Tovább lesz egészséges, aki rendszeresen iszik belőle

Hozzájárul a nők egészségesebb öregedéshez, ha megisznak napi egy-két csésze kávét – erre a megállapításra jutott egy friss tanulmány. Van azonban néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni.

  • HVG HVG
Tovább lesz egészséges, aki rendszeresen iszik belőle

A kávé jótékony hatásaira már számos kutatás felhívta a figyelmet, és most egy olyan felfedezést tettek a tudósok, ami kimondottan a nőket érinti. Megállapították ugyanis, hogy napi 1-2 adag kávé elfogyasztása segítheti őket a „szellemi és fizikai funkcióik megőrzésében” az öregedés során, így egészségesek és egészségesek maradhatnak.

A megállapítások 47 513 nő táplálkozási és egészségi adatainak elemzésén alapszanak, melyeket 1984-től gyűjtöttek 30 éven át. A tanulmány – melyet a GeroScience tudományos folyóiratban tettek közzé – megállapításai szerint azok a nők, akik 40–60 éves koruk között koffeintartalmú kávét fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel mentek át az „egészséges öregedésen”.

Ilyen előnyök nem voltak megfigyelhetők azoknál, akik teát vagy koffeinmentes kávét fogyasztottak, míg a kóla fogyasztása kimondottan rossz ötletnek bizonyult: ez az egészséges öregedés esélyeit lényegesen csökkentette, összegez a Newsweek.

A kutatók az alábbiakban definiálták az egészséges öregedést: az illető

  • legalább 70 évet élt,
  • nem szenvedett 11 súlyos, krónikus betegség egyikétől sem,
  • fizikai funkciói és a mentális képességei rendben voltak,
  • és nem voltak kognitív problémái, valamint memóriapanaszai.

Sara Mahdavi, a tanulmány vezető szerzője szerint a „mérsékelt kávéfogyasztás bizonyos védőhatásokkal járhat, ha más egészséges viselkedési formákkal, így például rendszeres mozgással, egészséges étrenddel és a dohányzásmentességgel párosul”. Ezeket a tényezőket egyébként figyelembe vették a vizsgálatok során, ahogyan a testsúlyt, az alkoholfogyasztást és az iskolai végzettséget is.

Most akkor végül is hány évvel él tovább, aki megiszik napi két-három kávét?

Portugál kutatók félszáz tanulmányt fésültek át, és a kutatási eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás együtt jár a halálozási kockázat csökkenésével, megvédheti a szervezetet az életkorral összefüggő betegségektől, és kimutatható mértékben növeli a várható élettartamot.

Fontos azonban, hogy nem minden koffeintartalmú ital hordozott magában ilyen előnyöket: a tanulmány nem talált jelentős kapcsolatot a teafogyasztás és az egészséges öregedés között, az üdítőitalokról nem is beszélve.

Azt pedig maga Sara Mahdavi emeli ki, hogy bár összefüggést lehet megfigyelni a kávéfogyasztás és az egészséges öregedés között, ez nem csodaszer: az egészséges életmód sokkal fontosabb tényező. A területen azonban a jövőben további vizsgálatokat szeretnének elvégezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.