szerző:
MTI/hvg.hu

Az idén induló új lakáspolitikai program a számítások szerint közel 100 ezer család otthonteremtési és lakhatási gondján segíthet - jelentette be Csabai Lászlóné, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) lakásügyi munkacsoportjának vezetője. A Fidesz szerint csak kevés problémát old meg a fészekrakó program.

A tervezett állami kezesség-vállalással 12 ezer, a megemelt szociálpolitikai támogatással pedig 21 ezer házaspár, vagy élettársi kapcsolatban élő fiatal, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő juthat új, vagy használt lakáshoz, továbbá 40 ezer rászoruló család kaphat lakbértámogatást, valamint 25 ezer panellakásban élő família otthonának korszerűsítése fejeződhet be költségtámogatással - mondta Csabai Lászlóné.

Az új lakáspolitikai koncepció négy elemre épül. Állami kezességvállalással történő hitel felvételével a 30 éven aluli fiatalok vásárolhatnának új, vagy használt lakást. Az érintett családok egy-vagy két gyermek megléte esetén már saját forrás nélkül otthonhoz juthatnának.

"További könnyítésként pedig a fiatal házasok szülei is beléphetnének adástársként a lakásvásárlásba, például havi 20 ezer forint összegű hitelátvállalással segíthetnék a törlesztést" - magyarázta a politikus.

A másik elem a szociálpolitikai támogatás összegének emelése lenne, két gyermek után például már 2,4 millió forint járna, csaknem a duplája a 2002 évinek. Az összeg 50 százalékát a 35 éven aluli házasok, élettársak és gyermeküket egyedül nevelők használt lakás vásárlására is felhasználhatnák.

A harmadik elemet, a lakbértámogatást vagyoni és jövedelmi korlát alapján kapnák fiatal, gyermekes családok albérlet esetén. Jelenleg 150 ezer család él albérletben, s közel 30 százalékuk kaphatna vissza nem térítendő támogatást 3-5 éven keresztül, miközben gyűjthetnének saját otthon vásárlására is.

A gyári technológiával épült lakások felújításának támogatása szerepel a koncepció negyedik elemeként. Idén a panelházak rendbetételére 1,9 milliárd forint állami forrás jut, ami 25 ezer otthon korszerűsítésének elindításához elegendő.

A fidesz szerint az egész egy lufi (Oldaltörés)

"Nesze semmi, fogd meg jól" - jellemezte a programot Mádi László, a Fidesz parlamenti képviselője. Mádi szerint "az egész egy lufi, egy médiaakció, ami eltakarja azt a rengeteg megszorítást és visszalépést és ígéretmegszegést, amit produkáltak az elmúlt két és fél évben". Mádi László kijelentette, kezdeményezi, hogy a kormány fél év múlva számoljon el, hány ember tudta ezeket a lehetőségeket igénybe venni, és mennyi költségvetési forrást fordított erre".

Az állami garancia-program azokat a jól kereső fiatalokat támogatja, akik havi 80-100 ezer forintos törlesztő részletet tudnak vállalni. A szülők lakását jelzálogként használva ma is lehet önrész nélkül lakást venni anélkül, hogy a garancia többletköltségét vállalni kellene - véli az ellenzéki politikus.

A használt lakások piacán teljes a válság. A forgalom élénkítésére azt javasolják, hogy az illeték kedvezményes kulcsát négymillióról emeljék fel tízmillió forintra. A szakma kezdeményezte, hogy hozzanak létre egy használt lakás alapot is, amely az ilyen lakások felújítását és továbbadását biztosítaná némi állami segítséggel - fűzte hozzá Mádi László.
 
A javaslatot kidolgozó MSZP-frakció arra kérte a kormányt, hogy még januárban döntsön a program indításáról, és így annak megvalósítása már februárban elkezdődjön a rendelkezésre álló 260 milliárd forint felhasználásával. Hosszas vajúdás után ma tárgyal a kormány a többször is átfogalmazott támogatási rendszer főbb elemeiről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Távozik posztjáról Csabai Lászlóné

Lemondott lakáspolitikai kormánymegbízotti posztjáról Csabai Lászlóné. Az szocialista képviselőnő azzal indokolta döntését, hogy a programok elindultak és Kolber István tárca nélküli miniszter foglalkozik a lakásépítési ügyekkel.

MTI Gazdaság

Jövőre 276 milliárd forint jut lakásépítésre

Az otthonteremtési programcsomag még ebben a hónapban a kormány elé kerül. Az országban elsőként Székesfehérváron megvalósított program keretében a lakásokat a piaci árnál alacsonyabb, bruttó 200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásárolhatták meg azok az önkormányzat által kijelölt vevők.

hvg.hu Gazdaság

Lakáspiaci előrejelzés 2005-re

Az új lakások nehezen, a használtak még nehezebben értékesíthetők a túlkínálat és a csökkenő kereslet miatt. Ingatlanpiaci szakértők szerint 2005-ben sem várható lényeges változás, az év első fele nagyon fog hasonlítani a 2004-es évre. Jelentősebb kereslet csak az építési telkek piacán várható.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Gazdaság

Tető alá hozták a kormány új lakásprogramját

A félszocpol kibővítése, egy garanciaalap létrehozása, és a lakbértámogatási rendszer bevezetése került bele a kormány januárban induló új lakásprogramjába, amelynek új elemeire jövőre 17 milliárd forintot költenek a költségvetésből - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott.

Edzőteremben árult doppingszert

Edzőteremben árult doppingszert

Eredményt hirdetünk: a hvg.hu olvasói szerint Karácsony nyeri az előválasztást

Eredményt hirdetünk: a hvg.hu olvasói szerint Karácsony nyeri az előválasztást

Elmondták, Pakson miért nem történhet meg a csernobili katasztrófa – videó

Elmondták, Pakson miért nem történhet meg a csernobili katasztrófa – videó

Egy hónapig minden misén megemlékeznek Orbánról Nigériában

Egy hónapig minden misén megemlékeznek Orbánról Nigériában

Hosszabb ideig szeretné használni az iPhone-ját? Akkor mindenképp töltse majd le az iOS 13-at

Hosszabb ideig szeretné használni az iPhone-ját? Akkor mindenképp töltse majd le az iOS 13-at

Videó: nem akárhol mutatja meg a világnak a Samsung, hogy mit tudnak a kijelzői

Videó: nem akárhol mutatja meg a világnak a Samsung, hogy mit tudnak a kijelzői