szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Charles Michelnek álmatlan éjszakái vannak azóta, hogy a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel való találkozón neki jutott szék, de az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek nem.

Rossz éjszakái vannak az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek azóta, hogy kedden kínos incidensbe keveredett Ankarában. Michel, valamint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azért jártak a török fővárosban, hogy Recep Tayyip Erdoğan elnökkel egyeztessenek. A találkozóra azonban csak két széket biztosítottak, Von der Leyennek a szófán jutott hely. A sajtó által "sofagatenek" nevezett helyzetben Michel megdöbbent, de nem tette szóvá a törököknek, és át sem adta a helyét Von der Leyennek.

"Nem titkolom, hogy azóta sem alszom jól éjszaka, mert folyamatosan újra lejátszódik a jelenet a fejemben" - mondta Michel a Handelsblattnak. Hozzátette, hogy ha lehetséges lenne, akkor visszamenne és helyrehozná a dolgot.

Az uniós vezető tisztviselők azután látogattak Ankarába, hogy az európai állam- és kormányfők két héttel ezelőtti virtuális csúcstalálkozójukon ismét az EU és Törökország kapcsolatának jövőjéről tárgyaltak. Von der Leyen a tanácskozás után azt mondta, hogy intenzív vitát folytatattak Recep Tayyip Erdoğan török államfővel, megpróbálták meggyőzni arról, hogy ne lépjen ki a nők és családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményből. (Reuters)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!