#spanyol


Meghalt az egyik legnagyobb spanyol író

A marokkói Marrákesben 86 évesen elhunyt Juan Goytisolo spanyol író és orientalista, kritikus szellemű értelmiségi, akit gyakran emlegettek a kultúrák közti közvetítőként és a Nobel-díj várományosaként is.

hvg.hu

A legnagyobb utcai együtt evés

Igenis létezik nagy közös asztal. Felekezetre és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül ülnek le hozzá az emberek, hogy együtt ünnepeljenek - evéssel dicsőséget szerezve szűkebb pátriájuknak.

T.S.

Pincér helyett éttermi app

Az okostelefonok és tabletek egy új applikáció segítségével már a közvetlen éttermi kommunikációban is megkönnyíthetik az életünket. Egy spanyol szakember az éttermi rendeléseket könnyítő programot fejlesztett ki.

T.S.



A 456 kódja – pezsgő

Nálunk sem ismeretlenek a Codorníu családi pincészet cava-i, amit pezsgőnek illetve pezsgőbornak egyaránt neveznek. Az újévi koccintásokhoz a pincészet pezsgőmesterei elkészítették az eddig legjobbnak vélt bubist, amelynek a hírével csak az ára vetekszik.

T.S.

Ezek a világ legjobb olívaolajai

Minden túlzás nélkül elmondható, nemcsak a top tízet, hanem az ötvenes mezőnyt is uralják az ibériai olívaolajok. A World's Best Olive Oils (WBOO) kiadta legújabb ranglistáját a világ legjobb extra szűz olívaolajairól.

Tóth Sándor

Sonka több mint egymillióért

Ezért a sonkáért egyetlen hentesnél sem állnak sorba, mégis elfogy. Jelenleg a világ legdrágább sonkáját egy huelvai termelő állítja elő Andalúziában.

T.S.

Talpig paradicsomban

A túlérett paradicsommal könnyen befürödhetünk a konyhában, de van amikor ez a cél. Az utcán. Mint ahogy a spanyolországi Bunolban minden augusztus utolsó szerdáján.

hvg.hu

Vacsora Luciónál

Elég nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi fő-fő vezető és a korábbi magyar miniszterelnökök, király híján köztársasági elnökkel megfejelve egyikük törzshelyén egy asztalhoz ülnének vacsorázni. S ennék, amit a pórnép.

Tóth Sándor


Ausztrál a világ legjobb olívaolaja

Legalábbis a New York-i International Culinary Center szerint, amely évről évre megrendezi az olívaolajak nemzetközi versenyét. Az arany és ezüst medálok mellett külön kategóriában lehet elnyerni a legértékesebb elismeréseket: a "best in class", vagyis az osztály legjobbjai soroltatnak ide. A mostani 2015-ös megmérettetésre 26 országból érkeztek minták.

hvg.hu

A sonka, ami összeköt

A gasztronómia és a művészet két olyan távoli országot is összehoz, mint Japánt és Spanyolországot. Jelen esetben kapcsolatukban a sonka az egyik főszereplő, a másik pedig egy szobrász- és restaurátor művész.

T.S.

Tésztából lesz a csoda

Hónapok óta gyúrnak 12 ország legjobb péklegényei, hogy felkészüljenek a fiatal pékek 44. európai versenyére (European Contest for Young Bakers), melyet október 11-14. között Brüsszelben rendeznek meg.

T.S.

A legjobb bor mindig az, amelyik álmainkban él

Kétfajta tokajival is ünnepelte alapításának és fennállásának 150. évfordulóját az egyik legnevesebb spanyol szőlőbirtok és borászat, a Bodegas Vega Sicilia (BVS). Nem csoda, hiszen jelentős magyar érdekeltséggel rendelkezik Tokaj-Hegyalján, tulajdonolva a Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészetet.

Tóth Sándor

Mega krumplis tortilla – recept

Ez is csak egy lepény, mégis kikérné magának a degradálást. Minden spanyolok tortillája az andalúz kocsmákban épp úgy ott a pulton, mint az önérzetes katalánoknál, vagy a baszkoknál. Ő a fő tapas otthon és házon kívül, de létjogosultsága van az elegánsabb éttermekben is.

T.S.

Minden eddiginél drágább étterem nyílik - fotók

Hamarosan megnyílik a világ legdrágább étterme Ibiza új ötcsillagos luxusszállójában. Az 1500 eurós degusztációs menüt egy este egyszerre csak tizenketten élvezhetik egy Föld körüli utazás keretében, Paco Roncero séf kalauzolásával.

T.S.

Afrodité gyöngye a csigáktól

A szezon már megkezdődött, de még nem csúsztunk le semmiről. Ha egy kis eső is áztatja a kertünket, akár milliomosok is lehetünk. Csak figyeljük az éti csigákat.

T.S.
  • T.S.
  • Gy.Zs.

Terka néni tortája és a nyalóka

Bár Spanyolország legnagyobb szigetének, Palma de Mallorcának bőven akadnak gasztronómiai különlegességei, ezúttal egy egészen sajátos süteményfélével hívta fel magára a figyelmet. Turistáknak azért nem garantáljuk, hogy a nyaralás alatt megkóstolhatják, de ki tudja.

T.S.