szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mézeskalács dísz és a szaloncukor mellett nálunk a legnépszerűbb karácsonyfafüggelék a habcsók. Az üzletekben épp úgy kelendőek a könnyű kis hófehér karikák, mint a szivárványos színekben pompázó törékeny tojáshab figurák. Van ahol azonban sokkal rangosabb szereposztásban lép karácsonykor színre a habcsók.Torta lesz belőle.

Az ausztrálok és az új-zélandiak fürdőruhában ünneplik a karácsonyt, lévén arra felé ez az év legmelegebb időszaka. De természetesen náluk is megvan a karácsonyi ételek hagyománya, legfeljebb a kerti grillen, szabadtéri sütőkben készülnek a különféle húsok és tengeri herkenytyűk. Egy biztos: az ünnepi asztalokról nem hiányozhat legnagyobb becsben tartott süteményük, a nagyra nőtt habcsók, azaz a Pavlova torta. 

food&wine

 A torta a nevét Anna Pavlova orosz balerináról kapta, aki a 20. század elejének ünnepelt világsztárja volt, és állitólag neki köszönhető, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon is népszerű lett a balett. Mindenesetre első, 1926-os ottani turnéja után még abban az évben felbukkant a Home Cookery for New Zealand c. szakácskönyvben a Meringue with fruit filling - a gyümölcsökkel tuningolt habcsók torta receptje. S mire 1929-ben visszatért hozzájuk az aussie szlengben már Pavként emlegették a süteményt. Az eredeti recept az idők során csiszolódott, de alapvetően nem változott, összetevői roppant egyszerűek: felvert tojásfehérje, cukor, tejszínhab, némi kukoricaliszt, ecet és gyümölcsök.

Érdemes kipróbálni, semmi ördöngösség nincs benne, és az igen látványos produktummal nagy sikerben lehet részünk. A klasszikus Pavlova recept kulturtörténettel bőven fűszerezve: itt

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!