#laktóz


Elfelejtettük, amit a nagyszüleink ettek, és ezt az egészségünk bánja – egy táplálkozási szakember tanácsai
 

Elfelejtettük, amit a nagyszüleink ettek, és ezt az egészségünk bánja – egy táplálkozási szakember tanácsai

Az egészséges táplálkozás fogalma túl van misztifikálva – állítja Győző-Molnár Anna táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási referens. Viszont létezik egy meglehetősen egyszerű sorvezető, amelyet, ha követünk, jól és jót tudunk enni. A Brain Baron előadó szakemberrel beszélgettünk arról, hogy érdemes-e táplálkozási irányzatokat követni, szedjünk-e vitaminokat, és meddig tűri a szervezetünk a visszaéléseket. Győző-Molnár Anna elárulta azt is, hogy mi az, amit semmi esetre sem tenne be a bevásárlókosarába.


A kalcium az kell. De mi van, ha nem bírja a tejet? (x)
 

A kalcium az kell. De mi van, ha nem bírja a tejet? (x)

Amilyen sokszor hallottuk gyerekként – a csecsemőkorról nem is beszélve –, hogy mennyire fontos, hogy igyunk elég tejet, olyan sokszor találkozunk felnőtt korban a tejcukor-érzékenységgel, ami a hazai lakosság jó részét érinti. De honnan tudhatjuk, hogy nem bírjuk a laktózt? Ez már azt is jelenti, hogy örökre búcsút kell mondjuk a tejtermékeknek? És akkor hogy pótolhatjuk azokat a rendkívül fontos ásványi anyagokat – főleg a kalciumot – és zsírban oldódó vitaminokat, amik a tejben vannak? Általában ezek a kérdések merülnek fel bennünk a laktózintolerancia gyanúja esetén.

Calcium-Sandoz Calcium-Sandoz

Húsba vágó kérdések - diéták
 

Húsba vágó kérdések - diéták

Sokaknak a diéta egyet jelent a fogyókúrával. A felmérések szerint viszont a legtöbben valamilyen táplálékallergia, érzékenység, vagy cukorbetegség esetén kényszerülnek étrendváltoztatásra.

hvg.hu hvg.hu


Napjaink tejes igazsága
 

Napjaink tejes igazsága

Az ember első és legtökéletesebb tápláléka az anyatej. Aztán sokakat egy életen át elkísér a tej, míg másoknak üres marad a tejes poharuk. Mindkét tábor esküszik az igazára. Miért pont a tejhez ne kapcsolódnának hitek és tévhitek, miért pont ezt hagynák érintetlenül táplálkozási divatok.

hvg.hu hvg.hu


Mióta iszunk tejet?
 

Mióta iszunk tejet?

A tejcukor (laktóz) emésztésének képessége az állattenyésztő közösségek tagjainál alakult ki hét és fél évezrede Közép-Európában, s nem a kontinens északi felén élőknél, mint korábban feltételezték - derült ki egy brit kutatásnak köszönhetően.

MTI MTI