szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„A családot az különböztet meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll”, valamint „a válások számának emelkedésével a gyermeküket egyedül nevelő szülők aránya asszonyok/anyák is 'előléphetnek' családfőként” – legalább is a pedagógiai ismeretekkel kapcsolatos írásbeli érettségi feladatsor javítókulcsa szerint.

Nyíltan homofób, hímsoviniszta, valamint az elváltakat, az özvegyeket, a gyereküket egyedül nevelőket is megalázó javítókulcsot tettek közzé a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján a pedagógiai szakérettségihez készített mintafeladatsorhoz – fedezte fel a B1 blog. Mindkét dokumentum ide kattintva érhető el, a 4-es pontban.

A mintafeladatsorok a nemsokára induló szakmai érettségi vizsgákra való felkészüléshez nyújthatnak segítséget, a pedagógiai ismeretekhez készített teszt megoldókulcsa azonban erősen vitatható állításokat is tartalmaz. Az egyik a család fogalmának meghatározása.

"A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családot az különböztet meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll, akik különböző generációkhoz tartoznak, reprodukálja önmagát” – legalább is megoldókulcs szerint, amely alapján nem számít családnak az, ha egy azonos nemű pár nevel gyereket, vagy ha éppen egy férfi neveli egyedül gyermekeit. A gyermeket valamilyen okból nem vállaló vagy vállalni nem képes párokról már nem is beszélve.

Ha valaki ezek után nem tudná, mi is akkor a család, a javítókulcsban megtalálja a megoldást.

“A család élén családfő áll: ez hierarchikus viszonyt fejez ki a családtagok között, amely értelmében a családfő irányító szerepet tölt be a családban, az ő szava döntő a legfontosabb kérdésekben. A családfő szerepét hagyományosan a férfi, férj, családapa töltötte be. A válások számának emelkedésével a gyermeküket egyedül nevelő szülők aránya nőtt, így asszonyok/anyák is 'előléphetnek' családfőként. (...) A családi szerepek elsajátításának elsődleges színtere maga a család, amely a gyermekekre áthagyományozza a különböző szerepekhez, mindenekelőtt a nemi szerepekhez kapcsolódó magatartásmintákat.” Vagyis családfő egy férfi lehet, de ha nagyon nincs más, egy nő is megteszi.

Van ám útmutatás a megoldások között azoknak is, akik esetleg nem a család definíciójával, hanem a helyes nevelés módszereivel kapcsolatban bizonytalanodtak el. A magatartásra ható módszerek között említik egyebek mellett a kényszerítést, amelyet "akkor kell alkalmazni, ha gyenge az akaraterő". De jöhet a büntetés is, lényeg, hogy arányos legyen, és a gyermek ismerje az okát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!