Tetszett a cikk?

Az egy évvel korábbihoz képest 4,5 százalékkal nőttek, januárhoz viszonyítva viszont 0,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak februárban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelői árak januárban 5,4 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Tavaly februárban pedig az ipari termelői árak 1 százalékkal növekedtek 2002. februárhoz képest. Az ipari termelői árak februárban 0,2 százalékokkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Az árváltozás a belföldi értékesítési árak 0,6 százalékos növekedésének és a forintban mért exportértékesítések árszintjének közel 1 százalékos mérséklődésének eredőjeként alakult ki. Egy év alatt februárban a termelőiár-növekedés 4,5 százalék volt, ezen belül a belföldi értékesítésben 7,1 százalékkal, az exportban 2,4 százalékkal növekedtek az árak.A 12 havi árváltozás a januári hasonló mutatóhoz mérten mindhárom esetben mérséklődött. A belföldi értékesítések februári havi növekedési üteme megegyezik a 2003-ban mért havi átlagos árnövekedések mértékével. Az áremelkedés elsősorban az energiaágazatban regisztrált 2,5 százalékos drágulásból származott. Az energia ágazatban a múlt hónapban érvénybe lépő új hatósági árak áthúzódó hatása érvényesült. A feldolgozóipari ágazatokban kismértékben, átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak.A belföldi értékesítések több mint egynegyedét kitevő élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban a múlt havi 1,9 százalékos növekedést követően 0,4 százalékkal tovább emelkedtek az árak februárban. Az alágazatokon belül a tejfeldolgozás árszintje 1 százalékkal csökkent, a többi területen 0,1-2,8 százalék közötti árnövekedés figyelhető meg. Legkevésbé a húsfeldolgozásban, legerőteljesebben a malomiparban növekedtek az árak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés