Az európai uniós csatlakozás következményeként Magyarországon 2003-2006 között a bruttó hazai termék (GDP) évente átlagosan 0,8 százalékkal gyorsabban nőne, mint a közösségből való kimaradás esetén; a csatlakozás miatt a növekedés üteme 2004-től minden évben elérheti a 4 százalékot - áll a GKI által, kormányzati megrendelésre készített tanulmányban.

A Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a GKI Gazdaságkutató Rt., a Kopint-Datorg Rt. és a Tárki Társadalomkutatási Intézet Rt. 2003. februárjában elemzést készített az EU-csatlakozás Magyarországra gyakorolt középtávú gazdasági-társadalmi hatásairól. A GKI által hétfőn kiadott összefoglaló szerint, ha Magyarország kimaradna az EU-bővítéséből, a gazdaság növekedése egyetlen évben sem haladná meg a 3,3 százalékot a vizsgált időszakban.
A kutatók a hatásvizsgálat során két lényegesen különböző változatot hasonlítottak össze: Magyarország 2004. május 1-jén kilenc további országgal együtt belép az EU-ba, illetve Magyarország nélkül, csak a kilenc állam csatlakozik az unióhoz. Az összefoglaló szerint a beruházások - az integráció esetében - évente több mint 9 százalékkal emelkedhetnek, míg a kimaradás csak 4-5 százalékos bővülést tenne lehetővé. A különbség évi 200 milliárd forinttal több beruházás - áll az összefoglalóban.
A felmérés szerint, ha Magyarország csatlakozik az unióhoz, az infláció csökkenése és a lakosság fogyasztásának növekedése erőteljesebb lesz. A GKI számításai szerint az ország a csatlakozással 2004-2006 között a közösségi költségvetésből összesen nettó 1,4 milliárd euró forráshoz jut. A külföldi tőke beáramlása az erősödő bizalom hatására növekedhet, a nettó működőtőke-beáramlás elérheti az évi 1,5-2 milliárd eurót. Kimaradás esetén azonban nemcsak az EU-transzferek maradnának el és mérséklődne csaknem a felére a működő tőke beáramlása, de kedvezőtlen esetben tőkekivonásra is számítani kellene. Ez a tőkekivonás látványos romlást okozna mind az államháztartási, mind a fizetési mérlegben. Ha Magyarország kimarad a bővítésből, nem remélhető jelentős javulás az életkörülményekben, az infrastrukturális szolgáltatások színvonalában, a környezet védelmében, a termelésben felhasznált technológiákban és a nemzetközi versenyképességben. "A várakozások romlása és az ebből fakadó - szélsőséges esetben akár pánikszerű - reakciók igen súlyos társadalmi-gazdasági válságot is kiválthatnak" - állapítja meg a kutatóintézetek felmérése. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

Meryl Streep nagymama lesz

Meryl Streep nagymama lesz

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban