Azonnali fellendülésre nem, de a következő tíz év során öt-tíz százalék közötti többletnövekedésre lehet számítani az EU-hoz csatlakozó közép-európai országokban – áll az Economist Corporate Network tanulmányában.

Már csak néhány hét van hátra, de még mindig nehéz felmérni az EU kibővítésének várható hatását a gazdasági növekedésre és a vállalati szféra eredményeire. Az Economist Corporate Network az Ernst & Young és az Oracle támogatásával készített tanulmánya viszonyítási alapot kínál a csatlakozóknak Spanyolország, Portugália, Görögország és Írország példája alapján.

A tanulmány szerzői szerint sok múlik azon, hogy miként követhetik az új közép-európai tagállamok az ír példát, amikor 2004 májusában csatlakoznak az EU-hoz, és hogyan kerülhetik el a csatlakozás kínálta lehetőségekkel rosszul élő Görögország sorsát.Három világos tanulság biztosan levonható:

1. Az EU-tagság segíthet a felzárkózásban, de a siker legfontosabb feltétele a szigorú gazdaságpolitika és a munkaerő javuló termelékenysége.

2. Lehet, hogy sokáig kell várni, amíg beérnek a csatlakozás gyümölcsei: Írország most ugyan sikeres, de húsz évbe telt, amíg az első komolyabb előnyök jelentkeztek. Egészen addig a kormányok azoknak az alapoknak a megteremtésével foglalkoztak, amelyek a kiugrást lehetővé tették: rugalmas oktatási rendszer, társadalmi konszenzus, üzletbarát környezet és javuló infrastruktúra.

3. Hogy mikor következik be az ugrásszerű növekedés, az nagyrészt külső tényezőkön múlik: egységes piac, monetáris unió, a nemzetközi gazdaság helyzet valamint a vállalati beruházási stratégiák alakulása.Az EU-csatlakozás Közép-Európában nem eredményez majd azonnali fellendülést úgy, mint Spanyolországban és Portugáliában történt, azonban a következő tíz év során, ahogy az új tagországok egyre inkább integrálódnak az egységes európai piacba, öt-tíz százalék közti többletnövekedés várható.

Közép-Európa néhány tekintetben követheti az ír modellt egy olyan hosszabb távú felzárkózási stratégiával, amelynek alapja a külföldi beruházók vonzása és megtartása. Azonban Írország példája azt is mutatja, hogy az igazi felzárkózás és konvergencia a több évtizeden át tartó, folyamatos és következetesen erőteljes növekedés eredménye, nem pedig egy néhány évig tartó fellendülésé.

Közép- és Kelet-Európa nem fogja Görögország példáját követni, mert a térség országai már most sokkal jobban integrálódtak az európai gazdaságba. A görög példa azonban jól mutatja, mennyire fontos a makroökonómiai stabilitás, az elzárkózás elutasítása ahhoz, hogy az uniós tagság valóban növekedést hozzon. (A csatlakozáskor hatalmon volt görög kormány nem volt hajlandó együttműködni Brüsszellel, csak a támogatási pénzeket vette fel) .

Az EU-alapok hosszú távon eredményesen szolgálják az üzleti környezet és az életszínvonal javítását. A vállalatok többsége számára azonban a következő néhány év távlatában nem jelentenek komoly kézzel fogható hasznot. Az EU-finanszírozás bevonásával csak az infrastruktúra fejlesztéséhez kapcsolódó ágazatokban – mint az informatika, az építőipar és a környezetvédelmi technológiák – kínálkoznak majd azonnali lehetőségek a vállalatok tevékenységének és piaci részesedésének bővítésére

Nőni fog a tőkekivitel

Az uniós csatlakozás a következő tíz év során a kereskedelmi forgalom jelentős bővülését eredményezi majd a vámhatárok eltörlésének, az egységes piaci szabályozásnak és az alacsonyabb külső vámoknak köszönhetően. A legfontosabb közvetlen hatások a más közép- és kelet-európai tagországokkal, valamint az Oroszországgal folytatott kereskedelemben lesznek tapasztalhatók, de a következő tíz évben a kereskedelem Európa-szerte hozzáigazodik majd az egységes Európa új realitásához.

A csatlakozás után nem nőnek meg ugrásszerűen a közvetlen külföldi beruházások (FDI) , de a privatizáció lezárultával, a felvásárlási és fúziós tevékenységek fokozódásával megváltozik a jellegük. A beáramló tőke egyre inkább a magasabb hozzáadott értékű tevékenységeket célozza majd, és lassan a tőkekivitel szintje is felnő az FDI-hez.

A vállalatok többsége számára a bővítés nem fogja ugrásszerűen megnövelni az értékesítési volument. Egyes vállalkozásoknak előnyös lesz az EU-alapok hozzáférhetősége és a külföldi beruházók folyamatos érdeklődése. Azonban a fogyasztói cikkeket gyártó cégek és a gyógyszeripar inkább az árak csökkentésére irányuló fokozódó nyomást fogja érzékelni, így az eladások várhatóan stagnálni fognak. A fogyasztók elkölthető jövedelme hosszú távon nőni fog, de nem olyan gyorsan, mint a GDP.A bérek nem érik el a spanyol színvonalat

A bérköltségek továbbra is gyorsabb ütemben nőnek majd, mint Spanyolországban és Portugáliában, de az átlagbérek 15 év távlatában is alacsonyabbak maradnak mint Spanyolországban (és valószínűleg alatta maradnak a portugál szintnek is).

Közép- és Kelet-Európában a csatlakozás és az euró bevezetésére irányuló erőfeszítések hatására növekvő árak gyorsabban közelítik majd a többi ország árszínvonalát. A belföldi szolgáltatások és élelmiszerek ára nőni fog, de a márkás nemzetközi termékek többsége olcsóbb lesz.

Mivel az euró korai bevezetése kevesebb előnnyel és több nehézséggel járhat, a közép- és kelet-európai országok valószínűleg csak 2009–2010 körül térnek majd át az euróra.Nem lesz nyugat felé tartó munkásáradat

A csatlakozás után az unió többi országát nem fogják elárasztani a közép- és kelet-európai munkavállalók. Egy rugalmas átmeneti időszak keretében a munkaerőpiacot hét éven át korlátozzák. Spanyolországhoz és Portugáliához hasonlóan az EU-tagság ténye már önmagában is csökkenti a migrációs nyomást, hiszen megnő a bizalom az ország jövője iránt. (ECN)

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egyelőre mégsem költözik Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetsége

Egyelőre mégsem költözik Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetsége

Naponta 96 táviratot adtak fel tavaly

Naponta 96 táviratot adtak fel tavaly

Kommandósok hozták a bíróságra az Iszlám Állam tagját, elrendelték a letartóztatást

Kommandósok hozták a bíróságra az Iszlám Állam tagját, elrendelték a letartóztatást

Nagy razzia lesz a pályaudvaroknál

Nagy razzia lesz a pályaudvaroknál

III/III: A Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni!

III/III: A Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni!

Több lóerő mobilról: egyszerűen, telefonnal morcosítható az új Fiesta ST

Több lóerő mobilról: egyszerűen, telefonnal morcosítható az új Fiesta ST