szerző:
MTI/hvg.hu

Elképzelhető, hogy lesz, akinek nem tetszik majd, ami ezután jön, de a színházban megjelenik egy új réteg is, ahogyan az Debrecenben is történt a kinevezése után – mondta egy interjúban a Nemzeti Színházat jövő júliustól vezető Vidnyánszky Attila.

A debreceni Csokonai Színházban egy jóval fiatalabb korosztályt sikerült megszólítani, és ugyanezt várja a Nemzeti Színház élén is. "Lehet, hogy a mostani bérletesek közül lesznek, akik átvándorolnak a Katonába, az Örkénybe vagy a Radnótiba, de abban biztos vagyok, hogy az iskolás, gimnazista réteg meg fog maradni" – - mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház kinevezett igazgatója az MTI-nek adott interjújában Debrecenben.

Jövő június 30-án lejár Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatójának a mandátuma, aki 2008. július 1. óta vezeti az intézményt. A 2012 őszén meghirdetett pályázaton december 17-én Vidnyánszky győzött. Az elmúlt napokban mind a leköszönő, mind az új igazgató a sajtón keresztül üzengetett egymásnak, Alföldi jelezte, bár tiszteli munkásságát, nem fog gratulálni a győztesnek, mert méltatlannak tartja, hogy a politika kijátszotta őket egymás ellen és ebbe a játékba Vidnyánszky belement.

Az MTI-nek adott interjújában a győztes elismerte,a Nemzeti Színház mostani 100-120 ezres nézőközönségének jelentős része úgy szerette a teátrumot, ahogy az eddig működött, ettől függetlenül fontosnak nevezte a változtatásokat.

A kérdésre, hogy politikai döntésnek tartja-e kinevezését, Vidnyánszky azt válaszolta: nyilván volt politikai támogatottsága is a pályázatának, de ez Jordán Tamás és Alföldi Róbert esetében is így volt. "Amikor a színházi törvényt vitattuk, én azt mondtam, hogy tisztább lenne a helyzet, ha az igazgatókat a fenntartók neveznék ki és vállalnának értük felelősséget. Németországban, Franciaországban ez így van és én is ezt tartottam volna szerencsésebbnek" – mondta az MTI-nek. Hozzáfűzte, hogy a szakmai szempontok mellett a politika nemcsak Magyarországon, hanem máshol is többé-kevésbé befolyásolja a színházigazgatók kinevezését, mivel a teátrumok hatni tudnak egy-egy közösségre.

Erősítse a közösség nemzeti tudatát

Vidnyánszky szerint a Nemzeti túlmutat színházi mivoltán, hiszen a "nemzeti gondolatból" született meg 175 éve. A Nemzeti szerinte többek között arra hivatott, hogy egyedülálló kincseinket - nyelvünket vagy drámairodalmunk jeles munkáit - átörökítse. "Ugyanakkor nem idegen tőlem az izgalmas európai tendenciák befogadása, a társadalomkritika, a progresszív jelenségek sem. A problémák felvetése mellett azonban építő jellegű üzeneteket is meg kell fogalmaznia a társadalom felé, erősítve ezzel a közösség nemzeti tudatát, önmagába vetett hitét" - hangoztatta.

Balog Zoltán miniszter és a Nemzeti új igazgatója
©

Szerinte a Nemzeti Színház legprogresszívebb igazgatója Németh Antal volt az 1930-as években. Ő nemzetben gondolkodó, konzervatív művészként csinált a Nemzetiből nagy, európai jelentőségű színházat, egészen fantasztikus újításokkal- magyarázta. Terveit ismertetve kiemelte: "Be kell kerülnie a nemzetközi színházi vérkeringésbe, ahogy ez a Csokonai Színház esetében is megvalósult. Az itt kialakított kapcsolatrendszer megmarad, adoptálni lehet majd a Nemzetibe. Szoros együttműködést ápolunk külföldi fesztiválokkal, így minden bizonnyal Franciaországban, Lengyelországban, Oroszországban és Romániában is lesznek fellépéseink."

Azt mondta, hogy elsősorban azokat a színészeket és munkatársakat viszi majd magával Debrecenből, akikkel évek, évtizedek óta együtt dolgozik, illetve akikkel szoros kapcsolatba került a Csokonaiban. Mellettük a Nemzeti jelenlegi társulatából és máshonnan is számít művészekre. "Ha az ember belekezd valamibe, akkor nyilván egy kicsit magához is alakítja" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: "Garantálom, hogy a döntéseim kizárólag szakmai döntések lesznek."

Ő is beszáll a rendezésbe

Vidnyánszky Attila hét-nyolc bemutató, köztük legalább egy ősbemutató színpadra állításán gondolkodik a következő évadban. Mint mondta, több magyar rendezővel is tárgyalásban van, de neveket nem kívánt elárulni. Viktor Rizsakov és Silviu Purcarete, illetve ő maga biztosan fog rendezni, a János vitéz lesz az egyik első előadás. Télen vagy tavasszal pedig színpadra kívánja vinni a Magyar Elektrát.

A repertoár március végére alakulhat ki - ismertette, hozzáfűzve, hogy a szempontok közt fontos lesz a hiánypótló szerep is, amint az Bornemissza művének esetében is látható. Kondor Vilmos, Pilinszky János és Sarkadi Imre személyiségeire, életére épülő friss szöveg is biztosan készülni fog.

A konkrét személyeket firtató kérdésre Vidnyánszky Attila leszögezte: a pályázati eredmény kihirdetéséig nem keresett meg senkit és az elkövetkező átmeneti időszakot szánja a társulat kialakítására. A sajtóban korábban szóba hozták Ráckevei Anna, Trill Zsolt vagy Szűcs Nelli nevét, "de velük erről még egy mondatot sem váltottam" – közölte. Hasonlóan válaszolt a közvetlen munkatársakat érintő kérdésre is: örömét fejezte ki, hogy Ablonczy László elfogadta a felkérését, de más tekintetben nem lesznek meglepetések. Korábban sem volt rá jellemző, hogy túl szélesre nyitotta ezt a kört - mondta.

A kényes kérdések

Az átmeneti időszakról elmondta, hogy Fekete Péter miniszteri biztos feladata az átadás-átvétel levezénylése lesz, feladatköre folyamatosan formálódni fog. Nyugat-Európában bevett szokás, hogy egy külső szereplő szabályozott módon segíti egy színház munkáját a váltás során.

Fekete Péternek kell majd azokat a döntéseket jóváhagynia, amelyeket a következő évadra vonatkozóan ő hoz meg az igazgatói poszt átvételéig. "Neki kell majd levezényelnie a kényes kérdéseket is" - fűzte hozzá. A rendező egyben reményét fejezte ki, hogy a közös munka zökkenőmentes lesz, és a következő fél évben "normális kommunikáció" lesz közte és Alföldi Róbert között.

"Az a technika, ahogy Alföldi Róbert az iskolákkal, gimnáziumokkal kommunikált, nagyon profi" - válaszolt arra a kérdésre, hogy mit őriz meg a jelenlegi Nemzetiből. "Alföldinek sikerült a fiatalok nagy tömegét megszólítania, és ez jó. Szerencsére debreceni munkám alatt én is büszkélkedhetek tízezres ifjúsági nézőszámmal, tehát én sem vagyok járatlan ezen a területen" - jegyezte meg. Vidnyánszky azt mondta, át fogja nézni, mi az, ami eddig jól működött és azt tovább is viszi. Utalt arra, hogy a vidék és a határon túli társulatok irányába történő nyitás például Jordán Tamás vezetése alatt már megvalósult. Ezt a nyitást szeretné visszahozni, tovább gondolni és szélesíteni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Alföldi nem gratulált Vidnyánszkynak, és nem is fog

Alföldi Róbert szerint szembe vagyunk köpve és hülyének vagyunk nézve. A Nemzeti Színház igazgatója, akit jövőre Vidnyánszky Attila vált ezen a poszton, nem gratulált az új direktornak, és nem is fog, azt pedig nem érti, miért nem mondták meg neki egyenesen, hogy mást szeretnének. Többek között ezekről beszélt a Kultúrpartnak adott interjújában.

hvg.hu Kult

Íme, Vidnyánszky csapata

A Nemzeti Színház új igazgatója hozza saját szakemberi csapatát, de szerződtet új főszereplőket is. Kommunikációs főnöke Pálffy István volt tévés, parlamenti képviselő lehet.

MTI Kult

Vidnyánszky megszólalt: "mindenben más lesz ez a színház"

"Hangvételében, üzeneteiben, megszólalási módjában, mindenben más lesz ez a színház" - fogalmazott Vidnyánszky Attila, aki 2013 nyarán veszi át Alföldi Róberttől a Nemzeti Színház igazgatását. A szakember azt is elmondta: egész idáig erre a feladatra készült, az átadás-átvétel miatt pedig le fog ülni Alföldi Róberttel.

hvg.hu Kult

Vidnyánszky: "jó emberek lesznek jobbakra cserélve"

Vidnyánszky Attila szerint elfáradt a "provokációra épülő színházcsinálás", s bár úgy véli, elvitathatatlan a létjogosultsága annak a színháznak, amit Alföldi Róbert képvisel, az számára nem nemzeti színház. A teátrum jövő nyáron hivatalba lépő igazgatója a haon.hu-nak adott interjújában azt is elmondta: továbbra is tartja magát ahhoz, hogy Debrecenből fog ingázni.

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Ha eddig nem tette, akkor ezután se szokjon rá az e-cigire

Ha eddig nem tette, akkor ezután se szokjon rá az e-cigire

Alig fogadták el a Brexit-megállapodást, máris elbukni látszik

Alig fogadták el a Brexit-megállapodást, máris elbukni látszik

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Visszafordítható-e a halál? Újraírhatja a halál fogalmát egy új tudományos felfedezés

Visszafordítható-e a halál? Újraírhatja a halál fogalmát egy új tudományos felfedezés

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél