szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mégsem vásárolhatja meg az amerikai IBM személyiszámítógép-üzletágát a kínai Lenovo csoport, az amerikai piaci felügyelet ugyanis nemzetbiztonsági megfontolások miatt vétót emelt az ügylet ellen.

Mint ismert, az IBM és a Lenovo december elején jelentették be, hogy a kínai vállalat 1,75 milliárd dollárért többséget szerez az IBM PC-üzletágában. Az üzlet az eddigi legnagyobb kínai tengerentúli cégfelvásárlásnak ígérkezett.

Az ügylet révén a Lenovo megnégyszerezhette volna eladásait, és a világ harmadik legnagyobb személyiszámítógép-értékesítőjévé válhatott volna. A Lenovoé a kínai piac egynegyede, és a nyugati behatolás keltette versenyben külföldi terjeszkedéssel akar erősödni.

Piaci hírek szerint az amerikai felügyeletnél attól tartanak, hogy a felvásárlással Kína katonai célra használható információkhoz jut. A lehetséges tilalom hírére a Lenovo részvénye gyorsan erősödött Hongkongban, bár 2,125 hongkongi dolláron még jócskán elmaradt az IBM-ügylet bejelentése előtti, 2,675 hongkongi dollártól.

Az IBM közel egymilliárd dolláros veszteséget halmozott fel az utóbbi években a személyiszámítógép-üzletágában. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) adatai szerint az üzletág vesztesége 2001 óta 965 millió dollárt tett ki. Az árbevétel 34,1 milliárd dollár volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az IBM PC-üzletága és Kína nagy ígérete

Az IBM 1981. augusztus 12-én vitte piacra első személyi számítógépét. Ez a számítógép az Intel 8088 processzorra épült, amely 4,77 Mhz órajellel működött. A gépnek 16 Kb memóriája volt és 1517 dollárért lehetett megvásárolni. A világ azóta megváltozott: az órajel 3 GHz körül mozog, és kínai kézbe került az egész üzletág.

Gazdaság

Kínai kézbe került az IBM PC-üzletága

A legnagyobb kínai személyiszámítógép- (PC-) gyártó, a Lenovo csoport 1,75 milliárd dollárért többségi részesedést szerzett az IBM PC-üzletágában. Az üzlet az eddig legnagyobb kínai tengerentúli vállalatfelvásárlás.