szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az 1988 előtt felvett lakáshitelek miatt eladósodott családok február 15-ig kapják kézhez azt a levelet, amellyel kérhetik adósságuk rendezését - mondta Vidorné Szabó Györgyi, az MSZP-frakció szociális munkacsoportjának vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint ez az intézkedés nem pótolja az Orbán-kormány megszüntetett lakástámogatási rendszerét.

Az adósságokat nyilvántartó OTP Bank Rt. február 15-ig tájékoztatja az eladósodott családokat adósságuk mértékéről - közölte a szocialista képviselő. Hozzátette: a levélhez mellékelik az adósságrendezéshez szükséges igénybejelentő lapot, amellyel június 30-ig a helyi jegyzőhöz kell fordulniuk. A politikus közölte: a kormány által meghirdetett hároméves konszolidációs programban azok vehetnek részt, akik 1988 előtt vettek fel hitelt, és tartozásuk 2004. december 31. előtt halmozódott fel. Mint mondta, az adósságrendezésben csak azok a családok vehetnek részt, amelyek fizetésképtelenek. A képviselő közölte: a felmérések szerint 30 ezer családnak van ilyen tartozása. Az adósságrendezés menetéről hozzáfűzte: az állam megveszi az adósságot a banktól, és tíz évre felfüggeszti annak törlesztését.
 
Vidorné Szabó Györgyi azt is elmondta, ha az adós a tíz év alatt fizetőképessé válik, akkor a bevétel az önkormányzatot illeti. Közölte: az ingatlanra az önkormányzat jegyezhet be elidegenítési tilalmat. Ha tíz év múlva sem tud az adós fizetni, az adósság elévül - mondta Vidorné. A politikus közölte, hogy a hároméves konszolidációs programba 2005-ben a 100 ezer forint alatti tőketartozású adósok kerülhetnek be. Hozzátette: 2006-ban a 100 és 200 ezer forint tőketartozásúak kapcsolódhatnak be, 2007-ben pedig a 200 ezer forintot meghaladó tőketartozással rendelkezők. Elmondta: a program keretében három évre összesen 5,9 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Fidesz reakciója

"Ez az intézkedés nem helyettesíti és nem oldja meg azt a helyzetet, hogy a Gyurcsány-kormány az egész lakástámogatási rendszert, amit korábban az Orbán-kormány kialakított, azt végül is megszüntette" - mondta Tirts Tamás, a Fidesz budapesti ügyvezető alelnöke. "Nagyon jó, hogy ezzel a kérdéssel foglalkoznak" - mondta a fideszes országgyűlési képviselő, ugyanakkor hozzátette: "ha eldöntötték, hogy erre van egy hatmilliárdos keretösszeg, akkor
gyakorlatilag hozzá lehetne az egészhez kezdeni, és nem egy lépcsőzetes hároméves programra lenne szükség". Újnak és figyelemfelkeltőnek nevezte Tirts Tamás, hogy a kérelmekkel az önkormányzatok jegyzőihez kell az érintetteknek fordulniuk, de közölte: "nem világos, hogy az önkormányzat viszont elidegenítési tilalmat jelent be az ingatlanra". "Ez egy elég nehéz megkötés" - fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A lakótelepi lakások száma több mint 772 ezer

A lakótelepi lakások száma 772167, azaz csaknem minden ötödik lakás telepszerű beépítésben létesült – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A panellakások száma csaknem félmillió. A lakótelepi lakások egyharmada épült Budapesten.

Gazdaság

Lakáshitelek: mire érdemes odafigyelni?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján közli a magánszemélyek által lakásvásárlásához, -bővítéshez és felújításhoz felvehető hitelek összehasonlító táblázatait, illetve az állami hitelkamat-támogatás igénybe vételének feltételeit.