szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fészekrakó program keretében az új lakáshoz államilag támogatott hitelre csak azok jogosultak, akik olyan építési vállalkozástól vagy vállalkozótól hoznak számlát, aki az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepel - tudatta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Az érintett egyéni és társas vállalkozásoknak tehát érdemes regisztráltatniuk magukat az adóhatóságnál. A regisztrációt kérő, működő adóalany vállalkozások listája felkerül az internetre is. Az APEH összegzésében felhívja a figyelmet arra: az állam a jövőben akkor támogatja kedvezményes hitellel az otthonteremtést, ha az építtető a költségeit legalább 70 százalékban hiteles számlákkal igazolja, föltéve, hogy a számla kibocsátóját az adóhatóság működő adóalanyként tartja nyilván.

Az adóhatóság szerint az intézkedés nyilvánvaló célja a feketegazdaság visszaszorítása, illetve az, hogy a kedvezmény olyanokhoz jusson, akik megfizetik az adókat és közterheket is. Az építőipari vállalkozások a 05107. jelű adatlap kitöltésével - térítésmentesen - regisztráltathatják magukat az APEH-nél, a nyomtatvány az adóhivatal internetes honlapjáról ingyen letölthető.

Az APEH a regisztráció alapján azt igazolja, hogy az építkezési vállalkozás nyilvántartásba vett, működő adóalany. A regisztrált vállalkozások listája - amely folyamatosan bővül - bárki számára hozzáférhető az adóhivatal weblapján.

Az APEH szerint az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy a regisztrációt az építőipari cégek egyre nagyobb hányada találja kedvező - és ingyenes - "reklámlehetőségnek", hiszen leendő vevőik figyelmét az adóhatóság honlapján kelthetik fel. A regisztráció ugyan nem kötelező, de mindenképpen megkönnyíti a kedvezményes hitelt igénybe vevők dolgát, egyszerű "klikkeléssel" hozzájuthatnak a megfelelő információhoz. Az APEH természetesen akkor is megadja az információt a cég státuszáról, ha az külön nem regisztráltatja magát.

A 05108. jelű kérelem-nyomtatványon (amely szintén ingyenesen tölthető le az internetről) az építtetők kérhetnek igazolást arról, hogy számlájuk kibocsátója működő cég. A támogatás igénybevétele céljából kért tájékoztatást az adóhivatal 8 napon belül küldi meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Megnyílt az első Fészekrakó iroda

A kedden indult Fészekrakó Program fontos eleme a lakosság tájékoztatása, amelynek első lépcsője a központi OLÉH iroda - mondta Kolber István, a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, aki egyben a lakásügy kormányzati felelőse is.

hvg.hu Gazdaság

Lakásépítés helyett felújítás?

Európa éves építési összteljesítményének fele felújítás - állítják a BuildEcon szakértői. Sokan a "ne építsünk, hanem a meglévőt használjuk, alakítsuk korszerűre!" gondolatot hangoztatják, többnyire környezetrendezési okokból. Ezzel együtt az építési piac rövidtávú kilátásai inkább Európa keleti felén bíztatóak.

Gazdaság

Egyre több külföldi nyugdíjas vásárol lakást nálunk

A Dunántúlon egyre kevesebb külföldi akar lakóingatlant vásárolni, néhány településen már ők is megjelentek az eladók között. Újdonság, hogy az írek és a németek mellé felzárkóztak a hollandok – derül ki a tavalyi adatok összegzéséből.