#keni nem keni

Bogár Zsolt - Jancsics Dávid Gazdaság

Joszip Tottól Taxis Gyusziig: Ilyenek a strómanok

A vállalkozói lét árnyékvilágának egyetlen látható eleme sok esetben a stróman. De mivel valós szerepük nem derülhet ki, arról csak keveset tudunk, kik ők valójában. A hvg.hu egy szociológussal közös kísérleti projektje megpróbál embereket és történeteket előcsalni ebből az árnyékvilágból, amely nélkül egyesek szerint a vállalkozói szféra sem tudna fennmaradni.

Varga Szabolcs Vállalkozás

"Mi sem fizetünk le senkit és mástól is csak ennyit várunk"

A korrupcióra nemcsak a jogi szabályozás, hanem az érintett szereplők önszabályozása is megoldást jelenthet. Fontos a megfelelő munkatársak kiválasztása, a bizalom, az átláthatóság és az egyenlő mérce a saját munkatársakkal és a partnerekkel szemben. A hvg.hu keni / nem keni című antikorrupciós sorozata.

Varga Szabolcs Vállalkozás

"Minden vámosnak megvan a maga heppje"

Aki a keleti nyitás jegyében az unió határain túlra merészkedne termékeivel, annak szembe kell nézni az ukrán, orosz vagy szerb külkereskedelmet sújtó körülményes vámeljárásokkal. A cégek nemigen tudják megúszni a korrupciós játszmákat. Keni / nem keni: a hvg.hu antikorrupciós sorozata.

Manhalter Dániel Vállalkozás

"Ha a lobbi és a korrupció összeér, az már nem lobbi"

A lobbizó azért dolgozik és közvetít, hogy az ügyfele és az önkormányzat is jól járjon egy jogszabály-módosítással. Vagyis ami jó lesz a cégnek, az jó a közösségnek is. Miért van az, hogy ez gyakran félrecsúszik? Manhalter Dániel újságíró, a magyar Transparency International kommunikációs tanácsadója az önkormányzati szférában nézte meg, miért "kell" egy vállalkozónak a jogszabályok számára kedvező változásához törvénytelen eszközökhöz nyúlnia. Keni / nem keni: a hvg.hu antikorrupciós sorozata.

Papp József Vállalkozás

Unortodox módon fel lehet számolni a zsebbe fizetést!

Azzal, hogy a zsebbe kapott bér a mindennapi élet szerves részévé vált, létrejött egy olyan torz társadalmi szerződés, amelynek központi eleme a korrupció. Papp József, a Corvinus Egyetem oktatója szerint a kettős bérezés miatti korrupt alaphelyzet az oka, hogy a magyar gazdaság eladósodott és növekedésképtelen állapotba került. Igazi unortodox megoldást javasol. Keni / nem keni: A hvg.hu sorozata a kkv-kat érintő korrupciós kockázatokról.

Vig Dávid Vállalkozás

"Micsoda korrupció, pedig csak egy éttermet akarok nyitni"

Egy vállalkozás számtalan esetben kerül kapcsolatba az önkormányzattal: sok esetben már akkor, amikor ingatlant vásárol vagy a tevékenysége folytatásához van szüksége bizonyos engedélyekre. Vig Dávid jogász, kriminológus azokat az önkormányzatokkal kapcsolatos korrupciós kockázatokat tekinti át, amelyek egy kisvállalkozás beindításakor, például egy belvárosi étterem indításakor jelentkezhetnek. Keni / nem keni: a hvg.hu antikorrupciós sorozata.

Jávor István Vállalkozás

Ezt hívják happy korrupciónak

"Van egy erkölcsi alapelve: nem vállal munkát ott, ahol nem kell visszafizetnie. Ez a biztosíték arra, hogy őt is, legalább részben, kifizetik. Még hogy nincs bizalom a gazdaságban? Csak meg kell fizetni." Jávor István szociológus írása a kis- és középvállalkozásokat érintő korrupciós kockázatokról.

hvg.hu Vállalkozás

Csehszlovák szatírákat idéz a hivatal lassúsága

Évtizedek óta alapvető jellemzője a magyar bürokráciának a túlbonyolítottság. Gyakran kerülnek a cégvezetők szinte átláthatatlan labirintusba az ügyintézéskor, ez pedig hozza magával a korrupció veszélyét. Keni, nem keni: a hvg.hu antikorrupciós sorozata a kkv-kat érintő kockázatokról.

Sztojcsev Iván Vállalkozás

Tágra zárt közbeszerzések: Ilyen, ha szabad a pálya

Kevés jobb terep van a korrupció számára a közbeszerzéseknél. Ezt a veszélyt visszaszorítani – szavakban legalábbis – éppen úgy hosszú ideje cél, mint a kisvállalkozásokat helyzetbe hozni. A kkv-szektor segítése volt a célja a közbeszerzési törvény teljes átírásának is. Csakhogy épp ezzel nyitották nagyobbra a kiskapukat a korrupció előtt. Keni / nem keni: a hvg.hu kis- és középvállalkozások korrupciós kockázatairól szóló sorozata.

Sztojcsev Iván Vállalkozás

Senki nem szeretne erkölcsi győztesként tönkremenni

Korrupt ön? És ha igen, elismerné egy kutató kérdésére? Azt hinnénk, hogy a válasz nem, ám ez ennél bonyolultabb. A korrupciókutatás rejtett területet kutat, mégis meglepően pontos, amikor a kis- és középvállalkozások esetében a hatósági ellenőrzéseket, különböző engedélyek beszerzését, valamint a beszállítói láncba való bekerülést rangsorolja a korrupciós kockázatok között a legelőrébb. Keni, nem keni: a hvg.hu antikorrupciós sorozata a kkv-kat érintő kockázatokról.

Varga Szabolcs Gazdaság

Rétvári szerint sem épít mindenki autópályát

Kérjünk-e számlát a vízszerelőtől? Fizessünk-e kenőpénzt a Kresz-vizsgánál? Ezekre a kérdésekre Magyarországon van egy gyakorlati és egy politikailag korrekt válasz. Az Átláccó labirintusban az utóbbit próbálták az emberekben erősíteni. A Transparency International kapcsolódó konferenciáján is kétféle értelmezés uralkodott: az egyik álhatatosan kevesellte a kormány antikorrupciós lépéseit, míg a másik szerint áttörés van a korrupció elleni harcban.

Sztojcsev Iván Vállalkozás

Keni, nem keni: "Korrupció sem létezhet úgy, hogy ne vegye észre"

Lehet követelni minél nagyobb szigort a korrupció ellen, de hatékony megelőzés nélkül az se lenne elég, ha követnénk azt, amit Kínában tesznek: ott ugyanis a büntetés a nyilvános kivégzés – véli Tóth István János, az MTA tudományos főmunkatársa. A korrupciókutató szerint bár a nagy cégek gyanús ügyei kerülnek be a hírekbe, a kisvállalkozások sem függetleníthetik magukat a korrupció veszélyétől. Már csak azért sem, mert egy kis cég vezetője könnyen elhiszi, hogy őt nem lehet becsapni. A hvg.hu antikorrupciós sorozata a kis- és középvállalkozásokat (kkv) érintő kockázatokról.

Mong Attila Gazdaság

Földönkívüliek a médiában

A sajtó korrumpáltsága egyben sajtószabadság probléma is: minél tisztább a média működése, annál jobb a helyzet. De hogyan segíthet a korrupció visszaszorításában egy olyan médiarendszer, amely maga is részben a korrupció terméke, és részben a szerteágazó korrupciós mechanizmusok működtetik? A hvg.hu korrupcióellenes sorozata.

hvg.hu Gazdaság

MÁV és a korrupció: zúzottkőből is csak egyféle jó

A MÁV-nál hagyományosan nagyok a korrupciós kockázatok, de a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a nagy közbeszerzéseknél, hanem a társasági struktúra minden szintjén, és nagyon sokan érintettek benne. Mintha még ma is a néptulajdont lopnák. A hvg.hu korrupcióellenes sorozata az államvasútról.

hvg.hu Gazdaság

Miszter Tíz Százalék bármilyen képzést megrendel

Soha akkora összeget nem fordítottak a magyar gazdaságban emberfők kiművelésére, mint az elmúlt húsz évben. A felnőttképzés támogatására kifizetett pénzeknek azonban csak kisebb hányada ment el hasznos képzésre. A pénz nagyobb része azt a készséget fejlesztette, amiben az iparág egyes szereplői amúgy sem voltak rosszak: az ügyeskedést.. A hvg.hu korrupcióellenes sorozata.

hvg.hu Gazdaság

Feketelistát vezetnek a nemkívánatos civil szervezetekről?

Az Orbán-kormány nagyjából a felére csökkentette a civilek normatív támogatását, a pénz elosztásában is csökkent a szerepük. Az a jelenség viszont az összeférhetetlenségi szabályok változásával sem szűnt meg, hogy amit az egyik pályázati rendszerben a döntéshozó támogatott, azt másik pályázati rendszerben visszakapja mint pályázó. A hvg.hu korrupcióellenes sorozata a civilek állami támogatásáról.

hvg.hu Gazdaság

Az orvosbárókat kell meggyőzni

Az egészségügyben létező korrupcióból általában csak a hálapénzt ismerik. Pedig a korrupció jelen van a kis értékű ágy melletti fogyókészlet-beszerzésektől a nagy értékű gépek megvásárlásán át a kórházi ingatlanfejlesztésekig, és összességében minimum vetekszik a zsebbe csúsztatott borítékokban lapuló tízezrek összegével. Közös pont, hogy az orvosarisztokrácia ebben a szegmensben is főszereplő. A hvg.hu korrupcióellenes sorozatának olyan darabja következik, amikor a szerző anonimitását kénytelenek voltunk megőrizni, mert ezeket a praktikákat részleteikben csak a piacot belülről szemlélők ismerik.

Kovácsy Zsombor Gazdaság

Hálapénz: nehéz versenyezni a csodaszerrel

Az orvostársadalom egy része hajlik arra, hogy megkülönböztessük az inkább vesztegetés színezetű, előre kért tarifát az elégedettséget kifejező utólagos, önkéntes borravalótól. A különbség a valóságban nem mindig ennyire éles, hiszen az utólag adott hálapénz is szolgálhatja azt a célt, hogy a beteg legközelebb valamilyen előnyhöz jusson. Ugyanakkor abban is sok az igazság, hogy mi más marad a betegpozíciók erősítésére, mint a személyzetnek adott juttatás? És mi más tartaná itthon a külföldön tízszeres bérért dolgozó orvosokat? Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt elnökének írása a hvg.hu korrupcióellenes sorozatában.

Inzelt Éva Gazdaság

Lehet tudni, melyik rendőrtől kérhetünk szívességet

Rendőrök követik el a feltárt korrupciós bűncselekmények nagyjából tíz százalékát, melyek a közúti ellenőrzésekhez éppúgy kapcsolódnak, mint információk kiadásához vagy törléséhez. Sorozatunk rendőrségi korrupcióval foglalkozó második cikkében Inzelt Éva, a fehérgalléros bűnözés kutatója, az ELTE ÁJK Kriminológiai Tanszékének oktatója a legfrissebb kutatásokat foglalta össze.

1 2
Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

A címlapról ajánljuk