Kövérebbek a dolgozó anyák gyermekei?
Annál túlsúlyosabbak lesznek a gyermekek, minél többet dolgozik az édesanyjuk - állítja egy egyesült államokbeli tanulmány.
Annál túlsúlyosabbak lesznek a gyermekek, minél többet dolgozik az édesanyjuk - állítja egy egyesült államokbeli tanulmány.
Csak az olasz nők karcsúsodtak az elmúlt évtizedekben a nyugati világban tapasztalható elhízásjárvány ellenére - olvasható ki a The Lancet című brit orvosi folyóiratban pénteken közzétett adatokból.
„Mondd meg, hogy mit eszel, s megmondom, ki vagy!” Meglehet, kissé elcsépeltnek hisszük mára ezt a bölcsességet, de ha belegondolunk, hogy a világ különböző részein élő emberek étrendjét nem annyira a szabad választás szabja meg, mint inkább a kulturális és vallási hagyományok, egzisztenciális elvárások és nem utolsó sorban a szükség, akkor beláthatjuk, nagyon is van benne igazság.
Tíz amerikaiból kilenc abba az illúzióba ringatja magát, hogy egészségesen táplálkozik, holott csupán negyedük korlátozza cukor- és zsírbevitelét, kétharmaduk pedig nem fogyaszt elég zöldséget és gyümölcsöt.
Egy lengyelországi elítélt pert nyert a lengyel állammal szemben, ugyanis az nem tartotta tiszteletben a buddhista börtönlakó táplálkozási szokásait - olvasható a Lengyelország Ma blogon.
A képlet pofonegyszerű: ha a bevitt és felszívódott tápanyag kalóriatartalma több, mint amennyit felhasználunk, úgy hízunk, ha kevesebb, úgy fogyunk. Mégse megy. Hízik az ország, hízik a Föld.
A gyerekek annál jobban élvezik az étkezést, minél kevesebb nyomást gyakorolnak rájuk közben a szüleik - derült ki egy új tanulmányból.
Tizenéveseknél javasolják a sófogyasztás csökkentését amerikai kutatók.
Nemcsak a fejlett ipari országok gondja a túlsúly, a probléma a fejlődő országok, például Mexikó és Dél-Afrika lakosságát is elérte.
Minden egyes európai két tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős évente azzal, amit megeszik - ideézi a Zöldtér spanyol kutatók vizsgálatát.
Az egy-három éves gyermekek ma úgy táplálkoznak, hogy jó eséllyel lesznek belőlük egészségtelen felnőttek – derül ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának legfrissebb felméréséből. De mire kell odafigyelni?
Világszerte egyre többen túlsúlyosak, a trend az elmúlt harminc évben egyre gyorsulónak és megállíthatatlannak látszik. A jelenség nemcsak egyéni szinten okozhat súlyos egészségügyi problémákat, de negatív hatásai a gazdaságban is mérhetők. Szakértők az egyén, az élelmiszeripar és az állam szerepére mutatnak rá a megelőzésben.
A stresszes munka és a rendszertelen táplálkozás jelei látszanak Orbán Viktor kormányfőn, de elődei is meghíztak a hivatalban – írja a Blikk.hu.
Napi két alma elfogyasztásával legalább tíz százalékkal csökkenthető a vér koleszterinszintje - hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság.
A hematológia, vagyis a vérrel és annak betegségeivel foglalkozó tudományág egyik úttörője, Clement Finch 94 éves korában, egy héttel 95. születésnapja előtt halt meg Kaliforniában, La Jollában. Finch nagy jelentőségű kutatásokat végzett a vérszegénység okainak feltárásában, a vas metabolizmusának (anyagcseréjének) tisztázásában. Számos betegség okát derítette fel, miközben szintén sok kóreset gyógyulásához is hozzájárult a Washingtoni Egyetemen (University of Washington).
Brit kutatók szerint a teherbeesés előtt és után túl zsíros ételeket fogyasztó kismamák a születési rendellenességek nagyobb kockázatának teszik ki magzataikat. Pedig akár veleszületett szívrendellenességek is megelőzhetők lehetnek az anya helyes étkezésével.
A tinédzser fiúkat nevelő szülők gyakran tapasztalják, hogy gyerekük kieszi a hűtőt. Egy frissen készült tanulmány eredményei ezt a jelenséget igazolták: a kamasz fiúk valóban sokat esznek.
Csaknem a teljes skót felnőtt lakosság vagy dohányzik, vagy sokat iszik, fizikailag inaktív, túlsúlyos, netán rossz étrenden él – állapította meg egy pénteken közzétett tanulmány.
Táplálkozás, néhány betegség, egyes gyógyszerek, de akár az ellenőrizetlen uszoda vizének hatására is károsodhat a fogainkat takaró zománc. Mivel eleinte fájdalmatlan elváltozásról van szó, többnyire csak a fogorvosnak tűnik fel, hogy valami nincs rendjén a fogainkkal.
Táplálkozástudományi oktatásnál is eredményesebben lehet a fiatalokat az egészségesebb táplálkozásra rávenni, ha emelik a kerülendő ételek árát - derült ki az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt amerikai tanulmányból.