A nap fotója: a nyár autós slágereként itt a Renault Despaceto
Luis Fonsi elképesztő világsikert aratott zenéje a jelek szerint az autósokat is alaposan megfertőzte.
Luis Fonsi elképesztő világsikert aratott zenéje a jelek szerint az autósokat is alaposan megfertőzte.
A marokkói Marrákesben 86 évesen elhunyt Juan Goytisolo spanyol író és orientalista, kritikus szellemű értelmiségi, akit gyakran emlegettek a kultúrák közti közvetítőként és a Nobel-díj várományosaként is.
Igenis létezik nagy közös asztal. Felekezetre és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül ülnek le hozzá az emberek, hogy együtt ünnepeljenek - evéssel dicsőséget szerezve szűkebb pátriájuknak.
Az okostelefonok és tabletek egy új applikáció segítségével már a közvetlen éttermi kommunikációban is megkönnyíthetik az életünket. Egy spanyol szakember az éttermi rendeléseket könnyítő programot fejlesztett ki.
Nem ébresztették fel a hölgyet, helyette kellemes zenét és sötét stúdiót kapott.
A klasszikus spanyol vízkereszti kalács, a Roscón de Reyes a hagyományok szerint mindig rejt valami kis meglepetést. Ezúttal nem is olyan kicsit.
Nálunk sem ismeretlenek a Codorníu családi pincészet cava-i, amit pezsgőnek illetve pezsgőbornak egyaránt neveznek. Az újévi koccintásokhoz a pincészet pezsgőmesterei elkészítették az eddig legjobbnak vélt bubist, amelynek a hírével csak az ára vetekszik.
Minden túlzás nélkül elmondható, nemcsak a top tízet, hanem az ötvenes mezőnyt is uralják az ibériai olívaolajok. A World's Best Olive Oils (WBOO) kiadta legújabb ranglistáját a világ legjobb extra szűz olívaolajairól.
Ezért a sonkáért egyetlen hentesnél sem állnak sorba, mégis elfogy. Jelenleg a világ legdrágább sonkáját egy huelvai termelő állítja elő Andalúziában.
A túlérett paradicsommal könnyen befürödhetünk a konyhában, de van amikor ez a cél. Az utcán. Mint ahogy a spanyolországi Bunolban minden augusztus utolsó szerdáján.
Elég nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi fő-fő vezető és a korábbi magyar miniszterelnökök, király híján köztársasági elnökkel megfejelve egyikük törzshelyén egy asztalhoz ülnének vacsorázni. S ennék, amit a pórnép.
Londonban felszállt a füst, ha nem is pápát választottak, tegnap este óta megvan a 2015-ös lista a világ legjobb éttermeiről. A trónon újra a katalán Roca fivérek gironai El Celler de Can Roca étterme.
Legalábbis a New York-i International Culinary Center szerint, amely évről évre megrendezi az olívaolajak nemzetközi versenyét. Az arany és ezüst medálok mellett külön kategóriában lehet elnyerni a legértékesebb elismeréseket: a "best in class", vagyis az osztály legjobbjai soroltatnak ide. A mostani 2015-ös megmérettetésre 26 országból érkeztek minták.
A gasztronómia és a művészet két olyan távoli országot is összehoz, mint Japánt és Spanyolországot. Jelen esetben kapcsolatukban a sonka az egyik főszereplő, a másik pedig egy szobrász- és restaurátor művész.
Hónapok óta gyúrnak 12 ország legjobb péklegényei, hogy felkészüljenek a fiatal pékek 44. európai versenyére (European Contest for Young Bakers), melyet október 11-14. között Brüsszelben rendeznek meg.
Kétfajta tokajival is ünnepelte alapításának és fennállásának 150. évfordulóját az egyik legnevesebb spanyol szőlőbirtok és borászat, a Bodegas Vega Sicilia (BVS). Nem csoda, hiszen jelentős magyar érdekeltséggel rendelkezik Tokaj-Hegyalján, tulajdonolva a Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészetet.
Ez is csak egy lepény, mégis kikérné magának a degradálást. Minden spanyolok tortillája az andalúz kocsmákban épp úgy ott a pulton, mint az önérzetes katalánoknál, vagy a baszkoknál. Ő a fő tapas otthon és házon kívül, de létjogosultsága van az elegánsabb éttermekben is.
Hamarosan megnyílik a világ legdrágább étterme Ibiza új ötcsillagos luxusszállójában. Az 1500 eurós degusztációs menüt egy este egyszerre csak tizenketten élvezhetik egy Föld körüli utazás keretében, Paco Roncero séf kalauzolásával.
A szezon már megkezdődött, de még nem csúsztunk le semmiről. Ha egy kis eső is áztatja a kertünket, akár milliomosok is lehetünk. Csak figyeljük az éti csigákat.
Bár Spanyolország legnagyobb szigetének, Palma de Mallorcának bőven akadnak gasztronómiai különlegességei, ezúttal egy egészen sajátos süteményfélével hívta fel magára a figyelmet. Turistáknak azért nem garantáljuk, hogy a nyaralás alatt megkóstolhatják, de ki tudja.