Tetszett a cikk?

A balatonfűzfői vegyipari társaságban frissen tulajdont szerzett brit bejegyzésű First Empire Investments Ltd. tervei szerint a Nitrokémia 2000-et öt éven belül bevezethetik a budapesti tőzsdére – mondta a hvg.hu-nak Pintér János, a First Empire Investments regionális igazgatója.

Az amerikai intézményi és egyéni befektetők tulajdonában álló First Empire Investments szerdai bejelentése szerint a Nitrokémia 2000 többségi tulajdonosa lett, miután megvásárolta a társaság tavaly decemberben elhunyt elnöke, Patonai József részvénypakettjét. Pintér szerint a brit pénzügyi befektető 60 százalékos részesedést szerzett a Nitrokémia-Invest Rt.-ben, amely a Nitrokémia 2000 85 százalékos tulajdonosa.A közvetlen többségi tulajdon biztosításának érdekében a First Empire Investments a múlt héten ajánlatot tett a Nitrokémia-Invest fennmaradó részvényeinek megvásárlására 250 százalékos árfolyamon, és hasonló felvásárlási ajánlatot tesz a jövőben a Nitrokémia 2000 részvényeseinek is.A növényvédő szereket, vegyipari alapanyagokat és finomkémiai termékeket gyártó Nirokémia 2000 a tulajdonosváltás után portfóliótisztításon megy keresztül, és tisztán vegyipari profillal rendelkező céggé alakul – mondta Pintér. Szerinte a fő termékcsoportok maradnak, és a fűzfői cég a jelenleginél sokkal erőteljesebben fog terjeszkedni az egykori Szovjetunió piacain. A tervek szerint a Nitrokémia már idén 20 százalékkal növelheti árbevételét.A Nitrokémia 2000 évente 10 milliárd forint értékben állít elő vegyipari termékeket, amelyek 75 százalékát exportpiacokon értékesítik. A társaság a 2001-es évhez képest mintegy kétmilliárd forinttal kisebb, 9,8 milliárd forintos árbevételt ért el 2002-ben és 150 millió forintos veszteséget könyvelt el.A First Empire Investments Magyarországon az Első Hazai Papíripari Kft. és a Fűzfői Papír Gyártó- és Forgalmazó Rt. mellett egy hulladék-hasznosító és egy kutatás-fejlesztési tevékenységgel foglalkozó vállalatban is tulajdonos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora