szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az árréstop bevezetése után nagyot esett a laktózmentes tejtermékek ára.

Összességében átlagosan 17,7 százalékkal csökkent az árréssapkás élelmiszerek (termékkörök) ára az intézkedés bevezetése óta – legalábbis ez a szám szerepel a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Facebook-oldalán megosztott táblázatban.

A tárcavezető táblázata részleteket is tartalmaz arról, hogy egyes termékkategóriák átlagárai mennyivel csökkentek március 13. és 24. között. A táblázat nem részletezi, de vélhetően ezekben volt megfigyelhető a legnagyobb átlagos árcsökkenés.

Ez alapján az intézkedés legnagyobb nyertesei a laktózérzékenyek:

a húsz tétel közül hét valamilyen laktózmentes termék – joghurt, margarin, sajt, tej, vaj, tejföl, túró. A legnagyobb, 30 százalék fölötti árcsökkenés a laktózmentes joghurtok, margarinok – valamint a sertészsír – körében volt.

A kormány már az intézkedés bevezetése után néhány nappal megosztott egy táblázatot arról, hogy mely konkrét termékek ára esett a legnagyobbat. Ezen főleg gyártói márkás termékek szerepeltek – miközben különösen a szegényebb vásárlók inkább az olcsóbb saját márkás termékeket keresik. Már azon a táblázaton is sok laktózmentes termék bukkant fel.

Ilyen a repülőrajt a Varga Mihály vezette MNB szerint: ami pár hónapja még a vészforgatókönyvnek tűnt 2025-re, az most már a legjobb eshetőség

Sokkal nagyobb infláció, kisebb GDP-növekedés – teljesen át kellett írni a 2025-ös előrejelzéseket, annyira rosszul kezdődött az év. Még a választási osztogatás is olyan, hogy majd a következő kormány dolga lesz a költségvetésből kieső pénzt visszatenni. És mindez még sokkal rosszabb is lehet, ha Donald Trump teljesen elszabadul.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!