szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem mindegy, hogy valaki 45 százalékos angol, 15 százalékos magyar, esetleg nulla százalékos dubaji adóteher mellett jut hozzá jövedelméhez.

Sokan próbálnak szerencsét külföldön, közülük viszont sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan befolyásolja ez az adózását. A nemzetközi adózási szabályok alapján a magánszemélynek ott kell adófizetési kötelezettségét teljesítenie, ahol az adózási illetősége van. Bár az illetőség adott, a személyes körülmények megtervezésével mégis alakítható, ki hol adózik – írta a Portfolio.

A hatóságok ugyanis négy kritérium szerint állapítják meg, hol kell adózni: az elsődleges lakhely, az életvitel központja és a szokásos tartózkodási hely alapján, de kétség esetén az adott országok egymás között egyeztetéssel döntik el, hol legyen az adózási illetőség.

Ha valaki Dubajban dolgozik huzamosabb ideig, elég feladnia magyar állandó lakhelyét, és máris élhet az adómentességgel. Ha viszont valaki Angliában dolgozik, de inkább a kedvezőbb magyar adózást választaná, járjon haza minél gyakrabban, ne vállaljon kint semmilyen politikai vagy szociális tisztséget, és semmiképp se adja fel állandó hazai lakóhelyét.

A társadalombiztosítási járulékot viszont mindig ott kell megfizetni, ahol az illető munkát vállal. A nyugat-magyarországi településekről Ausztriába dolgozni járó magyaroknak tehát az szja-t Magyarországon, a tb-t viszont Ausztriában kell befizetni. Ha a kiköltözött magyar magánszemélynek egy másik uniós országban áll fenn tb-viszonya, úgy tőle a NAV a 7.000 Ft-os egészségügyi szolgáltatási járulékot sem követelheti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor