szerző:
hvg.hu

„A családot az különböztet meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll”, valamint „a válások számának emelkedésével a gyermeküket egyedül nevelő szülők aránya asszonyok/anyák is 'előléphetnek' családfőként” – legalább is a pedagógiai ismeretekkel kapcsolatos írásbeli érettségi feladatsor javítókulcsa szerint.

Nyíltan homofób, hímsoviniszta, valamint az elváltakat, az özvegyeket, a gyereküket egyedül nevelőket is megalázó javítókulcsot tettek közzé a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján a pedagógiai szakérettségihez készített mintafeladatsorhoz – fedezte fel a B1 blog. Mindkét dokumentum ide kattintva érhető el, a 4-es pontban.

A mintafeladatsorok a nemsokára induló szakmai érettségi vizsgákra való felkészüléshez nyújthatnak segítséget, a pedagógiai ismeretekhez készített teszt megoldókulcsa azonban erősen vitatható állításokat is tartalmaz. Az egyik a család fogalmának meghatározása.

"A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családot az különböztet meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll, akik különböző generációkhoz tartoznak, reprodukálja önmagát” – legalább is megoldókulcs szerint, amely alapján nem számít családnak az, ha egy azonos nemű pár nevel gyereket, vagy ha éppen egy férfi neveli egyedül gyermekeit. A gyermeket valamilyen okból nem vállaló vagy vállalni nem képes párokról már nem is beszélve.

Ha valaki ezek után nem tudná, mi is akkor a család, a javítókulcsban megtalálja a megoldást.

“A család élén családfő áll: ez hierarchikus viszonyt fejez ki a családtagok között, amely értelmében a családfő irányító szerepet tölt be a családban, az ő szava döntő a legfontosabb kérdésekben. A családfő szerepét hagyományosan a férfi, férj, családapa töltötte be. A válások számának emelkedésével a gyermeküket egyedül nevelő szülők aránya nőtt, így asszonyok/anyák is 'előléphetnek' családfőként. (...) A családi szerepek elsajátításának elsődleges színtere maga a család, amely a gyermekekre áthagyományozza a különböző szerepekhez, mindenekelőtt a nemi szerepekhez kapcsolódó magatartásmintákat.” Vagyis családfő egy férfi lehet, de ha nagyon nincs más, egy nő is megteszi.

Van ám útmutatás a megoldások között azoknak is, akik esetleg nem a család definíciójával, hanem a helyes nevelés módszereivel kapcsolatban bizonytalanodtak el. A magatartásra ható módszerek között említik egyebek mellett a kényszerítést, amelyet "akkor kell alkalmazni, ha gyenge az akaraterő". De jöhet a büntetés is, lényeg, hogy arányos legyen, és a gyermek ismerje az okát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Szeszcsempészek és kincsvadászok" is lehetnek az állami bank alkalmazottai

"Szeszcsempészek és kincsvadászok" is lehetnek az állami bank alkalmazottai

Ennél óvatosabb már nem is lehetne az Európai Bizottság, ha a Brexitről kérdezik

Ennél óvatosabb már nem is lehetne az Európai Bizottság, ha a Brexitről kérdezik

Elküldték a macedón tévéstábot Orbán háza elől

Elküldték a macedón tévéstábot Orbán háza elől

Egyértelmű, melyik cég tabletjeit kedveli most a legjobban a világ

Egyértelmű, melyik cég tabletjeit kedveli most a legjobban a világ

Csaló fesztiválszervezők ellen nyomoz a NAV

Csaló fesztiválszervezők ellen nyomoz a NAV

Vége a Teslák ingyenes töltésének

Vége a Teslák ingyenes töltésének