Tetszett a cikk?

Közép-Európában Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban a legmagasabb a magántulajdonban lévő lakások aránya - derül ki az S-Bausparkasse felméréséből. A hat országot érintő felmérés szerint Ausztria és Horvátország után Magyarországon a legnagyobb az egyfőre jutó lakás-négyzetméter arány.

Magyarországon a bérlakások aránya csak 9 százalékos, ugyanez az arány Szlovéniában 10, míg Horvátországban 15 százalékos - idézi Astrid Kratschmannt, az S-Bausparkasse társaság Közép Európai Projektfinanszírozási vezetőjét a Napi Gazdaság. 

Ausztriában a lakások 46 százaléka bérlakás, amelynek 61,5 százaléka piaci alapon működik. Nálunk a bérlakásoknak csak 34 százaléka piaci alapú, míg 56 százalékot az önkormányzati bérlakások tesznek ki.

A hat országot érintő felmérés szerint Ausztria és Horvátország után Magyarországon a legnagyobb az egyfőre jutó lakás-négyzetméter arány. Egy magyar átlagpolgárra 28,6 négyzetméter jut, míg Horvátországban 29,3, Ausztriában pedig 38 négyzetméter jut egy lakosra.
 
A lakások átlagméretét illetően Magyarország Ausztria és Szlovénia után szintén harmadik 71,4 négyzetméterrel. A legkisebb alapterület - 53,7 négyzetméter - a cseh átlaglakásra jellemző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Lakásépítés helyett felújítás?

Európa éves építési összteljesítményének fele felújítás - állítják a BuildEcon szakértői. Sokan a "ne építsünk, hanem a meglévőt használjuk, alakítsuk korszerűre!" gondolatot hangoztatják, többnyire környezetrendezési okokból. Ezzel együtt az építési piac rövidtávú kilátásai inkább Európa keleti felén bíztatóak.

Gazdaság

Be kell jelenteni, ha nem lakunk a bérlakásban

Írásban kell bejelenteni az önkormányzatnál, ha az ember két hónapnál hosszabb ideig nem lakik az önkormányzati bérlakásában. A piaci lakbért viszont csak a bérlővel egyetértésben emelheti az önkormányzat - derül ki a lakásbérleti törvény módosító javaslatából.

hvg.hu Gazdaság

Budán estek, Zuglóban nőttek a lakásárak

A lakáspiac szereplői pesszimistán értékelik a 2004-es évet és nem derűlátók a 2005-ös esztendőt illetően sem. Ennek oka egyértelműen a kereslet visszaesése mellett még mindig bővülő kínálat és a lanyha piaci forgalom, azaz az egyensúlyát vesztett piac - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrisebb elemzéséből.

Világ

Lakáskulcslyuk

Kényes helyzetbe került a hét hónapja hivatalban lévő Stanislav Gross szociáldemokrata kormányfő: gyanús körülmények között vette lakását, ráadásul belügyminisztersége idején egy állítólag kizárólag neki dolgozó nyomozó testületet állított fel.