szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európa éves építési összteljesítményének fele felújítás - állítják a BuildEcon szakértői. Sokan a "ne építsünk, hanem a meglévőt használjuk, alakítsuk korszerűre!" gondolatot hangoztatják, többnyire környezetrendezési okokból. Ezzel együtt az építési piac rövidtávú kilátásai inkább Európa keleti felén bíztatóak.

Nem sok okuk van az optimizmusra az építőipari cégeknek a jövőt illetően. A kedvezetlen folyamatok elsősorban a lakás- és a mélyépítés piacán érezhető majd, ott várható ugyanis látványos keresletcsökkenés. A kereslet csökkenése pedig aligha lesz jótékony hatással az építési piacra, így az előrejelzések szerint 2005 és 2007 közötti időszakban mindössze 1-2 százalék lehet az uniós tagországok éves építési növekedése. 

A laskásépítési piac rövidtávú kilátásai inkább Közép-Kelet Európában bíztatóak - áll a BuildEcon összegzésében. Az idei esztendőtől Nyugat-Európában alig várnak elmozdulást, mindössze 0,7 százalékos többletben bíznak a szakértők. Keleten azonban az idei még jó évnek ígérkezik, az építőipari cégek főleg a már megkezdett beruházásaik miatt 4,3 százalékkal gyarapíthatják összteljesítményüket.

A BuildEcon, az Európa építési piacának elemzője évek óta jelzi a felújítási, korszerűsítési építési piac erőteljes növekedését. A korszerűsítési, rekontrukciós piac erőteljes növekedése már évekkel ezelőtt kezdődött, ma már "Európa éves építési összteljesítményének 50 százaléka felújítás" - vélik az elemzők. 

A regenerációs tervek és a már megvalósult beruházások a kihaló hagyományos ipar miatt leromlott és kiüresedett épületeket, illetve a korszerűtlen városrészek lakásait kivánják megmenteni.  A lakóházak korszerűsítésével, új üzletek, munkahelyek, korszerű iparágak betelepítésével, jó infrastruktúrával élhetővé teszik, újjáteremtik a környezetet.

A felújítás, újjáépítés lesz a központi témája az 59. Euroconstruct konferenciának, amely idén nyáron lesz Angliában. A magyar és a kelet-európai építési piac szereplőire nézve a regeneráció témája számtalan előnyt nyújthat, s e piac növekedésévelé itthon is számolnia kell a szakmának - vélik az elemzők. Továbbá az unió is jelentős adókedvezménnyel támogatja az épületek felújítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Az állam felpezsdítheti a lakáspiacot

Az óriási kínálat és a megtorpanó kereslet ellenére a piac ragaszkodik az elért árszinthez, sem az új építésű, sem a használt lakások piacán nem tapasztalható árcsökkenés. Így leginkább a kivárás jellemzi a piacot, ám a kormány lakáspolitikai koncepciójának új elemei élénkíthetik a vásárlói kedvet.

hvg.hu Gazdaság

Lakáspiaci előrejelzés 2005-re

Az új lakások nehezen, a használtak még nehezebben értékesíthetők a túlkínálat és a csökkenő kereslet miatt. Ingatlanpiaci szakértők szerint 2005-ben sem várható lényeges változás, az év első fele nagyon fog hasonlítani a 2004-es évre. Jelentősebb kereslet csak az építési telkek piacán várható.

hvg.hu Gazdaság

Minden ötödik magyarországi lakás lakótelepen épült

Magyarország teljes lakásállományán belül csaknem minden ötödik otthon lakótelepen található. A kategóriába sorolt 772 167 lakás közel egyharmada Budapesten van, a többi főleg megyei jogú városokban. A panelként ismert épületekben lévő lakások száma csaknem félmillió - áll a Központi Statisztikai Hivatal elemzésében.