Tetszett a cikk?

A forint újbóli esésének okait elemzők egyelőre találgatják, a fő bűnös azonban valószínűleg az euróbevezetés időpontjának elhalasztására tett célzás és a meglepően nagy államháztartási hiány.

Pénteken erőteljesen esett a forint árfolyama, a délelőtti mélyponton 271 forintba került az euró, majd visszatért a 268 forint körüli szintre. Ezzel egyidőben a kötvényhozamok is emelkedtek; a rövid futamidejű papírok hozama 30, a közép- és hosszú lejáratúaké 15-15 bázisponttal.

Adamecz Péter, a jegybank alelnöke csütörtökön délután azt mondta, hogy a jegybank mostantól az inflációs cél követésére koncentrál. "Ebből sokan arra következtettek, hogy az MNB feladja az árfolyamcél követését és nem fogja mindenáron a korábban kívánatosnak nevezett 250-260 forint/euró közötti sávban tartani a magyar fizetőeszközt" – mondta a hvg.hu-nak Daróczi Andor, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője.

A miniszterelnököt helyettesítő Kiss Péter kancellária miniszter péntek reggeli nyilatkozatában tudatta, hogy a kormány felülvizsgálja a 2004-es államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését és az eurózónához történő csatlakozás 2008-as dátumát. Úgy tűnik, mostanra esett le a tantusz a külföldi befektetőknek, hogy a pénzügyminiszter-váltás mellett az eurózóna-csatlakozás dátumát is későbbre, kutatók szerint feltehetőleg 2010-re módosítja a kormány. Így a fiskális szigor helyreállítása a politikailag egyébként is gyengének tartott Draskovics kinevezésével valószínűleg hátrébb kerülhet a kormányzat fontossági rangsorában.

Eközben Adamecz Péter, a jegybank alelnöke is besegített, amikor Reuters-nek azt nyilatkozta: az MNB a lehető leggyorsabban csatlakozni szeretne az eurózónához. Ezzel összhangban a jegybank továbbra is kitart 2005-re kitűzött, - elemzők szerint igen ambiciózus - inflációs célja mellett, amely a pénzromlás mértékét 2005. végére 4 százalék alá csökkentené. E kijelentés további csatározások lehetőségét vetíti előre a kormány és a jegybank között, amit a piac nyilván nem fogad majd kitörő lelkesedéssel.

Az elmúlt év végén a legtöbb elemző még úgy látta, hogy a forint várhatóan erősödéssel kezdi az évet, a befektetők ugyanis már rövidtávon is a jegybanki alapkamat csökkentésre számítottak. Azóta azonban kiderült, hogy az államháztartási hiány minden várakozást felülmúlt. Ez a tény a januári áremelkedések inflációnövelő hatásával együtt lehűtötte a kamatmérséklési várakozásokat.

Elkerülték a magyar piacot azok a spekulánsok is, akik forinthitelből magas hozamú magyar állampapírokat vettek volna, majd a jegybanki alapkamat csökkenését követő hitelkamat mérséklésekor olcsóbb hitellel refinanszírozták volna korábbi forint hitelüket. A legfontosabb szereplők, a hosszú távra tervező portfolió befektetők egyelőre kivárnak. Hogy meddig, az talán a jövő héten válik világossá – mondta a hvg.hu-nak egy nagybank kötvénykereskedője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz