szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lakásügyi fejlesztésekkel kapcsolatos két évre szóló együttműködésről írt alá Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Robert Hage, Kanada nagykövete, a Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC) szövetségi vállalat képviseletében szándéknyilatkozatot kedden.

A Regionális Fejlesztésért és Felzárkóztatásért felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala közleménye szerint az együttműködés célja, hogy minél több magyar állampolgár juthasson kedvező feltételekkel otthonhoz, miközben az állam és a lakásvásárlók is nagyobb anyagi biztonsággal számolhatnak a hitelügyletek során.

A dokumentum aláírói lehetőséget látnak a két ország szakembereinek sikeres közös munkálkodására a lakásfinanszírozás, a lakáspolitika alakítása és korszerűsítése, valamint lakáspiaci információs rendszerek kialakítása és fejlesztése terén.

Az együttműködés hozzájárulhat a jelzálog-biztosítás magyarországi bevezetéséhez és egy olyan hitelgarancia alap létrejöttéhez, amely nagyobb pénzügyi biztonságot nyújt a szerződő feleknek. A közlemény szerint a Fészekrakó program alapjai is részben már a kanadai modellre épülnek.

A Fészekrakó program az ügyfélszolgálatnál február 1-e óta 1240-en érdeklődött személyesen, 4260-an telefonon és 1420 email érkezett. A Fészekrakó honlap a 4 hét alatt több mint 87 ezer látogatást és 72 ezer hitelkalkulációt regisztrált. A hat piacvezető banknál az első hónapban összesen közel 50 ezer érdeklődő járt és február végéig már 545 befogadott hitelkérelemről és 152 aláírt szerződésről értesült a miniszter hivatala.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Luxusáruház nyílik az MTV székházában?

Két komoly érdeklődővel tárgyal az ÁPV Rt. az MTV Rt. Szabadság téri épületének eladásáról - értesült a Magyar Hírlap. Az újság úgy tudja az egykori Tőzsdepalotáért egy kanadai ingatlan-befektetési vállalkozás és egy Várszegi Gáborhoz köthető konzorcium versenyez.

hvg.hu Gazdaság

Az M0-ás környékén érdemes most telket venni

Míg a budapesti ingatlanárak stagnálnak, az agglomerációban egyre nagyobb ütemben növekszik az építési telkek ára. Továbbra is vonzónak számít Budaörs, Telki, illetve Solymár, így ott a telkek ára is magasabb. De egyre keresettebbek az épülő M0-s gyűrű délkeleti és keleti övezetei.

MTI Gazdaság

Hogyan követi az OTP a jegybanki kamatcsökkentést?

A monetáris politika iránya meghatározó a legnagyobb hazai bank számára, de minden egyes jegybanki döntés kapcsán alapos és minden részletre kiterjedő elemzés tárgya a jövedelmezőség és a versenyképesség - mondta Spéder Zoltán, az OTP Bank alelnöke a jegybanki kamatcsökkentésre reagálva.

Gazdaság

Be kell jelenteni, ha nem lakunk a bérlakásban

Írásban kell bejelenteni az önkormányzatnál, ha az ember két hónapnál hosszabb ideig nem lakik az önkormányzati bérlakásában. A piaci lakbért viszont csak a bérlővel egyetértésben emelheti az önkormányzat - derül ki a lakásbérleti törvény módosító javaslatából.

Gazdaság

Lakásméretben dobogósok vagyunk

Közép-Európában Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban a legmagasabb a magántulajdonban lévő lakások aránya - derül ki az S-Bausparkasse felméréséből. A hat országot érintő felmérés szerint Ausztria és Horvátország után Magyarországon a legnagyobb az egyfőre jutó lakás-négyzetméter arány.

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Budapestre jön Ozzy Osbourne

Budapestre jön Ozzy Osbourne