szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euró 2010. évi magyarországi bevezetése még teljesíthető, de ehhez a gazdaságpolitikában következetességre, a fiskális politika szigorítására lesz szükség – jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szerdai rendezvényén.

A jegybankelnök kifejtette: a hétfői 50 bázispontos kamatcsökkentést a decemberi kedvező inflációs adat, valamint a javuló inflációs kilátások tették lehetővé. Ugyanakkor kiemelte, hogy a magyar gazdaság egyensúlytalanságai a jövőben is óvatos kamatpolitikát tesznek szükségessé. Főként, hogy a hazai pénzpiacon az utóbbi hetekben a bizonytalanság jelei mutatkoztak.

Az MNB elnöke úgy vélte, tavaly az erős forint és a viszonylag óvatos kamatpolitika miatt csökkentek az inflációs várakozások. Az MNB elnöke szerint a magyar gazdaság igen jól teljesít, bővül az export, a vállalati teljesítmények bíztatóak, a magángazdaság jó mutatói mellett azonban az államháztartásban az egyensúlytalanság jelei mutatkoznak.

Járai elmondta: egyetért azzal, hogy magas a jegybanki alapkamat Magyarországon, de – mint fogalmazott - a kérdés az, miért. A jegybankelnök úgy látja, azért kell magasan tartania az alapkamatot, mert az érdeklődés fenntartása végett magas kamatfelárat kell biztosítani az állampapírpiacon megjelenő befektetőknek.

A jegybank elnöke szerint a nemzetközi befektetői környezet egyelőre kedvezően alakul, ám jelentős kockázatokat is tartalmaz. A hazai egyensúlyi problémák miatt a változatlanul élénk nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság mérséklődhet és esetleg lanyhulhat a kereslet a hazai állampapírok iránt.

Járai szerint kétséges az is, hogy az ez évre ígért költségvetési, államháztartási számokat tartani lehet-e az év egészében. Véleménye szerint igen magas szintet ért el az államadósság GDP-hez viszonyított aránya és 2005 első felében valószínűleg átlépi a 60 százalékos mértéket, vagyis az egyik maastrichti előírást. A fiskális politika hitelességén javítani kell, mert az kihat a befektetői megítélésre is - húzta alá a jegybankelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Reuters: 1 százalékos kamatcsökkentés február végéig

Január-februárban egy százalékponttal mérséklődhet a 9,5 százalékos jegybanki alapkamat, ezután azonban az egyensúlyi aggodalmak miatt a várakozások szerint lelassul a lazitó ciklus. Az elemzők szerint március végére az államháztartás hiánya elérheti az éves előirányzat negyven százalékát.

Gazdaság

Kamatemelésre kényszerül az MNB?

A 2006-os választások miatt a költségvetési konszolidáció folyamata tovább késlekedhet - írja a Morgan Stanley elemzője. A problémák miatt a bankház szerint jelentős esélye van annak, hogy a jegybank a második félévben a forint védelmében 100 bázispontos kamatemelésre kényszerül.

Az orosz vakcinafejlesztő szerint még nem mérték fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél

Az orosz vakcinafejlesztő szerint még nem mérték fel teljesen a Szputnyik V hatását a krónikus betegségben szenvedőknél

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Szabó Szabolcs a Momentum színeiben indul az előválasztáson

Szabó Szabolcs a Momentum színeiben indul az előválasztáson