szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A roma tehetségkutatással foglalkozó szakember szerint Ruszó Tibi története nem csak a "te voltál a legjobb, neked kellett megnyerni" - sztori, sokkal több annál.

Szőke Judit évtizedek óta foglalkozik – hol az oktatási minisztérium háttérintézményénél, hol civil szervezetekben - roma tehetséggondozással, esélyegyenlőségi kérdésekkel. A Facebookon írt bejegyzésében azt írja, hogy az X-Faktor-győztes cigány fiú példája azt is mutatja, hogyan kellene bánni egy gyerekekkel, ha kibújik saját közegéből, és belép a "többségi" világba.

Emlékeztet, hogy Tibi a táborban a társai segítségével is képtelen volt megtanulni az angol dal szövegét, de még a magyar szövegét és dallamát se. „Tehát ha itt ejtik, senki nem reklamál – ilyen az iskolarendszer is –, bemegy a gyerek a rendszerbe, öt perc alatt eldöntik, hogy ez neki nem fog menni, le van maradva társaitól, nem bírja a tempót, otthonról hozott hátrányai kezelhetetlenek.”

Az X-Faktor viszont nem ejtette a fiút, „valószínű azért, mert neki volt a legerősebb sztorija, amit csúcsra lehet majd járatni, értsd könnyek, izgulás, a legkisebb fiúért össznépi és kisebbségi összefogás”.

Szőke Judit szerint ugyanígy „ha a cigány gyerekeket az iskolába nem ejtik már az elején, és a többiek társaságában, nem elkülönítetten minőségi ellátásban részesítik lelkileg, tanításilag, szakmailag, (Tibi kiváló és empatikus énektanárt, előítéletet félrerakó mentort stb. kapott), csak akkor tudja megmutatni milyen tudást és értéket hordoz mindenki örömére és tanulságára...”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!