Megölte a jó minőségű ételeket a modern táplálkozás?
Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükből szinte mindent megkóstolt.
Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükből szinte mindent megkóstolt.
Az egészséges táplálkozás szemléltetésére számos modell látott napvilágot, amelyek között piramis, szivárvány, tányér, házikó és görög oszlop is szerepelt. Az első amerikai táplálkozási piramis 1992-ben született. Az alapok nem változtak, azonban az elmúlt 16 évben a testmozgásra lényegesen nagyobb hangsúly helyeződött.
Időről időre hallhatunk a transzzsírsavak egészségkárosító hatásairól. Mik ezek a zsírok, hogyan keletkeznek, valóban ártalmasak-e, milyen élelmiszerekben találhatóak és hogyan mérsékelhetjük a bevitelüket?
Minden eddiginél többen éheznek szerte a világon - az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteken közzétett éves jelentése szerint idén 1 milliárd 20 millióan, azaz minden hatodik ember nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz.
Állatgyárak, felpumpált mellű csirkék, új halálos baktériumtenyészetek - maroknyi vállalatcsoport kezében összpontosuló élelmiszerellátás. Az Amerikában pénteken debütáló Food Inc. című dokumentumfilm horrorképet fest az ország élelmiszeriparában az utóbbi harminc évben bekövetkezett átalakulásról - de alternatívát is mutat.
Egyes ételek jóval több kalóriát tartalmaznak, mint mások, de hogyan is néz ki ez a különbség a valóságban? Nézzük meg, s legközelebb lehet, hogy kétszer is meggondoljuk, melyiket együk.
Miért van szükségünk fehérjékre? Mik tartalmaznak fehérjét? Miért kell állati és növényi fehérjét fogyasztani? Hogyan táplálkozzon helyesen egy vegetáriánus?