szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Leleplező kutatási eredményeket hozott a tejérzékenység DNS-vizsgálata. Kiderült, hogy nem a svédek Skandinávia őslakói.

Az a vadászó-gyűjtögető nép, amely egykor Skandinávia déli partjain élt, nem tekinthető a mai svédek elődjének. Ez a 4000 évvel ezelőtt ott lakó kőkorszaki nép ugyanis érzékeny volt a tejben lévő laktózra. A laktóz-intolerancia tekintetében tehát a kőkorszakiak eltértek a mai svédektől, így alighanem későbbi vándorlás nyomán alakult ki Svédország jelenlegi etnikai képe. Ezt állapította meg két svéd egyetem, az uppsalai és a stockholmi kutatócsoportja. Eredményeiket a BMC Evolutionary Biology című tudományos lapban publikálták.

DNS-szekvenciáikat tekintve a vadászó-gyűjtögetők jelentősen eltértek a mai svédektől, hiszen felnőtt korukban nem tudták megemészteni a laktózt - magyarázta Anna Lindholm, aki korábban a stockholmi egyetem régészeti kutatólaboratóriumában dolgozott, jelenleg pedig az írországi University College Cork munkatársa.

A kutatók megállapították azt is, hogy valószínűleg nem az egykori vadászó-gyűjtögető népcsoport génjei módosultak, hanem egy új népcsoport hozta be a mai Skandinávia területére a laktóz-toleráns géneket. A földművelésre és az állattenyésztésre való áttérés idején kritikus volt a tejérzékenység kérdése, ezért is fontos a mostani kutatás, hiszen ebből arra is lehet következtetni, hogy egy idegen népcsoport honosíthatta meg a mezőgazdasági művelést Skandináviában, és elképzelhető, hogy ennek a csoportnak a leszármazottai a mai svédek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Mi az igazság a tejről? Megpróbáltuk kideríteni

A tej az első táplálékunk, és később is az egyik legjobb kalciumforrás. A nyerstej egészséges és több benne a tápanyag, mint pasztörizált, homogénezett névrokonában. A fehér ital fogyasztása számos betegség kialakulásáért felelős. Ez csupán három olyan ellentmondásos megállapítás, amelyet a leggyakrabban hangoztatnak a tejfogyasztás kapcsán. Kik és miért mondják, illetve mennyi valóságtartalma lehet e kijelentéseknek? Ütköztettük az álláspontokat.

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben