szerző:
Molnár Kata Orsolya

Új sorozatunkban a hazai cukrászszíntér feltérképezésére vállalkozunk. Első állomásunk a ma is prosperáló legrégebbi magyar cukrászdinasztia, az Auguszt farkasréti műhelye.

Nyitásra érkezük a Sasadi úti Auguszt Pavilonhoz. Auguszt Arató Auguszta fogad minket széles mosollyal, hogy az egyik márványasztalhoz telepedve elkezdje mesélni a cukrászda történetét, mely egyszersmind a család története is.

A történet

Auguszta ükapja, Auguszt Elek 1869. szeptember 10-én kapott hatósági engedélyt cukrászipari üzlet nyitására, amire a következő évben sor is került a Tabánban. Miután az ükpapa 1881-ben agyhűdés következtében meghalt, az Attila utcai cukrászatot özvegye, Strébek Erzsébet vette át a segédekkel. Majd 1895-től a szakmát kitanult fiával, Auguszt E. Józseffel vitte tovább. Az ifjú cukrász hamar nevet szerzett magának, ő volt az első, aki Magyarországon teasüteményt készített. 1901-től már saját nevén jegyezte az üzletet, mely 1908-ban a Krisztinavárosba költözött. A „budai Gerbeaud“-ként emlegetett Krisztina tér 1. szám alatti üzlet kialakításakor Auguszt E. József a tanulmányai során Párizsban, Bécsben és Londonban látottakat ültette át a gyakorlatba. A cukrászda hamarosan az értelmiség, a nagypolgárság, sőt, az arisztokrácia kedvelt törzshelye lett.

Tekintse meg galériánkat!
© fotoBONDY
Az Auguszt cukrászda története 1916-ban vett igazi fordulatot, ekkor költözött ugyanis a bolt a Krisztina tér 3. szám alá – ez a szecessziós stílusban berendezett üzlet az idegenforgalmi kiadványokba mint Budapest egyik nevezetessége került be. Az aranykornak a háború vetett véget. A bombázás után újjáépített üzletet 1951-ben államosították – Déryné néven sokáig presszóként üzemelt, ma divatos kávéház-étterem –, ezt Auguszt E. József már nem élte meg. Fiát, Elemért kitelepítették Budapestről, 1957-ben tért vissza a család a fővárosba. A szocializmusban is előfordulhatott "csoda": megnyithatta a Fény utcai üzletet, amelyet ma már Auguszt József vezet. Napjainkban nem ez az egyetlen Auguszt üzlet. Auguszt József testvére, Olga irányítása alatt Auguszta vezeti a Farkasréti Auguszt Pavilont és Flóráé a belvárosi Kossuth Lajos utcában a Pesti Auguszt.

Az irányelvek

Kiváló minőség és udvarias kiszolgálás – ezek az Auguszt legfontosabb, meglehetősen egyszerű és világos irányelvei, amelyekhez következetesen tartja magát a család. Az ötödik generáció lelkes lányai szeretnék a családi vállalkozást tovább növelni, anyjuk, Olga azonban óva inti őket, nehogy a növekedés a kifogástalan minőség rovására menjen. Az Augusztok a mai napig felügyelik valamennyi cukrászuk munkáját. S mivel máshol nem tudják figyelemmel kísérni az értékesítést, nem is szállítanak másoknak a süteményeikből. Az alapanyagok tekintetében sincsenek kompomisszumok: a friss idénygyümölcsök nagy része a saját gyümölcsösükből kerül ki, tejszínt maguk állítanak elő, lisztet pedig külön a cukrászat részére őröltetnek, mert úgy vélik, kereskedelmi forgalomban nem találnak megfelelő sikértartalmút. A receptjeiket nem féltik a konkurenciától – örömmel osztják meg süteményeik titkát bárkivel, amit jól példáz az annak idején Auguszt Elemér 80. születésnapjára a gyermekei által kreált E80 torta is. Fel-felbukkan más cukrászatok kínálatában is a kávé- és csokikrémes, marcipánnal rétegelt torta, amit Auguszték szerint úgyanúgy, mint ők, úgysem tud senki elkészíteni. Ahogy egyszer Auguszt József nyilatkozta: ahhoz a kéz is kellene.

Sütemények és fagylaltok (Oldaltörés)

Cukrászdáik kínálatában számos süteményklasszikus megtalálható. A "torokfojtogatós" krémeseken edződött süteménybarátoknak igazi felüdülést jelenthet a szigorúan természetes alapanyagokból készített házi krémes, s bár láttunk már elegánsabb Esterházy tortát életünkben, a beletett diómennyiségre nem lehet panasz. Természetesen nemcsak édes, hanem sós finomságokat is kínálnak. Sajtos pogácsa és káposztás hasé – ahogy a nagykönyvben meg van írva. "Kísérleteztünk a nyugaton divatos quiche cukkinis változatával, de a magyarok a szalonnásat kedvelik" – mutatott ottjártunkkor Auguszta a pultra, ahol azonban inkább az "Auguszt-fejlesztésekre" esett a tekintetünk.

A törzsközönség szinte követeli a már említett, elhunyt nagypapa 80. születésnapjára kikísérletezett E-80-at, illetve a 90. születésnapra született XC-t. Ez utóbbi a cukrászat egyik legkedveltebb süteménye: a konyakos-csokoládés desszert nem túl tömény, épp megfelelően édes. Az újdonságok között megtaláljuk a manapság oly divatos, a mi ízlésünknek kissé lágy macaront, de érkezésünk napján mutatták be a bodza mousse-t is. Ez utóbbi rendkívül kreatív újítás: hagyományos ízek különleges, könnyed találkozása. A nyári kedvencek közül nálunk egyértelműen a Korall viszi a pálmát: a háromféle bogyós gyümölcsből készült, citromlével ízesített mousse hihetetlenül könnyű, frissítő édesség, melyben még a zsiradék helyett olívaolajjal készült tészta is szinte szétomlik az ember szájában.

További képekért kattintson!
© fotoBONDY
A nyári időszakban vétek lenne megfeledkezni a fagylaltokról, melyeknek szintén nagy hagyománya van az Auguszt famíliában. Auguszt Elemér nevéhez fűződik a rizsfagylalt készítése, József vezette be a mazsolás stracciatellát és az aranygaluskást. Kellemes újdonság a mentás eper, de nem szabad elmenni szó, illetve kóstolás nélkül a klasszikusabbnak számító ízek mellett sem: a csokoládé igazi mélysötét álom, a málna pedig maga a tökéletesség. Nincsen itt semmi titok, mondta nevetve Auguszta, egyszerűen málna van benne.

Egy eredeti Auguszt -ecept

XC tortácska

Konyakos csokoládékrém

0,10 kg tojássárgája
0,50 kg tej
0,20 kg cukor
0,10 kg kakaó
0,30 kg konyak
1,00 kg tejszínhab
0,03 kg zselatin

A kakaót a cukorral, a sárgájával, kis tejjel simára keverjük, majd az egész tejet beleöntjük. A tűzhelyen vízfürdőn addig keverjük, amíg krémes lesz. Ha kihűlt, belekeverjük a konyakot, a tejszínt, a felmelegített zselatint.

Sült tejszínhab – crème brulée

0,60 kg tejszín
0,40 kg víz
0,01 kg zselatin
0,22 kg tojássárgája
0,18 kg cukor

Az anyagokat összekeverjük, formába töltjük, egy órán át 100 fokon sütjük.

Liszt nélküli csokoládépiskóta

I.
0,37 kg vaj
0,17 cukor
0,03 kg kakaó

II.
0,21 kg tojássárgája
0,15 kg egész tojás
0,45 kg olvasztott csokoládé

III.
0,67 kg tojás fehérje
0,25 kg cukor

Az I. és II. részt külön-külön összekeverjük, majd egybedolgozzuk. A felvert III. részt belekeverjük. Megmelegített sütőlemezen formába töltjük. Forró sütőben 20 percig sütjük.

Összeállítás: mini tortaformákat celofánnal kibélelünk, és félig megtöltjük az elkészített konyakos csokoládékrémmel. Erre jön egy réteg sült hab, majd megint a csokoládékrém. A piskóta lap ezúttal legfelülre kerül,de csak addig,míg ügyesen ki nem fordítjuk a formából a sütit.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Nem összehajtható, egyenesen feltekerhető telefonon dolgozik az egyik kínai gyártó

Nem összehajtható, egyenesen feltekerhető telefonon dolgozik az egyik kínai gyártó

Új trükköt alkalmaznak a pedofilok a YouTube-on

Új trükköt alkalmaznak a pedofilok a YouTube-on

Csalók éltek vissza a Nemzeti Közművek nevével

Csalók éltek vissza a Nemzeti Közművek nevével

A bíróság hibázott, nem áll végrehajtás alatt a Hell

A bíróság hibázott, nem áll végrehajtás alatt a Hell

Orbán összecsapta a bokáját, a NATO elvárásai szerint vesz fegyvert

Orbán összecsapta a bokáját, a NATO elvárásai szerint vesz fegyvert

Játékkonzol vagy valami más? Nagy bejelentéssel a készül Google

Játékkonzol vagy valami más? Nagy bejelentéssel a készül Google