Tetszett a cikk?

Írásban kell bejelenteni az önkormányzatnál, ha az ember két hónapnál hosszabb ideig nem lakik az önkormányzati bérlakásában. A piaci lakbért viszont csak a bérlővel egyetértésben emelheti az önkormányzat - derül ki a lakásbérleti törvény módosító javaslatából.

Az önkormányzat a jövőben előírhatja, hogy bérlője köteles valóban benne lakni a tőle bérelt lakásban. Az ilyen lakás elcserélhető ugyan, de az önkormányzat megtagadhatja a hozzájárulást, ha a cserepartner bérleti joga kétséges. Íme két példa a lakásbérleti törvényt módosító javaslatból amelyet Polgár Éva Ildikó, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal főosztályvezető-helyettese mutatott be. A módosító javaslat céljai közt szerepel a lakásmaffia elleni harc is - írja a Magyar Hírlap.

A mostani tervek szerint a parlament az őszi ülésszakán tárgyalná a javaslatot. ám az új szabályok leghamarabb jövő áprilistól lesznek érvényesek, ha a képviselők még idén eljutnak a végszavazásig. 

A lap információi szerint az önkormányzati és állami bérlakásoknál bevezetik a szociális, a költségelvű és a piaci alapú kategóriákat, de nem a lakásokat, hanem a bérlőket sorolva be.  Amennyiben az illető szociális viszonyai változnak, akkor ugyanazért a lakásért más bérleti díjat számíthatnak fel neki.

A bérelt lakás akár másik bérletre, akár tulajdonra is elcserélhető. Ha azonban a cserealap önkormányzati bérlakás, akkor az ügylethez a tulajdonos önkormányzatnak is hozzá kell járulnia. A költségelvű és a piaci bérű lakás csak akkor adható bérbe, ha a bérlő jövedelmi és vagyoni helyzete alapján képes fizetni a magasabb lakbért - állítja a lap.

A szociális bérlakás lakbérének megállapításához ugyanakkor csak általános támpontot ad a javaslat, például figyelembe kell venni a lakás komfortfokozatát, illetve minőségét. Új elem, hogy a lakbérhez, a bérlő szociális helyzetétől függően támogatást adhat az önkormányzat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Hitelprogram bérlakás-építésre

Bérlakás-fejlesztési hitelprogramot indítana a kormány augusztusban. Az Európa-terv keretében összesen 200 milliárd forint hitelt nyújtanának az MFB és a kereskedelmi bankok bérlakásépítésre és használt lakások megvásárlására – tudta meg a Világgazdaság.

Társadalom

Jogcímvadászat

Negyedmilliárd forintot különített el a józsefvárosi képviselő-testület három, részint önkényes lakásfoglalók által birtokba vett romos ház bontására. Az önkormányzat a közbiztonság romlására és a környéken lakók érdekeire hivatkozik, s a telkekre szociális bérlakásokat tervez.

Kiégett egy kocsi, lezárták a Balatoni utat Gárdonynál

Kiégett egy kocsi, lezárták a Balatoni utat Gárdonynál

Iványi Gábor kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát adna az SZFE-seknek

Iványi Gábor kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát adna az SZFE-seknek

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó