Tetszett a cikk?

A lehető legkisebb mértékben és a lehető legnagyobb meglepetést okozó pillanatban csökkentette a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamatot.

A lépéssel a központi bank azt szerette volna elérni, hogy a forint utóbbi két hónapban tapasztalt erősödése megálljon és a magyar valuta a 250-252 forint/eurós sávban stabilizálódjon – mondta a hvg.hu-nak Barcza György, az ING Bank elemzője.A jegybanki beavatkozás nélkül a forint néhány héten belül 250 forint/eurós áfrolyam alá erősödött volna, néhány hónapon belül pedig elérhettük volna, hogy a forint 245-247 euróba kerül. Az MNB viszont szerette volna elkerülni ezt az öngerjesztő erősödési folyamatot, és azon a szinten megtartani a forintot amely nem csak az inflációs célnak, de a gazdasági növekedés fenntartásának is megfelel.Ha viszont a jegybank nagyobb kamatcsökkentést hajt végre, azt az ellenkező irányba indíthatta volna el a forintot és esetleg a leértékelési várakozások kerülhettek volna előtérbe. Ezért az MNB óvatosan, a lehető legkisebb lépést tette meg – vélekedik Barcza György, aki nem számít arra, hogy a forint ettől a lépéstől átváltana egy gyengülő pályára. A jegybank ugyanis pontosan ezt akarta elkerülni azzal, hogy akkor lépett, amikor a legkevésbé várta bárki is. Ez a stratégia úgy tűnik, eddig bejött. Az euróval délelőtt is 252,90-253,70 forint közötti sávban kereskedtek, és ez délután sem változott.Ha valamilyen váratlan esemény - például egy nem várt zloty gyengülés - nem zavarja meg a piacot, a magyar gazdaság lassú talpraállásával egyidejűleg, a jegybank is 2-3 havonta 25-50 bázispontos csökkenésekkel fogja visszafogni a forint erősödését. Év végére így a mostani 12,25 százalékos jegybanki alapkamat helyett 9,5 százalékra számít az ING Bank.A magyar valuta - a spekulációs vásárlások miatt - hajlamos túl messzire menni, ha valamilyen irányba elindul. Magyarországon azonban ez a folyamat sokkal gyorsabban zajlik le, mint más országokban. Ennek az az oka, hogy a magyar államkötvény állománynak 45 százaléka van a külföldiek kezében. Ez az arány a lengyelországinak háromszorosa, a szlovákiainak négyszerese, Csehországban pedig a külföldiek aránya minimális az állampapírpiacon – jellemezte a helyzetet Barcza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni