szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden korábbinál régebbi, közel 100 millió éves kicsiny békákat találták borostyánkőbe zárva kínai és amerikai kutatók. A leletek bizonyítják, hogy már a dinoszauruszok kihalása előtt éltek a maiakhoz nagyon hasonló békák az esőerdőkben.

A példányokra 2015-16-os ásatások során bukkantak Mianmarban (Burma) - írja a Scientific Reports tudományos folyóirat. 

A megkövült gyantában talált békák nagyon jó állapotban maradtak fenn, egyikük 2,2 centiméter hosszú, és megvan a koponyája, gerincének egy része és végtagjainak többsége is - közölte a tanulmány társszerzője, Lida Hszing, a Kínai Földtudományi Egyetem kutatója. 

Ez az első eset, hogy krétakori esőerdőben élő békák nyomai kerültek elő. A lelet bizonyítja, hogy a krétakor végén bekövetkezett nagy kihalási esemény előtt is éltek már békák a trópusi esőerdőkben. 

Békákat egyébként csak ritkán találnak megkövült gyantában, és a korábban a Dominikai Köztársaságban és Mexikóban felfedezett példányok is "mindössze" 20-30 millió évesek. Egy trópusi erdőben élő apró lénynek igen kicsi volt az esélye arra, hogy megkövült gyantában maradjon fenn az utókornak - mondta David Blackburn, a Floridai Természettudományi Múzeum kutatója, a tanulmány társszerzője.

A Scientific Reports-ban leírt négy Electrorana limoa hasonlóságokat mutat a mai békákkal és varangyokkal, köztük a vöröshasú unkával és a dajkabékákkal. A mianmari borostyánt valóságos kincseskamrának tartják a paleontológusok, mivel gyakran tartalmaznak élőlényeket vagy azok részeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!