Tetszett a cikk?

A Beagle 2 Mars-szondát tervező tudósok, amikor állami támogatásért folyamodtak, nem hívták fel a figyelmet arra, hogy a kutatási projekt meghiúsulásának viszonylag nagy a kockázata – állítja a brit számvevőszék.

A brit kormány több mint 40 millió dollárt költött a brit szondára, amelyet december közepén lőtt fel egy hordozórakéta, és az lett volna a feladata, hogy hat hónapot töltsön a vörös bolygón. Az első európai Mars-szonda ezalatt az idő alatt az élet nyomai után kutatott volna az égitesten, ahol csápjaival sziklákból és a talajból vett volna mintákat, majd azokat elemezte volna.A Beagle 2 azonban a landolás után többé nem adott hírt magáról. Tudósok azt feltételezik, hogy a kicsiny űrjármű a landolás közben megsérült, a Mars légköre ugyanis kevésbé volt sűrű, mint amire a tervezők számítottak – tudósított a CNN.A brit Nemzeti Számvevő Iroda szerint már a Beagle 2 építésének kezdetekor felfedezték azt a lehetséges problémát, hogy a Mars szondát landoláskor védő légzsákok nem lesznek elég hatékonyak a becsapódás pillanatában. Amikor azonban a szondát építő brit kutatók az állami támogatásra pályáztak, csak a potenciális előnyökre hívták fel a figyelmet, a bukás veszélyéről hallgattak – írja Sir John Bourn, fő-számvevő jelentése.A Beagle 2 nyolcvanmillió dolláros költsége amúgy is messze túllépte az eredetileg tervezett 49 millió dolláros keretet. A brit számvevőszék az elmarasztalás mellett meg is dicsérte a Mars-szonda építőit, akik komoly szolgálatot tettek a brit űrkutatásnak azzal, hogy miniatürizált robotokat és műszereket fejlesztettek ki.A Beagle 2-t építő Colin Pillinger professzor, máris terveket sző a Beagle 2 feltámasztására. 2007-ben újabb, több szondából álló Mars-jármű flottát szeretne feljuttatni a vörös égitestre. Az új projekthez pedig máris gyűjti a támogatásokat és a szponzorokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél