szerző:
MTI / hvg.hu

Sudarsan Pattnaik indiai művész homokszobrot faragott a szerdán elhunyt világhírű elméleti fizikus emlékére.

Életének 76. évében elhunyt Stephen Hawking brit elméleti fizikus, akit elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája tett ismertté. Az előadásait rendre tréfával kezdő tudóst az egész világ, köztük hírességek, politikusok és a tudományos élet szereplői is gyászolják.

Egy keleti-indiai művész sajátos módon emlékezett meg róla: egy őt ábrázoló homokszobrot faragott az Orisza kelet-indiai állam székvárosától, Bhubanésvartól 65 kilométerre levő Puri tengerparti strandon.

©
©

Kozmológusok, fizikaprofesszorok szerint Hawking "úgy vonta be az embereket a tudományba, mint Einstein óta senki".

Az "asztrofizika popsztárjaként" is emlegetett tudósnál egyetemi évei alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak. Orvosai azt mondták, csupán néhány éve maradt, Hawking azonban csodával határos módon több mint öt évtizedet élt együtt betegségével, amely testi állapotát lerontotta, de elméjét nem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!