szerző:
hvg.hu

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség elkészítette 100 elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldal vizsgálatáról készült jelentését, eszerint a vizsgált csomagküldésre szakosodott üzletek alig 14 százaléka rendelkezett engedéllyel, gyakran nem informáltak a jótállásról, s elhallgatták a vevőt terhelő plusz költségeket.

A kifejezetten csomagküldő kereskedésnek minősülő 80 internetes áruházból (vagyis amelyek kizárólag az áru ismertetőjét (katalógusát, hirdetését) juttatja el a vásárlóhoz, és az ez alapján megrendelt árut szállítja ki) mindössze 11 rendelkezet az engedélyezési hatóság nyilvántartási számával, a többség tehát jogosulatlan kereskedelmi tevékenységet végzett – állapította meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly novemberben végzett, az internetes kereskedésekre kiterjedő vizsgálata. A vizsgálat eredményeit tartalmazó közleményből kiderül: a nyilvántartásba vétel nélkül végzett csomagküldő kereskedelmi tevékenység sértheti a fogyasztók alapvető érdekeit, mivel a tevékenység gyakorlója a hatóságok közvetlen kontrollja alól rejtve maradhat, amely alkalmat adhat a visszaélésekre.

Mit vizsgáltak?
A vizsgálatot 2004. novemberé-ben a Fogyasztóvédelmi Főfelü-gyelőség Reklámfelügyeleti és E-kereskedelmi Osztálya végez-te. Összességében 100 virtuális üzletet kerestek fel, amelyekről archivált adatbázist készítettek. A vizsgálat kiterjedt az egyes hírportálokon üzemeltetett be-vásárlóközpontokra, valamint az önálló website-on működő üzle-tekre is, döntő többségében olyanokra, amelyek a legnépszerűbb internetes  kereskedelmi termékeket kínálnak: könyvet, cd-t, számí-tástechnikai és szórakoztató elektronikai cikkeket, játékokat, mobiltelefonokat, gyógyhatású készítményeket, készételeket. A vizsgálat ezen felül kiterjedt olyan weboldalakra is, amelyek mobiltelefonos szolgáltatásokat kínáltak. (Forrás: FVF)
A vizsgált összesen 100 üzlet 86 esetében állapította meg a főfelügyelőség, hogy nem megfelelően informálják a vásárlókat. Legtöbbször a vállalkozások azonosítását lehetővé tevő adatok feltüntetését mulasztották el közzétenni a kereskedők, gyakran a megnevezés, székhely, nyilvántartási szám, adószám, telefonszám egyike sem volt feltüntetve a honlapon.


Sok esetben ugyancsak hiányoznak a fogyasztót megillető speciális elállási lehetőségről, illetve a szavatosságról és jótállásról, mint a termékekhez fűződő alapjogosítványokról szóló tájékoztatók. „Az információk megadása rendkívüli jelentőségű, hiszen a jogi lehetőségek „elhallgatása” — különösen a széles körben nem ismert elállás esetében — kifejezetten a fogyasztók jogainak elvonását eredményezheti. A jogszabályban biztosított jog gyakorlása tehát nagymértékben a gazdálkodó szervezet magatartásától függ, ezért különös felelősség terheli a tájékoztatással kapcsolatban.” – áll a közleményben.

Kirívó példaként említ a beszámoló kilenc olyan sms-szolgáltatások igénybevételét (például operátorlogók, csengőhangok letöltését) kínáló weblapot, amelyek a szolgáltatóra vonatkozó adatokat még részlegesen sem tartalmaztak.

Egyes esetekben az elektronikus üzletek a megrendelt áru vételáráról, a választható futárszolgálat költségéről, a vállalkozás által külön felszámított csomagolási díjról – szabálytalanul – nem, vagy csupán a rendelés elfogadását visszaigazoló, a kereskedő által küldött email üzenetben tájékoztatott.

A fogyasztóvédők több esetben azt tapasztalták, hogy a webáruházak különleges ajánlataik, karácsonyi, rendkívüli akcióik termékei mellett nem a fogyasztói forgalomban fizetendő árat tüntetik fel, hanem a forgalmi adó nélküli nettó árakat. Találkoztak ezen kívül jogszabályba ütköző dohányreklámozással is, illetve olyan termékek értékesítésével, amelyek hormon-, szteroidtartalmuk miatt nem fogalmazhatóak. Az ellenőrzéseink kiterjedtek több étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó honlapra is, amelyek a termékekkel összefüggésben — jogellenesen — betegségek kezelésére, megelőzésére vonatkozó állításokat tettek közzé.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Média

Harmincmilliós bírság a joghurtok miatt

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa tárgyaláson kívül hozott határozatában, a fogyasztók megtévesztése miatt 30 millió forintra bírságolta a Zott Hungária Kft-t.

hvg.hu Itthon

Ezer óriásplakát és újsághirdetés sértett törvényt

A fogyasztóvédelmi felügyelőségek tavaly első fokon 701 esetben összesen 78 millió bírságot szabtak ki a szabálytalanul hirdetőkre, emellett 257 esetben kötelezték őket reklámjaik megváltoztatására. Az újságokban több, a köztereken kevesebb jogsértőt füleltek le.

MTI Itthon

Negyvenmilliós bírság a T-Mobile-nak

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa szerint a T-Mobil Magyarország Távközlési Rt. a relax díjcsomagokkal kapcsolatos tájékoztatásával megtévesztette a fogyasztókat, ezért a céget 40 millió forintra bírságolták.

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

A mi autónk: teszten a kecskeméti új Mercedes CLA

A mi autónk: teszten a kecskeméti új Mercedes CLA

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában

Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában

Az én hetem: Péterfy Gergely a börtönné lett országról

Az én hetem: Péterfy Gergely a börtönné lett országról

Hogyan kapta a nevét a Monty Python? Eric Idle így emlékszik

Hogyan kapta a nevét a Monty Python? Eric Idle így emlékszik