Tetszett a cikk?

A francia miniszterelnök szerint hazájának garanciákra van szüksége, hogy egy biológiai terrortámadás során rendelkezésére állnak a megfelelő vakcinák, ezért odafigyel a gyógyszeripari fúziókra, hogy azok ne sértsék Franciaország érdekeit.

Jean-Marie Raffarin francia miniszterelnök ezzel alig félreérthetően arra célzott, hogy a svájci Novartis gyógyszergyár jobban tenné, ha távol maradna attól az ütközettől, amelyben a francia óriás Sanofi-Synthélabo 46,3 milliárd dollárért akarja felvásárolni német-francia Aventis gyógyszergyárat, annak ellenére, hogy az Aventis erősen tiltakozik ez ellen. A Sanofi viszont elszánt, hogy francia zászló alatt hozza létre a világ harmadik legnagyobb gyógyszergyárát.A svájci Novartis a francia tőzsdei hatóságok nyomására elismerte, hogy kutatói és pénzügyi szakemberei tanulmányozzák mind a Sanofi, mind az Aventis termékeit és kereskedelmi csatornáit, hogy egy esetleges cégfelvásárlási manővert időben előkészítsenek. Ha a Novartis kimentené az ellenséges felvásárlásra készülő Sanofi karmaiból az Aventis-t és maga vásárolná meg azt, óriási előnyre tenne szert a rák-, a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség gyógyításában.A francia kormány beavatkozása rendkívülinek számít, eddig még a protekcionizmusra amúgy hajlamos franciák is többnyire tartózkodtak attól, hogy politikai nyomással állítsanak gátoljanak meg egy ügyletet. Igor Landau, az Aventis vezérigazgatója kijelentette: „Nem lepi meg, hogy a Sanofi kijátszotta a nagy nemzeti kártyát. Az lett volna a váratlan, ha nem így tesz.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Három gyomirtóféle úgy felforgatja a talajt, hogy antibiotikum-rezisztencia lesz a vége

Három gyomirtóféle úgy felforgatja a talajt, hogy antibiotikum-rezisztencia lesz a vége

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?