Mely vírusok, férgek támadnak ma Magyarországon és a világon a leggyakrabban? Hogyan ismerhetők fel? Milyen károkat okozhatnak? Hogyan védekezzünk ellenük?

A VirusBuster saját felhasználóitól származó, július 11-én publikált adatai szerint – az előző hónapokhoz hasonlóan - júniusban Magyarországon a Netsky.Q–vel találkoztak a felhasználók a leggyakrabban. Az emailen és hálózati megosztásokon terjedő féregprogram a számítógépen talált címekre postázza magát mellékletként, majd megpróbálja lemásolni magát a megosztott mappákra. A fertőzött levél tárgya és szövege különböző lehet, a csatolt fájl .exe, .pif, .scr, vagy .zip kiterjesztésű, és nem ritkán a rapper Eminem legújabb albumával vagy Britney Spears pornóképeivel kecsegteti a gyanútlan felhasználókat. A vírus eltávolítása a fertőzött állományok törlésével, illetve a módosított regisztrációs adatbázis bejegyzések helyreállításával lehetséges. A VirusBuster toplistájára felkerült még a Bagle.Z (8 %), a Zafi.B (6 %), az Exploit.Objdata (4 %), a Netsky.B (4 %), a Netsky.C (1 %), a Netsky.R (1%), a Sober.G2 (1 %) és a Netsky.P (1 %). (Az egyes féregnevekre kattintva elolvashatók a VirusBuster részletes útmutatója.)

A freemail.hu rendszerben detektált vírusok számát mutató realtime statisztika szerint az elmúlt tíz napban naponta körülbelül 140 ezer és 540 ezer közötti vírust füleltek le, 80-100 vírusfajtából. A listán július első napjaiban a Netsky.Q néhány napra átadta vezető helyét a világszerte rendkívül gyorsan terjedő Zafi.B-nek. A magyar készítésű féreg email-üzenetek mellékleteként és fájlmegosztó alkalmazásokon keresztül terjed. A levél szövegében különböző nyelveken írott üzenet szerepelhet, legtöbb esetben virtuális képeslap megtekintésére szólítja fel a felhasználót, de ingyenes SMS-küldő szolgáltatás reklámszövegét is küldheti. A www.parlament.hu, a www.virusbuster.hu, a www.virushirado.hu és a www.2f.hu oldalak ellen folyamatosan túlterheléses támadást intéző Zafi gyors terjedésében közrejátszik az is, hogy a féreg – a címzett IP címét alapul véve - 18 különböző nyelv közül mindig a legcélravezetőbbnek tartott nyelven támad.

A Kaspersky Labs júniusi, globális adatokon alapuló 20-as toplistáját kísérő elemzése szerint egyébként 2004 júniusa csendes hónap volt a vírustámadásokat illetően. A cég szakemberei szerint ennek több oka is lehet: előfordulhat, hogy a kódolók elleni globális harc kiszélesedése miatt bujkálnak a vírusírók, de az is, hogy a vírusirtók gyártói számolták fel sikeresen a korábbi támadások hatását. Mindenesetre júniusban csupán egyetlen új "belépő" érkezett: a fentiekben már említett Zafi.B féreg, igaz, közel 34 százalékos előfordulási mutatóval mindjárt az első helyre. A Kaspersky szerint június jó híre, hogy a Klez.h. klasszikus hálózati féreg végre eltűnt a 20-as listáról.

A vírusírók elleni globális küzdelem az elmúlt időszakban igencsak fokozódott: az idei év júliusáig több vírusírót kaptak el, mint a megelőző öt esztendőben összesen. Egy ítélet Magyarországon is született vírusírás miatt: a Veszprémi Bíróság június 29-én egyéves, két évre felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki a Maya Gold pornósztár nevével visszaélő, Auric néven is ismert magyar nyelvű féreg fiatalkorú szerzőjére. Az ítéletet mindkét fél elfogadta, így az várhatóan jogerőre emelkedik. Szakemberek reménykedve várják a legújabb magyar vírus, a Zafi készítőjének letartóztatását is.

"Ez a féreg nem egy internetről letölthető vírusgyártó szoftverrel hobbiból vírusokat készítő tizenéves munkája. A világszerte gyorsan terjedő Zafi B elkészítéséhez szükséges tudást alapul véve feltételezhető, hogy a férget valamely vírusirtógyártó vagy informatikai biztonsággal foglalkozó cég egy jelenlegi, vagy volt alkalmazottja készítette el és indította útnak" - mondta el a hvg.hu megkeresésére Dávid András, a 2F 2000 Kft kereskedelmi igazgatója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Dinoszaurusz-lábnyomok igazi kincsesbányájára bukkantak

Dinoszaurusz-lábnyomok igazi kincsesbányájára bukkantak

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum