szerző:
hvg.hu

Közel 660 millió eurót, azaz több mint 160 milliárd forintot ért az öt legnagyobb ingatlanügylet 2004-ben – írja év végi összefoglalójában a Budapest Business Journal (BBJ). A legnagyobb hazai üzletek listáján számos ingatlantranzakciót is találni, a legnagyobbak bevásárlóközpontok és irodaházak cseréltek gazdát. A listáról az öt legnagyobb ügyletet mutatjuk most be.

1. Kiszállt a Plaza Centers

Idén két különálló tranzakcióban értékesítette 16 bevásárlóközpontból álló magyarországi portfólióját a Plaza Centers (Europe) BV. Az eladások összértéke 341,5 millió euró volt – tekint vissza a BBJ.

A csomagból 12 bevásárlóközpontot a francia Klépierre Csoport vásárolt meg nagyjából 285 millió euró értékben, míg a fennmaradó négy plázát a brit Dawnay Day Europe cégcsoport vásárolná meg 56,5 millió euróért. A Klépierre-nek elővásárlási joga van ezekre az egységekre is, ám egyes források szerint ezt nem fogja gyakorolni.

A Plaza Centers tulajdonában marad a magyarországi ingatlankezelő cégének a fele, illetve a Hajógyári Sziget egy része is, amelyet a Magyar Külkereskedelmi Bankkal fejlesztene idegenforgalmi és szórakoztató központtá.

2. Terjeszkedik a SachsenFonds

Közel 130 millió eurót költött a német SachsenFonds alapkezelő két magyar ingaltan felvásárlására idén. Júliusban a a svéd Skanska ingatlancsoport a dél-budai Science Park nevű irodaházát adta el a cégnek 618 millió svéd koronárt, azaz több mint 67 millió euróért. A Skanska 261 millió svéd koronás profitot kaszált az ügyleten.

A frissen megnyílt Science Park 30 ezer négyzetméteres alapterületű, amelynek közel 90 százaléka áll a bérlők használatában, amelyek közül a legnagyobbak a TATA, az EGI, a Kraft, a Swietelsky és az HBO.

A SachsenFonds szeptemberben az amerikai AIG/Lincolntól 62 millió euróért a XII. kerületi Alkotás Point irodaházat is megvette, amely 24 ezer négyzetméteres alapterülettel rendelkezik.

3. Üvegpalota a Vörösmarty téren

Az ING Ingatlanfejlesztő Kft. megkezdte azt a beruházást, amellyel 80 millió euróért új üvegpalotát építene a Vörösmarty téri volt ORI-székház helyére. A négyszintes épületben 6 ezer négyzetméteren kapnának helyet irodák és üzlethelyiságek, a mélygarázs 252 autó befogadására lenne alkalmas, a tetőszinten pedig lusuxlakások épülnének.

Az üzletek bérlői között lesz majd a svéd Hennes & Mauritz (H&M), az olasz Giorgo Armani és Benetton ruházati lánc, valamint egy Magyarországon eddig ismeretlen parfümkereskedelmi hálózat is. Az új épület várhatóan 2005 végén nyílhat meg.

4. Új jövevény a Deutsche Banknál

Idén nyáron 61 millió eurót adott a német Deutsche Bank a XIV. kerületi Park Atrium irodaházért, amelyet az ING épített. A 25 ezer négyzetméteres épület a MOM Park és az Akadémia Bank Center mellé kerül a Deutsche Bank magyarországi befektetési portfóliójában.

5. Francia kézben a Dorottya Udvar

A korábban ipari épületként szolgáló Dorottya Udvar júliusban a francia AXA csoport tulajdonába került, amely 46 millió eurót fizetett érte az AP Sundance Kft.-nek. A tranzakció az AXA az első kelet-közép-európai befektetése volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Drágulnak az építőanyagok

Infláció feletti áremelkedést várnak az ingatlanfejlesztők a következő 8-10 hónapra az építőanyagoknál. Mivel a telített újlakás-piac már nem bírja el a további drágítást, így a pluszköltségnek csak egy kisebb részét építhetik be az árba.

hvg.hu Gazdaság

Budapesten is hódít a loft

Új termékekre van szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen az ingatlanpiac növekedésének üteme - vélik az Engel Group ingatlanpiaci szakértői. Idén mindössze ötven loftlakás került piacra Budapesten, ám újabb ilyen jellegű beruházások körvonalazódnak.

MTI Gazdaság

Eladták a pécsi "magasházat"

A tulajdonos pécsi önkormányzat a napokban bruttó félmilliárd forintért értékesítette a másfél évtizede üresen álló "magasházat", amely várhatóan 2006 végétől egyetemi célokat szolgál - közölte pénteken újságírókkal a baranyai megyeszékhely polgármestere.

Gazdaság

Árcsökkenés a lakáshiteleknél

Az elmúlt napokban több hitelintézet is csökkentette lakáshiteleinek kamatait. A változások elsősorban a forint alapú, támogatott konstrukciókat érintették, ám történtek módosítások a deviza alapú termékeknél is.

hvg.hu Gazdaság

Elmaradt idén a földárak emelkedése

A legalább 25 százalékra becsült emelkedés helyett a tavalyi árakon, azaz 400 ezer forintos hektáronkénti átlagárakkal számoltak idén - írja a Földbróker. Ám jövőre javíthat a helyzeten a földalapú támogatások kifizetése.

Gazdaság

Nyolcmilliárdért vesz luxuslakást az ausztrál sajtómágnás

44 millió dollárért (bő 8,2 milliárd forintért) vásárol luxuslakást Manhattan egyik legelegánsabb környékén Rupert Murdoch ausztrál származású médiamágnás. A vételár, amely nem mellesleg történelmi rekord, még a borsos ingatlanárakhoz szokott New York-iak figyelmét is felkeltette.

A 10 éve elhunyt Cseh Tamásra emlékezik az idei Ördögkatlan

A 10 éve elhunyt Cseh Tamásra emlékezik az idei Ördögkatlan

Pakson már elkezdték felhúzni a kiszolgálóépületeket

Pakson már elkezdték felhúzni a kiszolgálóépületeket

Ha sminkeli magát, örülni fog a YouTube újításának

Ha sminkeli magát, örülni fog a YouTube újításának

Köszi, Trump: Magyarországon építhet gyárat a világ legnagyobb kerékpárgyártója

Köszi, Trump: Magyarországon építhet gyárat a világ legnagyobb kerékpárgyártója

Fontos alkotóelem hiányozhat a Galaxy Note10-ből

Fontos alkotóelem hiányozhat a Galaxy Note10-ből

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni gazdasági szankciókat