szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lett áttekinthetőbb a lakáshitelek piaca azt követően sem, hogy január elsejétől a bankoknak kötelező feltüntetni a teljes hiteldíjmutatót (THM). Az új szabályok betartásának vizsgálatakor nyolc esetben fedezett fel hiányosságokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Főként a bankok honlapján található hiányoságokkal van gondja a PSZÁF-nak. A PSZÁF szerint a banki honlapok tájékoztatóit még nem mindenhol egészítették ki az új előírásoknak megfelelően, s előfordul az is, hogy a fogyasztási hitelek reklámozása csak részben felelt meg a követelményeknek - olvasható a felügyelet honlapján. 

A felügyelet ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az előírás szerint a THM-et feltűnő módon kell feltüntetni. Ez akkor teljesül, ha a mutatószám ugyanolyan könnyen érzékelhető, mint a tájékoztatás egyéb lényeges információi, így például a termék és a szolgáltató neve.

A jogszabály nem tartalmaz előírást a feltüntetés helyére vonatkozóan, így az bárhol elhelyezhető az előírás betartásával. A mutatószám apró betűs, nehezen olvasható feltüntetése azonban nem fogadható el. Ezt kell alkalmazni az EBKM (egységesített betéti kamatlábmutató) és az EHM (egységesített értékpapír hozammutató) hirdetésekben, reklámokban való feltüntetésére is - áll a PSZÁF közleményében.

A bank üzlethelyiségében kifüggesztett üzletszabályzatnak, nyilvános tájékoztatójának és ajánlattételének feltűnő módon tartalmaznia kell a THM-et, a megfelelő tájékoztatásokkal kiegészítve. Amennyiben a pénzügyi intézmény hirdetésében, illetve a pénzügyi intézmény hitelét közvetítő harmadik személy hirdetésében szerepel a hitel kamata, bármilyen költsége vagy törlesztőrészlete, a THM-et is fel kell tüntetni legalább ugyanakkora méretben és megegyező megjelenítésben - írja elő a jogszabály.

A hitel költségére vagy törlesztőrészletére való utalásnak tekinthetők az "ingyen hitel", "kedvező kamatozású", "elengedjük az értékbecslési díjat" megfogalmazások is. Viszont értelemszerűen nem esik ebbe a körbe a futamidőre vagy az önrészre vonatkozó információ vagy a hitel egyéb jellemzőinek említése, mint például a "24 óra alatti hitelbírálat", illetve a "nem kell munkáltatói igazolás" szlogenek.

Az új szabályozás szerint a THM-et nem csak a fogyasztási kölcsönöknél, hanem valamennyi lakossági kölcsönnél, így a lakáshiteleknél is alkalmazni kell. Így a THM tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat és lakásépítések esetében a helyszíni szemlék díját. Nem tartalmazza azonaban a késedelmi kamatot, a hitel futamideje meghosszabbításának költségét, az egyéb olyan fizetési kötelezettséget, amely a szerződésben vállalt kötelezettség - nem teljesítéséből származik, a biztosítási és garanciadíjakat, valamint az átutalási díjakat.  


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!