szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs rá bizonyíték, hogy veszélyes, de kutatók ezt sem zárják ki.

Valószínűleg semmilyen jótékony hatásuk nincs az édesítőszereknek, amelyeket ételeinkbe vagy italainkba teszünk cukor helyett – írja a Guardian egy friss tanulmányra hivatkozva. A kutatás szerint a mesterséges és természetes „cukorhelyettesítők” nem segítenek az elhízás elleni küzdelemben sem, ahogyan azt hisszük, sőt, a kutatók azt sem tudták kizárni, hogy az édesítőszerek ártalmasak.

A Cochrane brit orvosi kutatószervezet nem látott különbséget azok között az emberek között, akik sok édesítőszert használtak, és akik nem vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyasztottak ilyet, és nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy ezek a szerek ártalmasak lennének. Akadt azonban olyan bizonyíték, amit a kutatók „rendkívül alacsony bizonyosságúként” jellemeztek.

A kutatás nyomán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatást ad ki az édesítőszerekkel kapcsolatban, mert ezeket világszerte rengetegen használják, a különböző cégek pedig úgy reklámozzák cukor helyett édesítőszerrel ízesített termékeiket, mint egészségesebb alternatívát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!