szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Portugál kutatók félszáz tanulmányt fésültek át, és a kutatási eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás együtt jár a halálozási kockázat csökkenésével, megvédheti a szervezetet az életkorral összefüggő betegségektől, és kimutatható mértékben növeli a várható élettartamot.

A kávé az emberiség egyik legnépszerűbb itala: a világon körülbelül 2 milliárd csésze kávét fogyasztanak naponta. Éberségre gyakorolt hatása vitathatatlan, azonban az egészségre gyakorolt hatásai sokáig ellentmondásosak voltak.

Korábban felmerültek aggodalmak a kávé szívre gyakorolt hatásával kapcsolatban, s olyan állapotokhoz is kapcsolták, mint a magasvérnyomás és különféle szívbetegségek. Ezek a kutatások azonban meglehetősen tökéletlen módszerekre támaszkodtak, és a tudomány fejlődése új megvilágításba helyezte ezt az italt.

Az újabban végzett, nagyszabású epidemiológiai vizsgálatok már egészen másképpen láttatják a mérsékelt (napi 2-3 csészényi) kávéfogyasztást. „Bár a kávéval kapcsolatos korai tanulmányok azt sugallták, hogy egészségügyi problémákhoz vezethet, a legújabb kutatások erős bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy a kávéfogyasztásnak számos egészségügyi előnye van” – írják a coimbrai CNC-Idegtudományi és Sejtbiológiai Központ kutatói nemrég publikált metaanalízisükben.

Pexels/Freestock.org

A szakemberek alaposan átfésültek félszáz tanulmányt, amelyek különböző földrajzi régiókban és etnikumokban készültek. Összességében a kávéfogyasztás jelentős előnyeit mutatták. Úgy tűnik, hogy a rendszeres kávéfogyasztás összefügg az izom-, szív- és érrendszeri, mentális és immunrendszeri funkciók megőrzésével, és csökkenti az időseket érintő leggyakrabban előforduló betegségek, mint a szív- és érrendszeri és légúti megbetegedések, a szélütés, egyes daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, a demencia, a súlyos depresszió vagy gyengeség kockázatát. Másként fogalmazva, azoknál, akik rendszeresen kávéznak, kisebb a kockázata annak, hogy olyan betegségekben halnak meg, mint a stroke, a szívbetegség vagy a rák. Így mintegy 1,8 évvel növekszik a várható élettartam.

Az említett előnyöket mind a koffein tartalmú, mint a koffeinmentes kávénál megfigyelték, bár úgy tűnik, hogy erősebbek az előbbinél. Azt is észrevették a kutatók, hogy az őrölt kávé valamivel jobb védelmet nyújt a halálozás és a krónikus betegségek ellen, mint az instant változat. És persze arra is felhívják a figyelmet, hogy ne essünk túlzásba a kávé cukrozásával vagy a tejszínnel.

A kutatók – írja a ZME Science – a jelenség biológiai hátterét is megvilágították. Bár a kávénak nincs jelentős makrotápanyag-tartalma, több mint 2000 bioaktív vegyület található benne. Ezek közül a koffein és a klorogénsavak a legfontosabbak az egészség szempontjából. A koffein stimulánsként hat az agyra azáltal, blokkolja az adenozin receptorokat, ezáltal fokozza az éberséget és potenciálisan idegvédő hatást is kifejt. A klorogénsavak pedig erős antioxidánsok, segítenek csökkenteni a gyulladást és javítják a sejtek egészségét.

Az eredményekkel kapcsolatban nem árt hangsúlyozni, hogy a következtetések megfigyelt mintákon alapulnak. Az ok-okozati összefüggés határozott megállapításához randomizált, kontrollált vizsgálatokra lenne szükség, azonban ezek kihívást jelentenek az olyan hosszú távú viselkedések esetében, mint amilyen a kávéfogyasztás.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!