szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köztársasági elnök védelmével megbízott egység vezetője szerint feladatuk rendkívül összetett, de sokan csak az öltönyös-füldugós romantikát látják bennük.

A köztársasági elnök és családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség tagjai tartottak képzést a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A rendőrség honlapján összefoglaló anyagot közölt az eseményről, ezen belül pedig arról, pontosan milyen munkát is végez Áder János testőrsége.

Az emberek többsége olykor tényleg csak a filmekben látható öltönyös, füldugós testőrromantikát látja. Azt senki nem tudja, hogy aki az elnököt kíséri, mennyi munkát végzett, hogy egy autóban ülhessen vele

– mondja Pomozi Sándor, az egység parancsnoka. Az ezredes szerint a feladatra a hatékonyság és a szakszerűség jegyében speciális csapatot állítottak össze, és az sem mindegy, ki kerül be az állományba. Az újoncokat az egység tagjai választják ki, és ők is dolgozzák ki az illető kiképzését. Az elmúlt három évben a 320-ból mindössze 18 jelentkező felelt meg.

Régebben a Kormányőrség feladata volt az államfő védelme, majd a Köztársasági Őrezredé, később a Terrorelhárítási Központ vette át a feladatot, 2015 áprilisa óta pedig Áder János köztársasági elnök és családja védelmét a KR Köztársasági Elnöki Őrsége látja el.

Az egység 24 órás, állandó szolgálatban van. megosztva vannak jelen az elnök munkahelyén, a Sándor-palotában, a rezidencián, a Béla király úton, valamint az elnök hivatalos és magánprogramjain. Június 1. óta van egy felderítő-műveleti csoportjuk is, amely folyamatosan elemzi és értékeli a veszélyeztetettségi adatokat, illetve háttér-információkat ad a különféle programoknál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Áder János számot ad

A fejezetcímek: A teljesítmény megbecsülése; Normativitás; Tisztelet és lelki kiegyezés; Új gesztusok; Magyar érdekek képviselete; Környezeti fenntarthatóság

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum