szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világban több mint 21 millió gyerek szenved gyógyíthatatlan betegségben, ám mindössze egy százalékuk kap megfelelő ellátást. Erre hívja fel a figyelmet a „Fel a kalappal!”-kampány, amelyhez a legnagyobb hazai gyermekhospice, a Tábitha Ház is csatlakozott.

Az október 14-i akciót az ICPCN (International Children's Palliative Care Network) kezdeményezte. Mint felhívásukban rámutatnak, a világban 21 millió gyermek él együtt valamilyen életet megrövidítő, gyógyíthatatlan betegséggel, de többségüknek – főleg az úgynevezett fejlődő országokban – szinte esélyük sincs az életminőséget javító, úgynevezett palliatív ellátásra, amit a hospice-szolgálatok nyújthatnának nekik és családjaiknak.

Talán el sem tudjuk képzelni, hogy egy családnak milyen elviselhetetlen terhet jelent szakszerű segítség, illetve alapvető higiéniai körülmények hiányában ápolni egy – adott estben akár végstádiumos – beteg gyermeket, pedig sok helyütt ez a hétköznapom valósága – mutatnak rá a szervezők.

A szervezet a honlapján közösségimédia-kampányt hirdetett, és arra bátorít más szervezeteket, illetve magánszemélyeket, hogy viseljenek kalapot, illetve sapkát október 14-én. A kalapos-sapkás (egyéni, ill. csoportos) fotókat #hatson4cpc hashtag kíséretében lehet a közösségi oldalakra feltöltve a kampány részévé tenni, illetve böngészni az eddig csatlakozók között.

A gyermekegészségüggyel foglalkozó magyar szervezetek közül eddig a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice jelezte, hogy csatlakozik a kampányhoz.

 

©

(A kép – amelyen a Tábitha Házban gyógytornász foglalkozik egy krónikus beteg gyermekkel – a szülő hozzájárulásával készült. A Házban nyújtott ellátásokról itt olvashat részletesebben. A gyermekhospice egyelőre Magyarországon nem kap állami támogatást, kizárólag magánadományokból működik. Támogatást erre a linkre kattintva lehet küldeni.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!