minden további nélkül működik.” Ő maga tiroli éttermének cukrászati részlegén már régóta dolgozik zöldségekkel és pikáns aromákkal, mint például a szarvasgomba és a parmezán. „A jövő mindenképpen ebbe az irányba mutat” – szögezi le. Már csak azért is, mert az olyan hozzávalók, mint a mustár, a curry vagy a rukkola már egy ideje nem tekinthetők újdonságnak a desszertfronton. Igaz, jellemzően még csak a csúcsgasztronómiában alkalmazzák őket.
Csak közbevetőleg jegyezzük meg, hogy nem kell Tirolig utaznunk, elég csak a Fertő-tó túloldalára kirándulni, hogy mondjuk, a Landgasthaus am Nyíkosparkban vagy a schützeni Taubenkobelban rendhagyó desszert-fagylalt variációkat kóstolhassunk, miközben idehaza még a tavalyi országos fagylaltversenyen is meglehetős értetlenkedést váltott ki hivatalos szakmai körökben például a bio homoktövis vagy az édes gyömbér, de még a naranccsal vagy fűszerrel ízesített étcsokoládé fagylalt is. A Magyar Cukrásziparosok Országos Szövetségének képviselője tökéletesen elégedett volt azzal, hogy a – verseny kedvéért – a csokoládé fagylalt csokoládéból készült;egy zsűritag pedig egyenesen ehetetlennek minősítette az innovatív ízeket képviselő kreációkat. Pedig, ahogy a továbbiakban konstatálhatjuk, arról szó sincs,hogy a szomszédban a legmerészebb újítók is ne tisztelnék a tradíciót,és ne tudnák,meddig lehet feszegetni a „desszerthatárokat”.
Martin Sieberer úgy véli, hogy a jövőben a zöldségek mellett még differenciáltabban használják fel a különféle fűszer-, csokoládé- és kávéaromákat. Ami korábban a fahéj és a vanília volt, az ma a hosszú bors, netán egy speciális curry-keverék fehér csokoládéval vagy fekete Grand Cru kávéőrleménnyel. Ez már nem teljesen új, de nem is egyszerű továbbfejleszteni. Más hozzávalóknak még több időre lesz szükségük ahhoz, hogy belekerülhessenek a desszertekbe – már ha egyáltalán eljutnak odáig. Sieberer belátja: „bár a garnéla többek között édes is, egy garnéladesszertet nem igazán tudok elképzelni. Az a gyanúm, hogy a vendégek undorodnának tőle. Valószínűleg ez már túlzás lenne.” S becsületére legyen mondva,azt is hozzáteszi: ”amik egész biztos, hogy száz év múlva is fennmaradnak, azok nem a molekuláris cukrászat remekei, hanem az olyan klasszikusok, mint a túrógombóc vajas morzsával és sárgabarackkompóttal, ez egyszerűen tökéletes, nincs hova fejlődnie”.
Walter Eselböck (Relais&Chateau Taubenkobel, Schützen,19 Gault Millau pont) szerint a zöldség mint desszertalapanyag egyszerű divatjelenség. „Én nem látom semmi értelmét. Olyan ez, mint pár éve a pálinkafőzés: minden áron valami olyat akartak előállítani, amit még soha senki nem csinált, miközben a cseresznyéről és a szilváról tökéletesen megfeledkeztek.” A zöldség különben sem akkora újdonság. 1993-ban Ferran Adriánál láttam már. És ha ez még csak most jut el Ausztriába, ahhoz csak gratulálni tudok.” Eselböck a desszertekhez whisky-t és kávét használ, no és dohányt. A Taubenkobelben (Galambdúc) idén az az újdonság, hogy nem lehet előre tudni, milyen desszertet kapunk. „Reggel, a napi kínálat alapján döntjük el, mit készítünk. És az kerül a desszertes tányérra is, ami éppen érett és kapható. Ez akár három desszert is lehet egymás után.” A Taubenkobelban mindenesetre az első kérdés a vendéghez, hogy van-e valami allergiája, s csak ezután látnak hozzá a menü, s persze a desszert elkészítéséhez…