Tetszett a cikk?

A potenciális célpontok lehetnek a jövőben a világ nagy kikötői és a nemzetközi tengeri kereskedelem által használt szorosok, csatornák.

Az al-Kaida terrorszervezet vélhetően hajókkal végrehajtott, vegyi, biológiai és radiológiai fegyverekkel történő támadást tervez kikötők ellen - vélekedett szerdán a szingapúri Délkelet-ázsiai Tanulmányok Intézetének kutatója. Michael Richardson szerint a terroristahálózat számára nem okozna gondot ügynököket beépíteni a nagy tengeri szállító vállalatok személyzetébe, miután a hajók matrózállományát igen laza és gyakran korrupt eljárás keretében válogatják ki. Tengerészigazolványt a feketepiacon szinte mindenütt lehet vásárolni, s az ezek segítségével alkalmazottnak felvett terroristák a nagy tengerjáró járműveket könnyedén felhasználhatják terrorakciók végrehajtására. A modern szállítóhajók olyan mértékben automatizáltak, hogy hatalmas méretük ellenére már egy 20 fős legénység képes elirányítani őket - vagyis egy kicsi, de jól képzett terroristacsapat is át tudja venni a parancsnokságot adott helyzetben.Richardson szerint csak idő kérdése, mikor robbant fel radiológiai bombát a terrorhálózat egy hajón vagy egy szállítókonténerben. Mint mondta, a bomba elemeinek beszerzése manapság ugyanúgy megoldható, mint az azt célba juttató eszköz megkaparintása. A potenciális célpontok a világ nagy kikötői lehetnek vagy a nemzetközi tengeri kereskedelem által használt szorosok, csatornák - ezek biztonsági ellenőrzése pedig jelenleg nem megfelelő. Érdekes összefüggés, hogy a dél-ázsiai vizeken a hatóságok az utóbbi időben megnövekedett kalóztevékenységről számolnak be.A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet: az al-Kaida korábbi akciói azt mutatják, hogy a szervezet keveset kockáztat, biztosra megy. Ezt támasztják alá a hajók elleni korábbi támadások, így a Cole amerikai hadihajó vagy a Limburg francia olajszállító megtámadási módja is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Kósa Lajos azt mondta, nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle"

"Kósa Lajos azt mondta, nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle"

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

A Ferencváros és a Felcsút sem jutott a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé

A Ferencváros és a Felcsút sem jutott a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé