szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nők, a gazdagok, a diplomások és a sokgyerekesek között kell keresni leginkább a boldog embereket Magyarországon. Szombathely a legboldogabb, Salgótarján a legkevésbé boldog városunk.

Magyarországon az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány idén is megrajzolta Magyarország boldogságtérképét.

Íme, a térkép régiók szerint:

©

És megyék szerint:

©

Változatlanul Észak-Magyarországon a legkevésbé boldogok az emberek, és a Nyugat Dunántúlon lakók vallják magukat a legboldogabbnak. A megyeszékhelyek közül a Szombathelyen élők a legboldogabbak. A Közép-Magyarország területén élők boldogságszintje ugyanakkor a magyar lakossági átlag alá került. Nógrád megye változatlanul a legkevésbé boldog, és Salgótarján is a megyeszékhelyek rangsorának az utolsó helyét foglalja el.

A friss adatok alapján a budapesti lakosok boldogságának, mentális egészségének és pszichológiai immunitásának a szintje alacsonyabb Magyarország nagyvárosban élő lakosainak átlagos szintjénél.

Magyarország felnőtt lakosainak boldogságháztartása a vizsgálatot kiegészítő felmérés szerint első helyen a szakmai karrierhez kapcsolódó sikerek, a családdal töltött idő, a nyaralás és utazás, a gyermekekkel való foglalkozás, a szerelmet hozó új kapcsolatok, a barátokkal töltött idő, a vásárlás és ajándékozás, valamint az önfejlesztő és sporttevékenységek során szerzett élményekből töltődik fel.

A vizsgálat további eredményei:

  • A nők minden régióban és minden korcsoportban boldogabbnak vallják magukat, mint a férfiak.
  • Akik jómódúnak vallják magukat, azok boldogabbak, mint a kevésbé jómódúak.
  • Boldogabbak a több gyermeket nevelők, a házasságban vagy kapcsolatban élők. A legboldogabbnak a 4 vagy annál több gyermeket nevelő férfiak és nők vallják magukat.
  • A 36–50 évesek korcsoportjába tartozó férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb.
  • Az iskolai végzettség fokozata együttjárást mutat a boldogsággal: a legboldogabbnak a diplomával rendelkezők.
  • A kistelepüléseken élők szignifikánsan boldogabbak, mint a városiak, és a Budapesten élők boldogságszintje a magyar lakossági átlag alatt van.

©
©
©
©
©
©

Kedden volt a boldogság nemzetközi napja, ennek apropóján készült el a World Happiness Report is. A 2018-as jelentései szerint Magyarország a 69. helyet foglalja el a 156 országot rangsoroló boldogságlistán, igaz, a nem túl optimista helyezéshez hozzátartozik, hogy 2012-ben még csak a 110-edikek voltunk, onnan szép lassan kapaszkodunk feljebb. Már Hondurast és Pakisztánt is előzzük.

A boldogságszint némi növekedését megerősíti az ELTE-s vizsgálat is, amiben egyébként idén 17–88 éves férfiak és nők vettek részt. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is. A 2018-as vizsgálatban 7506 fő vett részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!