szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem a teljes skót felnőtt lakosság vagy dohányzik, vagy sokat iszik, fizikailag inaktív, túlsúlyos, netán rossz étrenden él – állapította meg egy pénteken közzétett tanulmány.

Glasgow-i kutatók 6500 ember adatait vizsgálták meg, akik egy 2003-as nagy egészségügyi felmérésben vettek részt Skóciában. Az elemzés után arra a következtetésre jutottak, hogy a felnőttek 97,5 százalékának olyan szokásai vannak, vagy olyan az életvitelük, ami veszélyes egészségükre.

Mint David Conway kutatásvezető, a Glasgow-i Egyetem munkatársa elmondta, vizsgálataik szerint a skót népesség mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, körülbelül ugyanekkora hányada fizikailag nem eléggé aktív, legtöbbjüknek pedig rossz az étrendje. A BMC Public Health című szakfolyóiratban megjelent közlemény szerint az egészségtelen viselkedés hátterében lévő legfontosabb tényezők az alacsony képzettség és a kevés jövedelem.

A felmérésből az is kiderült, hogy a skót felnőttek 86 százalékánál legalább két kockázati tényező jelen van, 55 százalékuknál legalább három, közel 20 százalékuknál pedig négy, vagy éppenséggel mind az öt. Conway felhívta a figyelmet arra, hogy a válaszadás "önbevalló" jellege miatt a valós helyzet még rosszabb lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Skóciában keresik a marsi élet titkát

A marsi élet után nyomozó kutatók új ötlettel álltak elő: feltételezéseik szerint egy skóciai ásvány, a nem is olyan rég felfedezett macaulayit tanulmányozásával közelebb juthatnak a víz jelenlétének bizonyításához a vörös bolygón.

hvg.hu Napi merítés

A Hebridák, a skót csoda

Skócia nyugati partjainál helyezkedik el a változatos látványt nyújtó, több száz szigetből felépülő szigetcsoport, a Hebridák, amelyet a Világutazó blog szerzője mutat be.

hvg.hu Tech

Írott nyelvre bukkantak a vaskorból

A tudósok eddig azt hitték, hogy egyszerű sziklafaragványokról van szó, most azonban a Discovery News szerint kiderült, hogy Skóciában megtalálták az egykori őslakosok, a piktek írott nyelvemlékeit. A kőbe vésett alakokról, katonákról, lovakról és más figurákról most feltételezik, hogy írásos emlékek.